Hoe leiding(en) loskoppelen van de CV verdeler?

Jolanda tM

  • #1
Goedenavond,


ik woon in een huis dat gebouwd is in 1999. We hebben in de woonkamer een airco monoblock laten plaatsen en we willen de 3 radiatoren in de woonkamer helemaal weg hebben, incl. de 2 pootjes die bij elke radiator uit de vloer komen. Bij de CV verdeler zijn 7 blauwe en 7 rode buizen zichtbaar. In totaal hebben we 7 radiatoren op de begane grond. 3 horen bij de woonkamer en de overige bij de hal, WC, keuken en bijkeuken. Het idee is om bij de CV verdeler de 3 rode en de 3 blauwe buizen te ontkoppelen. We weten welke buizen bij welke radiator hoort. Ik wil bij de CV verdeler dan 6 dichte doppen plaatsen. De overige leidingen houden we dan intact en de overige 4 radiatoren op de begane grond zouden dan gewoon moeten werken. Ik hou dan bij de verdeler 6 losse buizen over. Als we in de woonkamer de 3 radiatoren ontkoppeld hebben, dan wil ik de buizen doorblazen zodat daar het water uit is. Vervolgens wil ik ze bij de grond gaan afzagen en met iets gaan afsluiten. We laten namelijk een grindvloer in de woonkamer leggen. Die leidingen in de grond worden dan loze leidingen.
We hebben een kruipruimte maar deze is helemaal geïsoleerd met een dikke laag tempex (of iets soortgelijks). Vanuit de kruipruimte is er geen leiding te zien. Alleen een geïsoleerde ondervloer. De leidingen vanuit de kruipruimte naar beneden trekken en daar afdoppen is dus geen optie. Ik ga dit niet helemaal losmaken. Ik wil de isolatie graag intact houden. Bovendien weet ik helemaal niet of ik überhaupt daar leidingen ga zien of dat ze vast in de vloer zitten.
Ik heb er de ballen verstand van. Ik heb wel geprobeerd op internet te zoeken naar video's waarin wordt getoond hoe je een leiding bij de CV verdeler zelf kunt losmaken, maar tot nu toe heb ik niet kunnen vinden wat ik zoek, vandaar dat ik dit topic heb aangemaakt.

Mijn vragen:

Hoe zit het met het water in de CV verdeler en in de leidingen? Als ik de CV ketel helemaal uitzet (stekker eruit) en ik een moer bij de verdeler los draai, spuit het water er dan uit? Moet ik het hele systeem eerst leeg laten lopen? Ik weet niet wat ik kan verwachten. Als er een heel waterballet volgt, dan heb ik herrie met mijn vriend en dat is nu ook weer niet de bedoeling.

Op de knelkoppelingen (?) staat UNICOR 12-16 M24X1.5. Welke maat afdekdop heb ik nodig als deze knelkoppelingen (?) losgedraaid zijn van de verdeler? Ik wil de verdeler uiteraard weer goed dicht hebben. Kan iemand mij de maat doorgeven?

Ik heb een loodgieter benaderd voor deze klus, maar deze beste man heeft pas ergens in jan / febr. een gaatje en vraagt ook een behoorlijk bedrag (ca. 200 euro exclusief materialen). Dat vind ik best wel veel voor een, in mijn ogen, vrij eenvoudig klusje. Is dit ontkoppelen van een CV leiding en daarna weer afsluiten met een juiste maat afdekdop een klusje dat je als leek makkelijk zelf kunt doen, of is dit toch echt iets voor een vakman?

Alvast bedankt voor de lezen en als je mij kunt voorzien van wat antwoorden, dan zou dat supertof zijn. Bijgevoegd een foto van de verdeler. Als het relevant is om ergens anders nog een foto van te maken, dan laat maar weten.

Groeten, Jolanda

Verdeler CV ketel.jpg
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
De doppen die je nodig hebt die moeten een een maar M24x1,5 hebben.
Ik weet zo niet welke doppen er tegenwoordig zijn maar die moeten er wel zijn.

Nog belangrijker, weet je zeker dat de monoblock comfortabel is voor de woonkamer en
heb je daar al een winter gedraaid?
 

Jolanda tM

  • #3
Dank voor je reactie. We hebben een type monoblock gekocht die qua volume groot genoeg is voor de woonkaner en er zit bovendien een extra verwarmingselement in. Mocht dit niet genoeg zijn, wat ik overigens niet verwacht, dan kunnen we altijd nog plaatselijk verwarmen met een heater of lekker met een deken op de bank. We gebruiken de radiator nu ook al redelijk spaarzaam. We hebben zonnepanelen dus met de airco besparen we op het gasverbruik.

Weet je hoe ik enkele leidingen vd CV verdeler kan ontkoppelen zonder een waterballet te krijgen?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Druk van het systeem halen. Dat doe je op het punt waar je het normaal vult. De slang erop en in een emmer of nog beter direct in de afvoer.

Een alleszuiger / nat-droogzuiger is handig als je de boel loshaalt.

Als je de radiatoren die blijven zitten dicht draait, dan scheelt dat water wat eruit en er weer in moet.
 

Jolanda tM

  • #5
Oke, dus alle radiatoren dichtzetten. Dan doe ik de voetventielen ook maar meteen dicht, zodat we wat minder water kwijt zijn, en dan de cv leidingen leeg laten lopen en het water buiten in de afvoer laten lopen. Wij hebben de ketel beneden, dus dat is makkelijk. We hebben geen alleszuiger, dus denk dat ik het er toch maar op ga wagen. Eerst ook goed weten welke afdekdop ik moet gaan plaatsen en zorgen dat ik deze ook al in huis heb.
 

Jolanda tM

  • #6
De klus is inmiddels al een tijdje geleden geklaard. We hebben de CV ketel bij de radiator in de woonkamer leeg laten lopen. Dan wisten we zeker dat die leeg was ivm het verwijderen. Als er weinig water meer uit kwam, ging ik weer even checken met het ontluchtingssleuteltje of er nog ergens lucht zat en dan kwam het water er wel weer sneller uit. We hadden bij een sanitair winkel in de buurt een M24 einddop gekocht. Dat is tegenwoordig geen standaardmaat meer. Hij had er nog 1 liggen, maar kon bijbestellen. Toen de radiator in de woonkamer leeg was (en de rest van het systeem dus ook) , heb ik bij de CV verdeler 1 buis losgehaald, teflon geplaatst en de einddop geplaatst. Die paste prima, dus meteen de andere einddoppen telefonisch besteld. De grote radiator van de muur gehaald en 2 dagen later de andere doppen bij de CV verdeler erop gedraaid. Was een beetje wrikken, maar goed te doen. CV ketel toen weer gevuld en weer met het ontluchtingssleuteltje door het hele huis heen. De radiatoren boven en beneden werken allemaal weer. Kostte mij 30 euro aan einddoppen, benzine en water en wat tijd uiteraard, maar het was prima zelf te doen. Voor degenen die gereageerd hebben: dank je wel. Voor degenen die ook met deze klus willen beginnen: succes!
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Bedankt voor de terugkoppeling. Ik hoop wel dat je het comfortabel krijgt zonder dat de kosten uit de hand lopen. Want verwarmen middels het extra verwarmingselement is een dure operatie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu