Hoe nieuwe spouwlatten bevestigen? Alleen pur?

Karkonoski

  • #1
Hallo medeklussers,

Mijn nieuwe kunststof kozijnen zijn eindelijk binnen dus wil dit weekend het eerste kozijn gaan plaatsen. Ik heb vandaag geconstateerd dat ik nog al een redelijke brede spouw heb (13cm) heb zonder spouwlatten.

Ik vraag mij af hoe ik nieuwe spouwlatten het beste kan bevestigen. Ik lees wel van alles over vast purren maar is pur alleen wel voldoende? Zo'n kozijn weegt nog al wat... (30 a 40 kg) Ik ben van plan balken te kopen van 10 bij 6cm (of iets wat hierbij in de buurt komt) maar dat betekent dat ik 3cm dik moet purren. Wil de balken tegen buitenblad aanzetten met DPC folie ertussen die ik omsla naar de binnekant. Pur zit dus voornamelijk tussen balk en binnenblad. Zo kan de PUR nooit nat worden. Ruim 2 jaar geleden is binnen op nieuw behangen ed dus wil niet te veel beschadigen.

Op de spouwlatten komt een zelfgemaakt stelkozijn van 15 of 18mm betonplex. Stelkozijn wil ik 1 cm over buitenblad laten vallen en dat betekent dus dat breedte van stelkozijn minimaal 15cm moet zijn om ook 1cm over binnenblad heen te laten vallen.

Ik zou er bijv voor kunnen kiezen om stelkozijn 20cm breed te maken en dan ook met schroeven aan binnenblad vast te maken maar dan wordt de afwerking aan binnenkant wel weer moeilijker omdat je dan aan de binnenkant 10,5 cm stelkozijn ziet zitten. Kozijn is vanaf binnenkant aanslag gemeten 9.5cm breed.

Hoor graag wat adviezen van jullie.

Dank!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
De spouwlatten kun je diagonaal voorboren, en dan met slagpluggen (3 a 4 per zijde) vastzetten. Als je dan ook nog pur in de naden kun spuiten en dit uit kunt laten harden voor het monteren van het kozijn, dan zit het muurvast.

Had vandaag hetzelfde: ipv een steens muur trof ik een 35 mm spouw aan. Dus latten erin bevestigd en afgepurd. Alternatief is het gebruik van stelankers voor kunststof kozijnen, maar die had ik ook even niet bij me..

Volgende keer bestel ik kozijnen met aanslag rondom, en gebruik ik naast een spouwlat ook een stelplank rondom. Gaat stukken sneller aangezien je de stellat op het binnenblad kunt bevestigen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu