Scheur in dakleer, hoe mechanische spanning op te vangen?

Fijn_klussen

 • #1
Hallo,
afgelopen weekend werd ik getrakteerd op een ruime hoeveelheid water dat aan de binnenkant van het kozijn naar binnen druppelde. Boven dit kozijn zit een balkon. Ik heb hier wel eens vaker lekkage gehad en heb toen op het dakleer van het balkon op alle denkbare plekken dichtgestopt met Shell Tixophalte AK bitumenkit. Dit heeft ongeveer een jaar of anderhalf gehouden.

Nu heb ik op een plek een scheur ontdekt van ongeveer een halve meter. Dit is 30 a 40 cm van de rand van mijn balkon maar nog wel op mijn balkon. Als ik op deze schuur druk komt er weer water naar boven en in kan het dak op dat punt een beetje naar beneden drukken. Het rare is dat de scheur door de bitumenkit heen loopt. Het huis van de buren staat op zijn eigen palen en er zit een spauw tussen onze huizen. Het dakleer zit echter aanelkaar vast. Wat ik vermoed is dat er mechanische kracht op het dakleer kan komen te staan zodat het dakleer barst.

Of mijn stelling juist is of niet, de bitumenkit alleen is iig niet sterk genoeg gebleken. Hoe maak ik een sterkere verbinding? Kan ik zelf een rolletje reparatie bitumen er op branden met een verfbrander? Heeft iemand advies voor mij?

Alvast dank!!

p.s. het onderwerp was "Scheur in dakleer, hoe mechanische spanning op te vangen?" maar het wordt afgekort...
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Maak is een foto.
  Je kan er wat opbranden maar dat is een noodoplossing. De dakbedekking is niet goed aangebracht of de ondergrond is niet stabiel.
   

  Fijn_klussen

  • #3  dank jullie voor de reacties. De scheur is ongeveer een halve meter en dan ongeveer een mm oid. Ik moet best wel hard duwen op het dakleer om het te laten bewegen maar het wil wel, dan komt er dus een beetje water uit de scheur.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Fijn_klussen schreef:
  Er zit een spouw tussen onze huizen. Het dakleer zit echter aan elkaar vast.
  Is deze overgang te zien op de foto's? Anders graag duidelijkheid hierover.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Een overzichtsfoto is ook wel handig.
   

  Fijn_klussen

  • #6  Dit is het overzicht hierboven. Ik heb 2 rijen tegels weg gehaald. op deze locatie blijft een paar cm liggen bij de voorste 2 de achterste plek bij het einde is het water lager. Daar zit echter de scheur.

  de fotos van 01 Oktober 2019, 08:00

  (1)bovenste foto zie je een deel van de scheur
  (2)tweede foto het dakleer loopt achter de grijze (asbest) platen naar boven.
  (3)De scheur loopt door de oude bitumenkit reparatie
  (4)Het einde v h balkon, als je door de grijze plaat heen zou lopen sta je bij de buren op het balkon. Onder deze grijze plaat zit een spouw. Ik heb geen idee wat ergebruikt is om de spouw te overbruggen.

  Het lastige is ook dat de asbest platen best wel groot en zwaar zijn en dat het dakleer er achter naar boven loopt en niet goed te inspecteren is. Ik vermoed dat de schuur niet de enige plek is waar het naar binnen komt. Het liefst zou ik de asbest platen er af hebben en ze vervangen door kleinere trespa platen oid. De platen zitten wel geschroefd maar zijn best wel zwaar.

  Ik denk dat ik nog maar eerst een laag bitumenkit over de scheur ga doen. Al zou ik liever iets sterkers toepassen.

  Is de situatie nu duidelijk? Laat maar horen als er nog vragen zijn.
   

  Fijn_klussen

  • #7
  Hallo IJkenhout,

  Dank je voor je reactie, zie punt 4 hierboven.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
  Dakbedekking behoort ondersteund te zijn en niet te zweven, boven de open spouw hoort een stukje plaat of zink te zitten onder de dakbedekking.
  Als de overgang beweegt moet je iets maken wat de beweging kan volgen,dakbedekking kan dit niet.
  Kan je een schets maken van hoe dit gemaakt is?
   

  Fijn_klussen

  • #9
  Hallo Rola, dank je voor je reactie.

  Er zou wel iets onder het dakleer kunnen zitten maar dat kan ik niet zien. Ik zie alleen het dakleer :? Aan de buitenkant van het huis zie je verticaal een metalen strip van een cm of 5.

  Het is ook een vermoeden van mij dat de scheur ontstaat omdat hij op de rand bij de spouw zit. Het is geen stelling dat het zo is maar een vermoeden


  Quote is overbodig, mod.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
  Je zal het daar toch open moeten (laten) maken. Als je niet weet hoe dit gemaakt is, kan er ook geen oplossing voor het probleem bedacht worden.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #11
  Spul zal versleten zijn. Enig idee hoe oud die bedekking is.
   

  Fijn_klussen

  • #12
  En een noodoplossing wat kan ik dan voor die scheur gebruiken? Is er dan ook iets wat net iets beter is dan de kit ? Glasvlies oid ? Probeer ondertussen wel een aannemer te vinden maar er zijn helaas niet alleen zinnige aannemers. Zijn er ook keurmerken voor daken ?
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #13
  Probeer eens een laagje glasvlies in die kit te leggen en dan opnieuw een laag kit aanbrengen krijg je iets meer stevigheid. En ja er is een keurmerk voor dakdekkers. Dakmerk en Vebidak.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu