Hoe Tegellijm van Tegel afhalen?

Vistavision

  • #1
Beste allemaal,

Afgelopen donderdag hingen onze badkamertegels ineens los van de muur (lijm losgelaten). Gelukkig kon ik ze er nog heel afkrijgen. Bij de meeste tegels bleef de tegellijm op de muur zitten en deze heb ik er ondertussen afgebikt en de tegels opnieuw vastgelijmd. Echter bij 2 tegels zit de lijm op de keramische tegel zelf. Helaas is er al 1 gesneuveld, omdat ik voorzichtig geprobeerd had om met een beitel de lijmlaag eraf te halen. Geen succes dus.

Nu las ik op Internet verschillende dingen... namelijk proberen met pindakaas in te smeren of met een brander erop. Pindakaas werkt niet (vanochtend geprobeerd) en de brander heb ik nog niet getest maar heb mijn twijfels.

Heeft er iemand een idee hoe ik deze lijmresten eraf krijg, zodat ik de tegel kan hergebruiken?

Alvast bedankt!

20210208_130352.jpg
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #2
Ik heb het zo gedaan, met een soort standaard voor de tegels, zodat ze niet breken.

IMG_0006.jpg
 

Vistavision

  • #3
Dat werkt allicht beter dan gewoon op de grond... maar door de druk van de beitel en de tikken van de hamer ben ik toch bang dat hij breekt... of is dit gegarandeerd succesvol?
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #4
Bij mij is er volgens mij 1 gebroken van de 20. Maar garantie?
 

Vistavision

  • #5
Nee... tegels zitten er volgens mij al 15 jaar tegenaan ofzo... dus dat is geen garantie meer ;) Thanks! Dan ga ik het zo proberen als er verder geen middeltjes/oplossingen zijn. Het verhitten met een brander helpt ook niet goed dan?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Heb je dat al geprobeerd met een brander. Een verffohn werkt iets minder heftig.
 

Vistavision

  • #7
Nee nog niet geprobeerd... ik wilde eerlijk gezegd eerst checken of dat inderdaad zou werken... ik heb ook geen brander in huis... maar als het werkt kan ik deze wel lenen :)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Het beste gaat dit met een kleine slijpton met een slijpkom er op.
Tegels vlak op een ondergrond leggen die niet verschuift.
Laat het gewicht van de slijptol het werk doen, want die tegels breken zo door.

Moest trouwens wel lachen om de pindakaas, hoe verzinnen ze het. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Pindakaas smeer je op een boterham en niet op tegellijm.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Ik gebruik voor dat soort dingen een elektrische schraper, die is ook instelbaar, ideale machine ook te gebruiken voor het verwijderen van oude kit.
 

Vistavision

  • #10
Haha ja dat is het nadeel van Internet... soms is het een bron van waardevolle informatie... en soms staat er echt flauwekul op :) En ik maar pindakaas smeren haha!

Helaas heb ik beide apparaten niet tot mijn beschikking. Wellicht bij een huurshop o.i.d. Ik ga eerst eens proberen om in die andere tegel met een diamantboor een gat te zagen. Mocht dat goed gaan... probeer ik wellicht toch een nieuwe tegel in plaats van deze met de lijmresten.. heb er nog een paar liggen (niet veel meer helaas). Als dat toch tegenvalt... ga ik op zoek naar een elektrische schraper of een slijptol met slijpkom.

Bedankt voor de tips allemaal!! Super!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
als je nog tegels hebt liggen, zou ik die meteen er in lijmen.
Kun je de oude met lijmrest er op nog bewaren voor een noodgeval.
 

Rasje

  • #12
Je kan met een slijptol waar je je tegels toch al mee moet slijpen als er een hoekje uit moet, gewoon erg schuin houden en over de lijmresten halen (schrapen met je slijptol). Zo doe ik het altijd (ben al 26 jaar tegelzetter) werkt op zeker !!!

succes
 

Vistavision

  • #13
Dat is zeker waar Peter! En goed om die inderdaad te bewaren!

Ik heb geen slijptol Rasje, maar een boormachine en heb gisteren een diamantboor besteld, waarmee ik op keramische tegels een gat kan boren voor het stopcontact (uitsnede). Hopelijk gaat dat goed werken. Kan ik met die boorkop toevallig ook de lijmresten verwijderen? Denk het niet toch?
 

Rasje

  • #14
Tja dat zal jezelf moeten uittesten, proberen waard, maar wees voorzichtig en anticipeer op de terugslag van de boormachine zodra die de tegellijm raakt.
 

Vistavision

  • #15
Top! Ik ga het proberen! Dankjewel! :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu