Slotbeslag condenseert

WM82

  • #1
Het slot van de deur op bijgaande foto condenseert aardig zoals is te zien. Wat zou de oorzaak kunnen zijn?
Kan ik hier nog iets aan doen?

IMG_6163.JPG
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Blijkbaar is er een sterke koudebrug vanaf buiten via het slot, deurkruk en de cilinder. Dan is er aan het condenseren alleen wat te doen door het vochtgehalte binnen te verminderen. Zulke condens duidt naar mij idee op een hele hoge vochtigheidsgraad binnen. Check eens of er wel voldoende geventileerd wordt in de ruimte die grenst aan deze deur.

Wordt er in die ruimte gekookt en wordt de damp daarvan direct afgevoerd? Of zitten er (meestal) veel mensen in die ruimte.
Vertel eens wat meer over de betreffende ruimte en hoe er geventileerd wordt.

PS. In mijn voor- en achterdeur zitten ook dergelijke slotbeslagen met koudebrug 'verbinding' naar buiten via de cilinder en deurkruk, maar daar heb ik onder geen enkele weersomstandigheid een dergelijk condensatie-effect!
 

WM82

  • #3
hallo @Kees, ons huis staat direct naast een bos en heeft altijd een hoge luchtvochtigheid bij/na regen. Vaak 80% of meer. De kamer waar het slot van deze deur zich in bevindt is een slaapkamer die wel elke dag gelucht wordt voor +-2 uur. Ik denk dat er niet veel aan te doen is, behalve accepteren :).
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #4
Alleen luchten is niet voldoende en zeker voor een kleine ruimte als een slaapkamer erg snel ongezond Niet alleen vocht is een probleem, ook CO2. Er is continue een stroom aan verse lucht noodzakelijk. In moderne huizen gaat dat met ventilatieroosters of uit roosters via een warmteterugwin installatie. Oude huizen waren zo lek als een mandje en ventileerde daardoor ook.

Oude huizen waar later nieuwe kozijnen, dubbel glas etc in geplaatst zijn is ventilatie nog wel eens een ondergeschoven kindje. Zeker het advies dus om hier wat aan te doen.
 
  • Like
Waarderingen: Charel

WM82

  • #5
@Job_04 Het is een jaren '30 woning met HR++ glas maar met een ventilatierooster in een raam. Maar meer dan dat eraan doen zou ik ook niet weten, anders dan dat het ook behoorlijk koud gaat worden. Suggesties?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ventileren doe je altijd aan twee kanten van een ruimte. Want er moet zowel een toevoer als een afvoer zijn. Zit er onder de deur van de slaapkamer wel een redelijke kier of sluit die helemaal af? Probeer anders eens een nacht met de kamerdeur op een klein kiertje en kijk of het verschil maakt.
 
  • Like
Waarderingen: Charel

Charel

  • #7
Inderdaad, de lucht die permanent via dat raamrooster moet binnenkomen (rooster niet sluiten s'nachts!) moet ook kunnen doorstromen naar de rest van de woning.
Uiteraard moet die lucht vervolgens elders terug naar buiten kunnen.
Heb je nergens anders last van condensatie, vocht- of schimmelvlekken ?
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #8
Suggestie is inderdaad dat rooster open laten staan, en controleren of er permanente afzuiging aanwezig is via centrale afzuiging, meestal in de natte ruimtes, badkamer, wc en keuken. Je hebt dan ook een standenschakelaar in badkamer of keuken, en op zolder een ventilatie unit hangen.

En ja, dan moet je iets meer stoken dan als het dicht zit, maar de warmte en verse lucht voorkomt dit soort problemen en gezondheidsklachten.

Om een idee te geven, ik heb een co2 meter, en met de roosters dicht is binnen 10 minuten de lucht in mijn slaapkamer ongezond.
 

Charel

  • #9
En om dat beetje warmteverlies wat te relativeren:
Een hogere vochtigheidsgraad vraagt meer energie aan verwarming om hetzelfde comfortgevoel te krijgen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Maar met dit weer is het toch niets vreemd om wat condens op koude oppervlaktes te krijgen?
Vooral met veiligheidssloten en veiligheidsbouwbeslag met veel dikkere sloten, dikkere schroeven en dikke metalen schilden is de kougeleiding veel groter en zie je wel vaker wat condens ontstaan.
Ik zou me daar niet zo veel zorgen om maken over 2 dagen is het weer voorbij.
 
  • Like
Waarderingen: Walker en Edwinnn

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #11
Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit ook op de deur naar het dakterras heb, maar alleen met vrieskou, voor de rest geen problemen. Ook geen last van vochtproblemen verder op de hele etage. Als het van de week minder koud buiten is even de deur afnemen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
Ik kom het in mijn werk regelmatig tegen en geef de klant dan gewoon het advies om regelmatig even met een handdoek oid. het beslag droog te maken.
Doe je dat niet dan kan het beslag na jaren wit uit gaan slaan, laat lak los, wordt messing en chroom dof of krijg je zwarte vlekjes in de verf en ziet het er groezelig uit als het regelmatig lang vochtig blijft.
 

Charel

  • #13
Los van de hierboven beschreven ervaringen is het toch wel een feit dat de vochtigheidsgraad bij TS veel te hoog is (80 % !). Het is dan ook overduidelijk dat er veel te weinig luchtverversing is.
Die korte periode van beluchting in de slaapkamer kan hier niets aan verhelpen als er de ganse nacht, wanneer dat het grootste nodig is, geen luchtverversing is.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #14
@Charel : Je zou je sieren als je je eigen aannames niet meer presenteert als feiten.

Je weet niet waarmee de RV is gemeten (is het apparaat wel nauwkeurig)
Je weet niets over het ventilatie-systeem (voor het zelfde geld wordt er 's nachts wel geventileerd)
Je weet niets over het niveau van isolatie van de woning
Je weet niets over de binnentemperatuur
Je weet niets over de manier van verwarmen
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #15
@Walker,

Eens met de rest dat met -5 condens op een slot niet perse een issue hoeft te zijn, maar vanwege de volgende opmerkingen heb ik, en waarschijnlijk @Charel toch even aangestuurd op het controleren van de ventilatie:
  • "heeft altijd een hoge luchtvochtigheid bij/na regen Vaak 80% of meer. "
  • " met een ventilatierooster in een raam" en "anders dan dat het ook behoorlijk koud gaat worden " oftewel, het rooster staat standaard dicht, er wordt alleen gelucht.
 

Charel

  • #16
Walker schreef:
@Charel : Je zou je sieren als je je eigen aannames niet meer presenteert als feiten.
Beste @Walker
Neem me niet kwalijk maar het zijn niet mijn aannames maar gegevens die Ts doorgaf.
Een RV van 80 %
Beluchting van de slaapkamer enkele uurtjes overdag.
Al wat ik schrijf is uiteraard in de veronderstelling dat wat TS schrijft ook klopt.
 

WM82

  • #17
All, iedereen heeft een beetje gelijk in deze:
- het ventilatierooster staat altijd open op deze slaapkamer
- de luchtvochtigheid is iets van de omgeving/wijk. Buiten is de luchtvochtigheid net zo hoog (of laag) omdat het huis naast een hoog bos staat. Dit houd vocht vast.
- als proef heb ik de badkamer ventilator aan laten staan vannacht en dit werkt inderdaad wel. Je krijgt dan een lichte trek door het huis waardoor het vanochtend een stuk minder vochtig was. Niettemin denk ik dat ik niet ambieer om elke nacht met een badkamer ventilator 'aan' te slapen.

Dus accepteer ik maar dat dit even is zoals het is :-).

Bedankt voor alle reacties en tips!
 

Charel

  • #18
Geen probleem !
Hou er wel rekening mee dat de relatieve vochtigheidsgraad binnen automatisch altijd veel lager is dan buiten omwille van het temperatuurverschil.
Dus als de rv binnen wel degelijk 80 is dan blijft dit ongezond hoog en blijft dit dus ook een aanduiding van te weinig luchtverversing.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #19
WM82 schreef:
als proef heb ik de badkamer ventilator aan laten staan vannacht en dit werkt inderdaad wel.
Vannacht was de temperatuur bijna 10 graden hoger dan gisternacht, ik verwacht dat het temperatuurverschil voor een veel grotere werking heeft gezorgd dan je ventilator.

Maar wat Charel zegt klopt wel, lange tijd 80% luchtvochtigheid dat geeft schimmels ed. de kans om te groeien en dat geeft geen gezond binnen klimaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu