Hoe maak je een rond houten frame

Daffyduck

  • #1
Ik wil een houten speelhuisje maken voor de kinderen, naar voorbeeld van een boomhut die ik op een Engelse website vond.

Het huisje is helemaal rond! (als een Afrikaanse lemen hut, maar dan van hout. Dus niet zes- of achthoekig). De onderste helft van de buitenkant is bekleed met horizontale kleine plankjes, die als 'dakpannen' over elkaar heen zijn geplaatst. De bovenste helft bestaat uit verticaal geplaatste rabatdelen. Er moet, lijkt mij, een rond frame/skelet als basis zijn gebruikt.

Mijn vraag is (om maar bij het begin te beginnen):
Hoe maak ik een rond frame/skelet met een doorsnee van ongeveer 1.50m?

Alvast bedankt voor jullie hulp!
 

Woodworker

  • #2
Van metaal... buig een paar stroken metaal in een hoepelvorm, zet de rabatdelen vast met boutjes. Wel op de hoeken letten, rabatdelen van te voren in de goede hoek frezen. De dragende constructie is dus de planken, niet een skelet. Hoe je het dak gaat maken lijkt mij ook heel interessant worden.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #3
Gaat deze hut buiten of binnen staan?
 

Daffyduck

  • #4
De hut gaat buiten staan. Misschien een ambitieus plan, maar het moet kunnen, denk ik. Een metalen frame klinkt moeilijk (geen ervaring met buigen van metaal), maar is misschien de enige optie? Hoe zie jij dat?

Ik dacht zelf ronde palen te gebruiken en die te 'bekleden' met buig mdf. Of is dat een gek idee.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als je naar een lokaal metaalbewerkingsbedrijf gaat en je vraag of ze met een wals twee metalen strips in een cirkel willen buigen (diameter moet je zelf even bepalen), dan doen ze dat vast wel tegen vergoeding.

Het buigen van een strip stelt niet veel voor. Hij wordt door twee walsjes getrokken die onder een kleine hoek staan. Hierdoor wordt de strip rond, net zolang tot de uiteinden elkaar ontmoeten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Buig-MDF kan vast niet buiten gebruikt worden. De juiste kwaliteit multiplex wel, daar kan je gewoon een ronde vorm uit zagen. Met een bovenfrees kan dit zelfs heel nauwkeurig (heb ik wel eens op tv gezien :))

grtz
Henk
 

Mark en 3 meiden

  • #7
Ik zou 6 segmenten van betonplex zagen
zodanig dat je 1 circel in drieen deelt dan heb je een vloer en een bovenplaat die verbind je doormiddel van balkjes op de juiste hoogte maat
daarna de buitenkant afwerken met je plankjes
deur of ingang erin zagen en van het boven blad rondom 10cm laten staan
dus circel eruitzagen van 1,30m
veel succes verder
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #8
Een rond frame maken van vertikale palen en deze bekleden met verschillende lagen 4mm hechthout.
Tussen de lagen een goede lijmnaad aanbrengen.
Totaal ca 3 a 4 lagen hechthout.
Kopsekanten zeer goed behandelen

Zeker geen MDF gebruiken
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu