Hoe moet ik mijn ik plafonornamenten bijwerken?

Dpowerr

  • #1
*Ik heb onlangs een herenhuis van 1878 gekocht en daar zitten nog de orginele plafon ornamenten in ,ze zijn nog in zeer goede staat alleen zit er hier en daar een scheurtje kan ik dit gewoon met geelband bijwerken?

het betreft ornamenten die op riet zijn {gestuct}

*tevens wil ik ze weer een kleurtje geven, maar aangezien het hele druke ornamenten zijn en het een behoorlijke oppervlak is.is het iets om te spuiten?? hoe kan ik dit het beste aanpakken?
 

Fiesiekus

  • #2
Geen geelband, er is speciale gips die een beetje flexibel blijft.
 

Dpowerr

  • #3
Heeft iemand hier ervaring mee en hoe heet dat spul?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Gefeliciteerd met de aankoop.
Is trouwens een prachtig plafond.

Ik weet ook zo niet hoe die gips heet, maar ga wel voorzichtig te werk.
Het is eigenlijk meer restaureren, dan bijwerken.
 

BeeTeeWee

  • #5
Supermooie plafonds! Ik zou voor het herstel gipslijm gebruiken. Schilderen kan gewoon met een dikke kwast. Een blokwitter is misschien teveel van het goede, je moet natuurlijk de detaillering wel behouden. Ik zou ze echt spier- en spierwit maken, dat staat super op die oude plafonds.
 

Fiesiekus

  • #6
Dit is echt prachtig, eventueel kan je een profi-restaurateur om advies vragen. Dit is misschien wat gecompliceerd voor ons huis-tuin en keukenklussers.
 

Kloek77

  • #7
Soms hebben gemeenten een subsidiepotje voor monumentaal restauratiewerk, kan helemaal geen kwaad iemand van de gemeente er even naar te komen laten kijken.
 

BeeTeeWee

  • #8
@Kloek: dan moet het betreffende pand ook van binnen als monumentaal zijn aangemerkt. Als dat (nog) niet het geval is, dan heb je de gemeente liever niet binnen. De monumentale status levert namelijk niet alleen mogelijkheden op in de zin van subsidie, maar ook allerlei belemmeringen en kostenverhogende voorschriften m.b.t. materiaalgebruik etc. In de praktijk gelden dan wel de strenge voorschriften, maar is het subsidiepotje altijd leeg.

Voor iedere kleine aanpassing moet vervolgens een vergunningsaanvraag in 5-voud worden gedaan, waarna je voor de ballotagecommissie moet verschijnen om uit te leggen dat je die aanpassing toch echt zult moeten doen om bijvoorbeeld een keuken naar hedendaagse normen te kunnen plaatsen. Dat duurt allemaal eeuwen en levert enorm veel ergernis en frustratie op.

Als je zelf een beetje snapt dat je moet behouden wat kan (zoals zo'n schitterend plafond) kun je de gemeente missen als kiespijn. Het inschakelen van een ervaren restaurateur is een veel beter idee.
 

Kloek77

  • #9
Het hoeft niet direkt een monument te zijn,
het kan ook als "waardevol interieur" o.i.d. beschouwd worden.

Mijn ouders hebben laatst subsidie gekregen om de originele gemetselde schutting in de tuin te laten restaureren (ook +/-1870), zit echt geen monumentenstatus aan vast.
 

Dpowerr

  • #10
Bedankt voor de antwoorden ik ga eens wat googelen op subsidie ect ect
 

Henri 1970

  • #11
Als restauratiestucadoor wil ik toch benadrukken dat er al veel geornamenteerde plafonds door goedbedoeld ingrijpen van minder deskundigen zijn beschadigd :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu