Wat voor verwarmingsinstallatie is dit en hoe regelaar/thermostaat te vervangen?

Alpacapp

  • #1
Hallo,

Mijn vraag is eigenlijk tweeledig, in ons appartement hebben wij een Cenvax VAG 4000 weersafhankelijke thermostaat hangen. Ik heb hier geen ervaring mee en weet niet hoe het werkt. Dit is de reden waarom ik mij ben gaan inlezen en op zoek ben gegaan naar dit type verwarmingsinstallatie. Deze VAG 4000 tikt namelijk erg luid (dat is blijkbaar juist goed, want dit geeft aan dat het werkt) maar aangezien wij fulltime thuis werken, begint dit redelijk te irriteren.

Ik ben op zoek gegaan naar een vervanging maar dat bracht meteen de nodige expertise met zich mee die ik simpelweg niet heb. Vandaar dat ik hier maar een gooi doe in de hoop dat een van de lezers mij verder kan helpen.

Situatie (zie ook fotos overzicht foto 13):
Wij hebben in ons appartement overal radiatoren hangen en langs de grote glazen pui in de woonkamer twee convectorputten. Deze hebben allemaal een thermostaatkraan. Daarnaast hangt er een Cenvax thermostaat in de hal, die verbonden is met een regelaar (VAG 4000) in de techniekruimte. Wij hebben stadsverwarming en vervolgens een boel verdelers (kranen en buizen) die dat blijkbaar verdelen. De VAG 4000 is aangesloten aan wat sensoren( volgens mij een buitenvoeler, een watertemperatuurmeter en meer) en een pomp(?). Nu is ons verteld door de woningcoorperatie dat er geen vloerverwarming ligt maar wij vinden het wel erg veel lijken op een opstelling met juist wel vloerverwarming. Ook op 1 van de onderdelen, wordt gesproken over vloerwarming (zie afbeelding 22, deze unit staat dan weer aan de andere kant van het huis waar geen convectorputten zijn, wat is dit?). Wij vinden het wel gek, een combinatie van radiatoren, vloerverwarming en convectorputten. Wij hebben een dagje de verwarming heel hoog gezet om te kijken of de vloer warm werd maar niks voelbaars.

Vandaar dat we ook wat vragen hebben en ik toch nieuwsgierig ben of ik dit zelf zou kunnen:
  1. Wat voor installatie hebben wij eigenlijk, kan iemand dat beoordelen aan de hand van de gedeelde fotos? Al die verdelers (foto 19) gaan die wellicht naar de radiatoren?
  2. Wat is dat voor unit op foto 22? Deze staat op redelijke afstand van de techniekruimte, eerst dachten wij dat het voor warm water uit de kraan/douche was, dat was wat iemand van de woningbouw namelijk vertelde.
  3. Er zit op meerdere plekken een draaiknop (zoals te zien op foto 9, 18 en 20) moet ik deze open laten?
  4. Als ik deze VAG 4000 (foto 2 en 7) + thermostaat (foto 1) zou willen vervangen, kan ik dan alle kabels zo in een vervangende regelaar/thermostaat koppelen, is dat uberhaupt nodig? Ik ben eigenlijk op zoek naar een stille en via een app bestuurbare regelaar/thermostaat. Ik neem aan dat de pomp op foto 10 en de servomoter op foto 9 ( dit is een servomotor toch? Die zorgt ervoor dat water er door loopt of niet?) terug moeten komen maar hoe zit het met alle andere sensoren, zoals de buitenvoeler en de sensor op foto 12 die direct aan de buis verbonden zit?
  5. Wat raden jullie mij aan? Ik wil best een specialist erbij halen, maar vind het ook wel leuk om zelf uit te zoeken.
  6. Een niet gerelateerde vraag: wij hebben thermostaatkranen op elke radiator maar dus ook een thermostaat in de hal, moet ik dan per radiator ook de temperatuur regelen of kan ik die allemaal helemaal open draaien en alles via de centrale thermostaat regelen? Ik dacht altijd dat stadsverwarming een aan of uit systeem was.
Alvast bedankt voor alle informatie en feedback.

Groet,
Alpa

JPEG-afbeelding.jpeg JPEG-afbeelding 5.jpeg JPEG-afbeelding 7.jpeg JPEG-afbeelding 9.jpeg JPEG-afbeelding 10.jpeg JPEG-afbeelding 12.jpeg JPEG-afbeelding 13.jpeg JPEG-afbeelding 18.jpeg JPEG-afbeelding 19.jpeg JPEG-afbeelding 22.jpeg
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
De VAG 4000 is een weersafhankelijke regeling, deze regelt de aanvoer temperatuur op basis
van de buitentemperatuur. Wordt het buiten kouder dan zal de aanvoertemperatuur hoger worden.

De verhouding tussen de buiten- en aanvoer temperatuur stel je in door de stooklijn curve
(instelling S op de regelaar), hoe stijler de curve hoe warmer het binnen wordt.
De minimale en maximale aanvoertemperatuur stel je in door de Tv min en Tv max in te stellen.
Indien de ruimte temperatuur wat te hoog of te laag is dan kun je die bijstellen door de + of - 1 t/m 4
te verstellen bij het zonnetje voor de dag temperatuur en bij het maantje voor de nacht temperatuur.
De nachtverlaging, kloktijden en dergeljike kun je weer op een andere manier bijstellen.

Waar het er eigenlijk bijna altijd op neerkomt bij deze regelingen is dat je blijft draaien en nooit een
optimale instelling kunt vinden. Zeker voor de gemiddelde gebruiker is dit bijna onmogelijk om mee te werken.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #3
Hier wat antwoorden. Helaas weet ik te weinig van stads- of blokverwarming om een goed advies te geven.
1. Er is waarschijnlijk een combinatie van radiatoren en een klein stukje vloerverwarming.
Op foto 5 staat de stadsverwarmings-unit. Aansluiting 1 en 2 zullen van het stadsverwarmings-net zijn, aansluiting 3 is aanvoer van koud (te verwarmen) leidingwater, aansluiting 4 is de uitgang voor warm leidingwater (douche/keuken), 5 en 6 zijn van de centrale verwarming in uw huis. Dit gaat waarschijnlijk naar de pijpen bovenaan op foto 13. Het witte blokje zet de toevoer naar de verwarming in uw huis open en dicht op sturing van die Cenvax weersafhankelijke regeling waar Ronny het al over had.
Iemand met veel kennis van stadsverwarming kan misschien iets zeggen over nut en noodzaak van de pomp op foto 13, misschien geeft de stadsverwarming onvoldoende druk om de radiatoren goed te voeden?
De rode drukregelaar, die ook op foto 12 staat, zorgt ervoor dat er altijd water door de pomp kan stromen zelfs als alle radiatoren dicht staan.
Alles van foto 19 zal naar radiatoren gaan, de slangen liggen in rode en blauwe plastic isolatie en geven dus weinig af aan de vloer. Ze zijn geschikt voor heet water, wat de convectoren wel nodig hebben als het koud is.
foto 22 is een meng'verdeler' voor vloerverwarming, met één vloer-groep. Een badkamer of toilet? De bovenste pijp die via de thermostaatknop naar A gaat, is de aanvoer van heet water. Dit wordt in het balkje gemengd met water dat uit de vloer gekomen is, en dat mengsel gaat door de vloer met de blauwe slang. De pomp zorgt voor stroming door de vloer, de thermostaatknop drukt de aanvoer van heet water verder dicht als het water dat de vloer in gaat, te warm dreigt te worden. Faalt dit, dan zet het witte blokje de pomp uit zodat de vloer niet stuk gaat door de hitte.

2. Foto 22 is dus een kleine vloerverwarming. Heet water voor douche en wastafel komt uit de stadsverwarmings-unit, foto 5, aansluiting 4. Het koude water uit uw waterleiding komt binnen op aansluiting 3. Omdat warm water uit zet, en dit nergens heen kan als alle kranen dicht zijn, kan de inlaatcombinatie, met de groene knop, soms wat druppelen. Dit wordt via de zwarte slang naar het riool afgevoerd.

3. Nee, niet aan instellingen zitten als de boel nu goed werkt, zeker nu er koudere dagen komen.
De functie op foto 9 (kleine witte en grote grijze) weet een stadsverwarmings-expert; foto 12/18 is de druk-begrenzer; als u deze te laag zet dan pompt de rode pomp alles door dit ventiel en niet meer door uw radiatoren;
de grote knop op foto 22 bepaalt de (maximale) temperatuur van de vloerverwarming.

4 en 5. Weet ik niet, een aan/uit thermostaat kan misschien het witte blokje op foto 9 aansturen. Die aan/uit thermostaat moet dan in de woonkamer komen. Maar ik twijfel of het hele systeem met de rode pomp, zoals op foto 13 staat, nodig is.

6. De huidige regeling is weersafhankelijk, met de temperatuur in de hal doet de Cenvax weinig of niets. Hoe kouder het buiten is, hoe warmer hij het water maakt dat langs het rode blokje gaat en bij de radiatoren komt. De na-regeling gebeurt met de thermostaatkranen. Zet je die nu helemaal open, dan worden de kamers warmer en stijgt je verbruik.
Als je een nieuwe regeling gaat maken met een kamerthermostaat, die de temperatuur in de woonkamer meet en daarmee de verwarming van uw hele huis aan en uit zet, dan heb je de buitenvoeler niet meer nodig. In die woonkamer moeten wel de radiatoren altijd open staan, dus hebben thermostaatknoppen geen zin.

Sorry voor het lange verhaal zonder alle antwoorden, hopelijk geeft het meer begrip.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu