Hoe maak je een ladestop?

Vraagsteller

 • #1Beste klussers en lezers,
bijgaand 2 foto's van de situatie. Mijn vraag aan jullie; hoe kan ik eenvoudig ladestops op deze lade maken? Bestaan die dingen in de bouwmarkt? wat moet ik dan kopen? Het betreft 4 van deze laden onder elkaar en ik wil niet dat ze eruit getrokken kunnen worden (kinderen). Wie weet er raad en is vindingrijk?
 

H@ns

 • #2
Bij deze constructie vrijwel onmogelijk, een touwtje aan de la-achterzijde en de kastrug. Maarja die trek je snel los of stuk.

Keep in de geleidelat in de kast en meelopend latje op achterzijde lade zou kunnen maar dat gaat op den duur toch klemmen of schuren

Vorm keep: |/ (maar dan schuiner)
 

Vraagsteller

 • #3
Dat klinkt niet zo hoopgevend, misschien dan maar een sterk touwtje of staaldraad/waslijn o.i.d. aan de achterwand vastmaken en die is helaas nogal dun.
Het is een kast uit de jaren 60.
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #4
Je zou binnen de bovenste lade op de achterzijde een blokje of plankje kunnen schroeven dat tegen een blokje loopt dat je onder het bovenblad schroeft.
De rest van de lade's laat je met net zo'n blokje of plankje tegen de onderzijde van de voorkant van de lade er boven stoppen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #5
Och in feite kan het gemakkelijk gemaakt worden.

Lijm of schroef op de geleider in de kast een blokje hout, aan de boven of onderkant van de geleider.
Aan alle twee de kanten.
Zie foto.Daarna boor je aan elke kant van de lade een gaatje, wel even goed uitmeten tot hoever de lade dan open gaat.
In dat gat steek je dan een rond hout, of deuvel, die een halve cm buiten de lades uitsteekt.
Zorg dat het niet te los zit en ook een stukje aan de binnenkant er nog uitsteekt.

Zie foto.Als je dan de lade er inzet een stukje, kun je daarna het rond houtje in de gaten steken.
De lade kan dan niet helemaal er uit getrokken worden, omdat hij dan blokkeerd bij het blokje.
Om de lade wel helemaal er uit te halen, verwijder je de rondhoutjes weer uit de lade.

Lang verhaal, maar ik hoop dat het wel een beetje duidelijk is zo. :wink:
 

Vraagsteller

 • #6
Allereerst alvast bedankt voor jullie ideeën. Ik denk dat ik ga werken met blokjes en ronde houtjes, dat begrijp ik het beste en lijkt me het eenvoudigst. Zijn die ronde houtjes ook ergens te koop in diverse lengtes en diktes? ik ken die houtjes wel , zitten vaak in allerlei meubels verwerkt.
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #7
Ja hoor die kan je per meter kopen in iedere bouwmarkt.
 

Vraagsteller

 • #8
Prima Frank, ik zal eens gaan kijken. Er bestaan toch ook van die houtproppen, ik weet niet hoe je ze noemt, met van die kleine richeltjes erin over de lengte, zijn die ook hiervoor te gebruiken?
 

Kloek77

 • #9
Zoals Peter al zegde, ze heten deuvels.
 

Vraagsteller

 • #10
Inderdaad, Peter schrijft het al, deuvels, die bedoel ik precies. Ik ga aan de slag met de laden en ben zeer tevreden met de duidelijke uitleg.
 

Kloek77

 • #11
Kloek77 schreef:
Zoals Peter al zegde, ze heten deuvels.
Sorry voor het taalgebruik, "Peter schreef" is idd nog iets mooier dan "zegde" :lol:
 

Vraagsteller

 • #12
Ach , daar let ik niet op, het gaat om de boodschap. :wink:
 

Vraagsteller

 • #13
Peter, wat raadt je me aan; geribbelde deuvels of gladde deuvels en 8 of 6 mm diam? Het ladehout is 11 mm dik, waar hij doorheen moet. En bestaat er nog een hulpmiddeltje om loodrecht te boren? , om op mijn accuboormachine te zetten? Heb geen boorstandaard of iets dergelijks. Ik denk aan een soort afstandhouder, rond , die plat op de lade komt waardoor je altijd recht boort, bestaat dat?
 

Kloek77

 • #14
Ik zou de geribbelde nemen, die klemmen iets beter.
Recht boren uit de hand lukt ook wel, al zou het gat niet 100% recht zijn dan maakt dat eigenlijk niet uit.
Boor een proefgaatje in een ander stukje hout om te kijken of het deuveltje goed klemt.
Mochten de deuveltjes er ooit uitvallen omdat het gaatje een beetje uitgelubberd is dan weer vastzetten met een minieme hoeveelheid contactlijm,
dat komt met gepast geweld wel weer los als de lade er ooit weer uit moet.
 

H@ns

 • #15
Kloek, Als je de deuvels vast lijmt hoe ga je de lades er dan in krijgen? (of er weer uit, zou je ze lijmen als de lade er in zit?)
 

Kloek77

 • #16
Peter schreef:
Als je dan de lade er inzet een stukje, kun je daarna het rond houtje in de gaten steken.
De lade kan dan niet helemaal er uit getrokken worden, omdat hij dan blokkeerd bij het blokje.
Om de lade wel helemaal er uit te halen, verwijder je de rondhoutjes weer uit de lade.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #17
Een andere optie, probeer een kunststof of rubber slangetje te krijgen van 8 of 10 mm, plaats die in het gat en druk daar een deuvel o.i.d. in.
Het stukje slang vangt de harde klappen op en het geheel blijft jaren op de plaats zitten en is gemakkelijk te verwijderen indien nodig, met lijmen komt er altijd een stukje materiaal mee.

@ Kloek77,
hoe wilt u de gelijmde deuvels gemakkelijk weer verwijderen, wat Peter schreef heeft niets met de vraag van H@ns te maken.
 

Kloek77

 • #18
Volgens mij heeft het er alles mee te maken, of ben ik degene die het niet goed leest?
Zoals Peter schreef, je zet de lade er half in, dan aan de binnenkant van de lade het deuveltje door het gat duwen. Als die aan de binnenkant van de lade nog wat uit blijft steken kan deze er ook weer uitgetrokken worden zodat de lade weer verwijderd kan worden.
Als het deuveltje te los zou komen te zitten en er uit valt kan dit geborgd worden met een heel klein beetje contactlijm zodat het ook weer los kan als de lade eruit zou moeten.
 

Vraagsteller

 • #19
Jullie brengen me weer op een ander idee voortbordurend op het kunststof of rubber slangetje van Jan; kan ik ook een stukje rubber aan de achterzijde van het houten blokje lijmen als stootkussentje voor het deuveltje, die dan wellicht ook langer strak en stevig in het boorgat blijft zitten?! omdat de schokken dan opgevangen worden. Het idee van een drupje lijm bij los zitten had ik ook aan gedacht, maar dan kan er weer materiaal meekomen (als het spaanplaat is en dat weet ik nog niet, de lade zelf dus, lijkt me echt hout) Misschien is het beste; een busje van metaal in het boorgaatje en daar de deuvel weer doorheen klemmen, maar vind maar eens van die busjes waar weer een 8mm deuveltje in klemt?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #20
Een busje van metaal is zo gemaakt, u haalt een stukje aluminium pijp van 10 mm, de binnendiameter is 8 mm.
Of het het helpt tegen het opvangen van de klappen vraag ik me af, de deuvel zal toch gauw slijten.

Geen idee of ze nog te koop zijn maar ik heb al eens verende plastic ladestops gezien die op de achterkant van de lade geschroefd werden, moet de lade eruit dan even de strip naar beneden drukken en de lade verwijderen.

Ze zagen er zo uit, u zou ze ook zelf kunnen maken van een strook plexiglas, een rubbertje op het eind is helemaal ideaal.

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu