Hoe scheur in HWA PVC regenpijp repareren

X011492

  • #1
Hallo,

Er is een scheur in mijn PVC regenpijp van de hemelwaterafvoer, zie afbeeldingen. Ze hebben hier de beugel van de schutting te strak rond de PVC pijp gezet waardoor deze nu gescheurd is. Hebben jullie advies hoe ik deze het beste kan maken? Ik dacht eraan om een stuk eruit te zagen en dan een nieuwe terugzetten met twee reparatiemoffen. Alleen is dat misschien een lelijk aanzicht door kleurverschil en dikteverschil (overgang moffen). Wat denken jullie? De beugel dan misschien bijslepen als dat gaat anders nieuwe plaatsen die wel groot genoeg zijn. Ik hoor het graag als jullie suggesties hebben. Alvast bedankt!







 

Willem52

  • #2
Door de beugels is het lastig. Er is ook pvc regenwaterafvoer 70 mm, 75 mm en 80 mm. Misschien kun je een kleinere diameter kiezen die wel tussen de beugels past. Anders beugels van de muur los schroeven paal met beugels er uit. Regenafvoer geheel vervangen en eventueel grotere beugels terug plaatsen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
De beugel is niet te verwijderen, zonder eerst de schutting en paal er uit te halen zo te zien.

Je kunt proberen om de beugel zelf iets ruimer te maken, door 1 kant even los te maken en dan de beugel wat verder open te wringen.

Zo heb je dan ruimte om een nieuw stukje buis er tussen te zetten.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Pijp er uit trekken
1 poot van de bgl. loos draaien en er iets tussen slaan om hem wat uit elkaar te drukken.

vervolgens de beugel weer wast maken en een nieuwe afvoer plaatsen
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Pijp er uit trekken wil niet!

Net wat @Peter zei beugel zit aan houten balk waar schutting aan vat zit.

Dus gehele pijp te vervangen moet eerst schutting weg, beugels los en samen met balk verwijderen, dan kan je pijp door zagen en verwijderen.

De beugels zo afzagen dat je de pennen weer kunt gebruiken.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Je kan een nieuwe afvoer van bovenaf er in steken
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Er zit een stadse uitloop of een dak goot dus een vast punt.
 

De Bob

  • #8
Hoek van de beugel bij de paal doorslijpen en beugel verwijderen.

Of de paal staat ook in de grond, en blijft staan, (met een paaltje ernaast) of afvoer repareren, beugel terug zetten en hoekje lassen.

(Btw. De overgebleven halve beugel zal de paal ook wel vasthouden.)

Is misschien al opgelost -5 Mei-
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #9
Bestaande afvoer doorzagen op een paar punten en verwijderen.
Daarna naast de beugels, dus meer de tuin in een nieuwe afvoer maken.
Hiervoor zul je vier knietjes moeten gebruiken van 45°.
 

X011492

  • #10
Hartelijk dank voor de reacties en suggesties! Het is nog niet opgelost maar ik denk nu aan het volgende, zie afbeelding. Ik zaag het bestaande pijp op, ongeveer, de vier gele lijnen. Ik heb dan drie stukken, het middelste kan ik er zo uithalen, daarna kan ik het onderste en bovenste stuk er uit halen zonder de beugel aan te raken. Dan plaats ik twee nieuwe stukken, zoals Willem52 voorstelde, van 70mm (nu 80mm) van de groene cirkel naar oranje cirkel en van de oranje cirkel naar de groene cirkel onderaan. Bij de groene cirkels plaats ik verloopstukken van 80 naar 70mm. Bij de oranje cirkel moet dan een verlengstuk komen. De totale lengte van de twee nieuwe stukken, de verloopstukken en het verlengstuk moet dan samen net korter zijn als wat ik weg heb gehaald zodat ik het er tussen krijg en door de verloopstukken te schuiven (binnenzijde pijp) moet de verbinding dan tot stand komen. Mogelijk het probleem is dan alles goed kunnen lijmen... Wat denken jullie, zou dit haalbaar zijn?



@Ronny, het omleggen van de pijp rond de beugels zou ik ook kunnen doen, maar dit lijkt me minder fraai qua aanzicht, al misschien valt het mee...

@Peter, de beugel is nauwelijks te bewegen, misschien een mm of twee maar verder krijg ik deze niet.

@Boertje125, van boven af insteken is wellicht makkelijker als mijn voorstel maar dan moet ik best veel weg halen vermoed ik zo.

@DeBob, slijpen en lassen zou mooi zijn, helaas heb ik daar geen apparatuur voor en ook geen ervaring in.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #11
Een verloop 80x 70 gaat om de buis heen dus je hebt een op de kop staande verbinding onder aan.

Je kunt ook gewoon een reparatie sok nemen 80 en in het midden een sok 80 en daar waar ie tussen de beugel komt even eerst uit meten, kan je de buis iets warm maken zodat hij beter past.



Ps de laatste foto gaf een veel beter totaal beeld

En dan kan boertjes zijn idee wel :wink: , dan moet de beugel die wat hoger zit door zagen en en zaag je boven de schutting de buis door deze duw je over zij.
Een houd die pijp vast en andere sloopt oude pijp er uit.
Bij de grond zit ie in een sok.
Dan een nieuwe 80 er in en waar beugel zit van je voren verwarmen zodat ie de vorm heeft dat ie beter past.
 

X011492

  • #12
Het verdient niet de schoonheidsprijs maar het is gelukt! Dank voor jullie adviezen. Ik heb de buis doorgezaagd, boven en onder, en daarna verwijderd. Had daardoor genoeg ruimte om de beugels los te maken. Helaas was een schroef doorgedraaid, daarom besloten om de beugel te laten zitten. Met een enkel contact punt lukte het me om deze te roteren en de nieuwe onderdelen er tussen plaatsen (twee verloopstukken en nieuwe stuk pvc). De beugel teruggedraaid en daarna de stukken in elkaar geschoven. Bovenste deel nog even gelijmd zodat het niet zakt. Ik verwacht niet dat het spoedig gaat lekken. Nogmaals bedankt!

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu