Waarom moet metselwerk koud op een stalen latei?

Hallo,

Volgens verwerkingsadviezen van verschillende fabrikanten van stalen lateien dient het metselwerk koud (zonder voeg) op de latei geplaatst te worden. Er is ook een fabrikant met een verwerkingsadvies waarin staat dat het met of zonder specievoeg kan. Het gebruik van specie tussen metselwerk en stalen latei wordt in een tijdschrift van de bouwwereld ook wel als bouwfout aangemerkt. Het 'waarom' blijft echter onduidelijk.

Vraag: Wat is het probleem met specie op een stalen latei, waarom moet metselwerk koud op een stalen latei?

Alvast mijn hartelijke dank voor uw reacties.
 
Zelfde reden dat je op de kopse kanten de latei niet klem moet zetten in de specie; verschillende materialen zetten verschillend uit bij temperatuursveranderingen.

Maar de verwerkingsvoorschriften spreken elkaar wat tegen soms; de ene zegt; latei direct op steen opleggen en met specie er boven op goede hoogte krijgen... de andere zegt; latei op speciebed, stenen direct er op.
 
Een latei heeft een behandeling ondergaan (coating), dit is nooit blank staal. Is niet te vergelijken met wapening. En kan dus niet aangetast worden door het cement.

Ik denk dat dit temaken heeft met dat specie eronder geen goede oplegging geeft. Door uitzetverschillen gaat dit los komen. Bovendien ziet het er niet uit. En aangezien er open stootvoegen op een latei horen te zitten, werkt dat ook niet in combinatie met een lintvoeg.

Dit zijn van die dingen vooral niet over nadenken, maar gewoon doen wat men zegt. Daar hebben anderen al over nagedacht, dus dat hoef jij niet meer te doen.

Wat is reden dat je dit vraagt? Heb je een probleem op te lossen?
 
Zelfde reden dat je op de kopse kanten de latei niet klem moet zetten in de specie; verschillende materialen zetten verschillend uit bij temperatuursveranderingen. ...

Verschil in uitzetting is alleen belangrijk als metselwerk en latei aan elkaar hechten of strak tegen elkaar aan zitten. 'Koud' betekent 'zonder binding'. Dan lijkt het net alsof iemand zegt dat specie aan staal hecht als hij zegt 'niet op specie'. Maar dan is het vreemd dat een verwerkingsvoorschrift stelt dat een latei op een aardvochtig speciebed opgelegd moet worden.
 
Wat is reden dat je dit vraagt? Heb je een probleem op te lossen?

Ja, ik ga een stalen latei boven een raam in een bestaande muur plaatsen. Constructeur adviseert het (nieuwe) metselwerk op te wiggen om de latei op spanning te brengen (eigenlijk latei naar onder wiggen), en dan metselwerk aan te helen. -> Specie onder de eerst laag stenen.
 
Mensen, ik hoop dat er nog reacties mogelijk zijn op dit topic van mei 2021, ik heb een vergelijkbare situatie:

Jaren ‘30’ huis, stalen latei voor balkon met gemetselde muur er ‘koud’ opgeplaatst tijdens de bouw. Zie de foto’s: geen cementlaag tussen latei (is aan buitenzijde wit geverfd) en de eerste laag stenen.

Die kier tussen de latei en de eerste laag stenen, leidt tot regendoorslag naar de houten balkonvloer (met de witte planken er onder).

Kan ik die kier gewoon dichtkitten, of veroorzaak ik dan weer een ander probleem?

1FDF6C43-50A4-4AC3-94C4-85DE4BCC589C.jpeg


8DB47601-3E46-457B-90AA-CA7E4A70F3FF.jpeg


24867907-4455-417D-8DA3-CA72F71389F2.jpeg


82689667-4537-470B-AF14-48DDE528A8F5.jpeg
 
Waarom start je zelf niet even een nieuw topic hierover.
Dit is topic kapen, en wordt niet gewaardeerd op dit forum, dat zou jij toch moeten weten onderhand.
 
OK Peter, dat was niet zo bedoeld.

Ik had de indruk dat het eerdere topic van 2021 heel erg lijkt op hetzelfde probleem wat ik heb, en dacht dat de mensen die toen veel input aan dat topic hebben gegeven wellicht snel mij konden helpen met mijn vraag.

Eigenlijk wil ik alleen weten of het een goed of slecht idee is om de kier tussen de latei en de eerste laag stenen dicht te kitten (om een lekkage daar achter op te lossen).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu