Hoe slot terugplaatsen in smaller gezaagde deur?

Kabouwert

  • #1
Heb van buren een jaren '30 paneeldeur (34 mm dik) met origineel glas in bovenpaneel gekregen. Die wil ik gebruiken ter vervanging van de laatste lelijke (want 'moderne' en met 38mm te dikke) deur in ons 1937-huis.

Deur is echter ± 4 cm te breed voor het kozijn waar die in moet. Links en rechts zit ruim voldoende hout (± 15cm per kant) om aan weerszijden ± 2cm af te zagen.

Scharnieren moeten dan opnieuw gemonteerd - heb ik al eerder gedaan, gaat me wel weer lukken.

Maar het slot (nou ja, slot; het is alleen met een klink, dus niet met sleutelgat) moet ook weer in de deur.

VRAAG: hoe kan ik die sleuf waarin het slot moet zodanig dieper maken (± 2cm) dat de slotplaat weer gelijk komt te liggen met de rand van de deur?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Uithakken met een scherpe houtbeitel, eventueel voorboren met een speedboor van 16?mm, wel opletten dat de punt van de boor niet door de stijl heenprikt.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #3
Let er wel op dat indien je het slot 2cm dieper gaat boren en/of uit gaat kappen het krukgat ook op een andere plaats komt
 

Kabouwert

  • #4
Beetje laat, maar toch: dank voor de reacties. -thumbup-

Uitboren met de speedboor ging prima. 'k Heb bij het boren de sleuf vooraf 'verstevigd' door de deur ter plaatse in te klemmen tussen twee met lijmklemmen vastgezette latten.

Deurklink zit nu idd niet meer op zelfde plaats, maar iets meer naar midden van de deur. De oude gaten heb ik opgevuld met twee schijfjes rondhout.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu