Aan welke kant moet de dampremmende folie in deze situatie?

Matthijs1234

  • #1
Hallo, ik ben bezig met het isoleren van het plafond van mijn garage. Ik woon in een tussenwoning en de garage is mijn enige achterom, met twee openslaande deuren aan de straatkant en een enkele deur aan de tuinkant. Recht boven de garage bevindt zich een slaapkamer en een stuk overloop, en omdat die kamer in de winter opvallend kouder is dan de rest van het huis (de muren van het woonhuis en het dak zijn geïsoleerd, de garage niet) wil ik het plafond van de garage isoleren (en daarmee de vloer van de kamer erboven).

Hieronder een schematische tekening van de huidige situatie, met in rood de isolatie die er al zit. Na informatie ingewonnen te hebben en een aantal offertes via Werkspot heb ik, toen bleek dat het niet heel moeilijk was, besloten het zelf te doen. Ik heb besloten rachels aan te brengen op de plafondbalken, en de ruimtes tussen de balken op te vullen met Isover met een RD-waarde van 4,0. Als afwerking wil ik gipsplaat gebruiken; het behoeft geen schoonheidsprijs en ik wil niet teveel geld uitgeven.

Het isolatiemateriaal zijn de bekende rollen met aan één zijde dampremmende aluminiumfolie. Normaliter, als je een schuin dak isoleert moet de dampremmende folie aan de warme kant, dus naar binnen (zichtzijde). Maar ik twijfel, want ik verwacht dat er weinig vocht door de laminaatvloer, geluidsisolatie én 12 mm underlayment heendringt, terwijl de garage in de winter wel ijskoud en vochtig kan zijn, vrijwel gelijk aan de buitentemperatuur.

Mijn vraag: moet ik in deze situatie de dampremmende folie naar beneden (dus richting garagevloer) of naar boven, richting de slaapkamer doen? Ik hoor graag van jullie!

Isolatieschema.png
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zoals je zegt: altijd aan de warme kant. Als je hem aan de koude kant doet, creëer je een dicht geheel waar het vocht niet (goed) uit kan.
 
  • Like
Waarderingen: stylish

stylish

  • #3
Precies wat @Impie zegt. Je hebt trouwens kans in deze situatie dat je een dauwpunt krijgt in de garage. Maar als je blijft ventileren, dan zal dit niet zo'n echt probleem zijn. Voor de zekerheid zou ik toch een dauwpunt berekening laten doen. Wat zijn de afmetingen van de ruimte?
 

Matthijs1234

  • #4
Ah, ik zal even moeten opzoeken wat een dauwpunt is. De afmetingen zijn 2,75 breed bij 6 meter lang. Dus als ik het goed begrijp @Impie en @stylish komt er meer vocht door laminaat, isolatie en underlayment heen dan dat er opstijgt vanuit de garage zelf?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #5
Nee, maar wilt juist één kant dicht hebben: de warme. Als je de dampdichte laag onder doet, heb je twee vrijwel dichte lagen waar vocht dus niet goed uit kan ventileren. Condens (dat ontstaat op het dauwpunt) zal hier niet op het plafond vormen, omdat dat warmer is dan de garage.

Het zou ook acceptabel zijn om glas/steenwol zonder aluminium laag te gebruiken als die vloer kierdicht is.
 
  • Like
Waarderingen: stylish

Matthijs1234

  • #6
Duidelijk, dank!
 
  • Like
Waarderingen: stylish

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu