Hoe plaats ik hier een vensterbank?

Haemmertime

Vaste beantwoorder
 • #1
Ik heb een raamkozijn naast de achterdeur waar voorheen een grote radiatorbak omheen zat. Op de radiatorbak zat een vensterbank, deze zat strak aan het kozijn.
Lang verhaal kort, isolatie achter de radiator wordt vervangen, stopcontact gaat weg, de radiator wordt vast gezet en er komt een metalen afwerking overheen.

Nu mijn vraag, hoe plaats ik hier een stenen of composiet vensterbank?
Met 2 plankdragers? Hoe zet ik de vensterbak dan op de dragers vast, ik kan hier niet in boren?
Wat zal er achter de houten plaat zitten waar de radiator aan hangt?
Ik kan hier geen vensterbank onder haken, hij zal strak tegen het kozijn moeten komen, en dan afgekit worden.
Graag jullie expertise!

kozijn met radiator.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #2
  Wat worden de afmetingen van de nieuwe vensterbank?

  NB: Zit dat opbouwstopcontact nu gewoon met een stuk snoer aangesloten? Foei!
   

  Haemmertime

  Vaste beantwoorder
  • #3
  Rechterkant vensterbank valt net achter het gordijn, tegen een stukje muur, dit is een tussenruimte van een meter breed. Daarnaast komt een andere vensterbank, maar die is makkelijker te plaatsen. Wat dat stopcontact betreft, tsja, je komt wel eens wat tegen. Vandaar dat die ook weg gaat.

  achterwand pp1 vensterbank.jpg
   
  Laatst bewerkt:

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #4
  Ik zou een houten balk 2x3 of zelfs 2x4 op maat maken en in de lak zetten. Vervolgens deze met beugels en schroeven tegen het kozijn bevestigen, en de vensterbank hierop plaatsen en vastlijmen. Dan wordt de vensterbank volledig ondersteund zonder dat je hierin moet schroeven.

  Een alternatief kan zijn om een aluminium hoeklijn te plaatsen. Maar gezien het temperatuursverschil (radiator aan/uit) zit je hierbij wel met de uitzetting van het metaal.
   

  Haemmertime

  Vaste beantwoorder
  • #5
  Bedankt voor je reactie, maar vanaf de linkerzijkant kijk je dan wel tegen die balk aan.
  Waar ik zelf aan dacht was 3 plankdragers, daar een plank op schroeven/ verlijmen, en daar dan de vensterbank op verlijmen, dan wel zo dat de vensterbank overal een x aantal cm overhangt, zodat je niet tegen die houten onderplank aankijkt, die zie je dan pas als je op je knieën zit.
   

  Haemmertime

  Vaste beantwoorder
  • #6
  Wat zou een vensterbank van 91.5 x 20 x 2 eigenlijk wegen? Anders weet ik niet of echt natuursteen zo handig is hier.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
  Afhankelijk van de soort natuursteen maximaal 10,5 kg.
   

  Haemmertime

  Vaste beantwoorder
  • #8
  Dat valt me nog mee, dan kunnen er ook 3 compacte plankdragers onder, die kunnen ieder 17 kg. hebben, dus bij elkaar 50 kg, dan kan de kat er ook gewoon nog opspringen.
   

  Haemmertime

  Vaste beantwoorder
  • #9
  Vensterbanken zijn inmiddels besteld, ik ga ze op een plank bevestigen die boven de radiator komt te hangen, plank maak ik een slag kleiner, zo wordt de vensterbank voor 85% ondersteund.

  Ik vraag me wel af welk soort hout ik hier het beste voor kan gebruiken, prijstechnisch is mdf aantrekkelijk, aangezien het boven een radiator komt te hangen, en met welke kit ik dit het beste vast kan zetten?
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #10
  Gewoon montagekit, de vensterbank zal het MDF wel recht houden. Eventueel zet je het MDF een keer in de grondverf, zodat je niet tegen het bruine oppervlak aankijkt en het minder gevoelig is voor vocht.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu