Hoe metalen spant dakconstructie aanpassen i.v.m. dakkapel?

Jeroen1978

  • #1
Ik heb even een paar vragen over het aanpassen van een dakconstructie en hoop dat er een constructeur is die antwoord op mijn vragen kan geven.

Ben er overigens helemaal van bewust dat er al sowieso een constructeur moet komen om de stalen spant aan te passen en ben niet van plan om daar zelf aan te gaan klooien.
Ik heb daar de kennis niet voor en ook niet de juiste gereedschappen maar ben wel erg nieuwsgierig en geïnteresseerd hoe zoiets te doen.


Ik wil graag op mijn zolder een dakkapel gaan maken over bijna de gehele lengte van mijn huis.
Nu zit er ongeveer in het midden van de zolder een schuine metalen spant die aangepast moet worden naar een haakse hoek zodat de verticale spant in de wand van de dakkapel weggewerkt kan worden en het stukje horizontale spant eventueel ondersteuning bied aan het dak van de dakkapel.

Omdat op de eerste verdieping het dak bovenin al een stukje schuin loopt wil ik voor het benutten van de optimale ruimte meteen vanaf de zoldervloer recht omhoog.
Meerdere buren hebben hun dakkapel op deze manier laten bouwen maar niemand kan mij precies vertellen hoe ze die metalen spant precies aangepast hebben.
De bestaande spant gaat de muur in, gaat bovenin de eerste verdieping schuin omhoog, komt uit de zoldervloer tevoorschijn en zit vlak onder de nok aan elkaar gebout.
Beide spanten worden ook bij elkaar gehouden door een horizontale stalen spant weggewerkt in de zoldervloer.

Kan iemand mij vertellen hoe je zo'n spant het beste aan kunt passen?
Eerst een haakse hoek erop lassen en dan het schuine stuk er tussenuit slijpen?

Andere kant van het dak stutten, het schuine stuk waar de dakkapel moet komen er tussenuit halen (bovenin losbouten en vlak boven de zoldervloer losslijpen) en dan een haakse hoek ertussen zetten?

Hoe zit het met de bevestiging van de verticale en de horizontale spant, moet dit rechtstreeks aan elkaar gelast worden of moet er eerst een metalen plaat op gelast worden en daarna aan elkaar gebout worden?

En hoe zit het met de verbinding verticale spant en horizontale spant in de zoldervloer, moet dit nog verstevigd worden?

Even een paar afbeeldingen:
Onderstaande 2 foto's zie je dan de stalen spant uit de muur komt en door de zoldervloer verder gaat en dat er in de zoldervloer een stalen balk zit die beide kanten bijelkaar houd.


Hieronder zie je waar de metalen spanten in de nok bij elkaar komen.

Hieronder zie je een foto vanaf de metalen spant naar de voorkant van het huis.

Hieronder zie je een foto vanaf de metalen spant naar de achterkant van het huis.

Hieronder zie je een tekening van de draagconstructie in de oude situatie

Hieronder een tekening van de draagconstructie zoals ik denk hoe het moet gaan worden.
Wellicht worden er wel andere soort metalen spanten gebruikt.

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dit moeten momentvaste verbindingen worden. In het werk lassen is geen succes. Aan elkaar bouten lijkt me een betere optie. De platen zijn dan wel wat groter dan het profiel. Mogelijk in de bestaande profielen schotten lassen. De constructeur kan dit precies uitrekenen.

Hier wat voorbeelden van momentvaste verbindingen in staal.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Juist bij aanpassingen aan een bestaande constructie worden er vaak in het werk gelaste verbindingen toegepast.
Want voor een boutverbinding is minstens evenveel laswerk nodig en het staal is toch al op locatie dus die moeten ook in het werk.

de afbeelding is ongeveer hoe de constructie er uit zal komen te zien.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Als er maar een lasser bijgehaald wordt die het kan. Maar vaak genoeg gezien dat door een aannemer/timmerman het zelf probeert te lassen.
 

EvdL

  • #5
Bij mijn stalen draagconstructie werd bij de verbouwing eerst de balken aan elkaar gebout hierna moest het aan elkaar gelast worden ( wat de lokale dorpssmid heeft gedaan)
 

Sander02

  • #6
Lasverbindingen achteraf door constructeur laten keuren. Hij zal o.a. de breedte van de las meten. Ik heb ook zo'n staalconstructie en daar moest het laswerk dus opnieuw omdat er blijkbaar ook een niet goed geschoolde lasser bezig geweest was. Als buren niet precies weten hoe de constructie in elkaar zit, zou je de vergunningsaanvraag bij de Gemeente kunnen inzien.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu