Hoe laat ik mijn systeem leeglopen (stadsverwarming)

Joris1234

  • #1
Hallo,

Ik ben niet heel erg thuis in deze specifieke materie dus ik zal mijn best doen zo goed mogelijk de situatie te beschrijven. Bare with me :wink:

Ik wil thuis een aantal radiatoren in mijn huis opnieuw schilderen en/of overspuiten. Ik wil daarnaast van de gelegenheid gebruikmaken om de muren ook achter mijn radiatioren mee te schilderen in de kleur van de muren.

Daarvoor wil ik het hele systeem leeg laten lopen. Daarna wil ik de radiatoren afzonderlijk afkoppelen, het bezinksel afvoeren, en er mee aan de slag. Het lukt me echter niet een centraal aftappunt te vinden op een laaggelegen punt in het systeem, noch tref ik aftapkraantjes aan op de afzonderlijke radiatoren. Ik ben aangesloten op stadsverwarming van Eneco, en in de meterkast tref ik deze situatie aan:



Ik heb hier de twee rode kranen rechts al dichtgedraaid van de aan- en afvoerleiding. Maar zover ik kan zien is hier ook geen aftappunt?

Alle thermostaatkraan radiatoren zien er als volgt uit van links:



Het enige mogelijke aftappunt dat ik me zou voor kunnen stellen heb ik met rood en vraagteken omcirkeld? Klopt dit? Maar dat lijkt me dan niet een punt waar ik makkelijk een aftapslang op kan aan sluiten toch? En hier kan ik hooguit de specifieke radiator dan mee aftappen, en niet het systeem toch? Een hoop vragen zoals je ziet.

Rechts ziet de radiator er zo uit:



Ik zie hier alleen een onluchtstop en een blindstop toch? Geen aftappunt in ieder geval?

Zoals jullie zien, ik ben niet zo in de materie thuis, maar zoek hulp om me wegwijs te maken. Als jullie een andere plan van aanpak voor je zien, of meer foto's willen voor verdere verduidelijking van mijn situatie, vraag er naar en ik zal er in voorzien. Maar vooral ook graag antwoord op mijn vragen of de fouten in mijn denkwijze. Alvast bedankt![/code]
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zitter er in de meterkast dan geen aftap nippels bij die afsluitkranen?
is niet goed te zien op de foto

je kan ook het voetventiel bij de radiator dichtdraaien en de knop dan kan je de plaat er tussen uithalen zonder af te tappen even een waterstofzuiger.

bij het terug zetten eventueel een echt aftapkraantje monteren in iedere plaat
 

Joris1234

  • #3
Hoi Boertje125, bedankt voor je reactie

Ik probeer even zo goed mogelijk te antwoorden op je bericht. Ik weet niet zo goed wat aftapnippels zijn, maar ik heb even twee extra close-ups voor je gemaakt van de aan- en afvoerleiding in de meterkast. Wellicht dat dat duidelijkheid geeft?





Als daar inderdaad aftappunten aanwezig zijn, kun je mij dan helpen uit te leggen welke dat zijn en wat ik daarop zou aan moeten sluiten?

Met google in de arm concludeer ik nu dat het voetventiel hetgeen is wat ik in rood omcirkeld had, en dat dat 'een afsluiter zonder knop is, en dat die mij in staat stelt de radiator los te koppelen zonder de gehele installatie af te tappen.'?

Eureka, dat zou top zijn! Als ik het dan goed begrijp draai ik de thermoskraanknop dicht, en het voetventiel, en is zo het water in de radiator afgesloten van de rest van het systeem en hoef ik alleen het water tussen die twee punten af te tappen? Klopt dat? (ik probeer het ook een beetje te begrijpen allemaal wat ik doe :wink: )

Als dat zo is, waar tap ik het water dan precies af zonder specifieke aftapkraan? Kan ik het ook doen zonder waterstofzuiger? De huur van zo'n ding voor een dag zou ik mezelf graag besparen indien mogelijk.

Ik neem aan dat ik een radiatorkraan voor de toekomst pas kan plaatsen als de radiator al helemaal leeg is? Lijkt me logisch namelijk.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Ik hoop dat je de instelling van die rode kranen hebt opgeschreven, dat zijn NL instelkranen om te zorgen dat je voldoende warmte krijgt. Zet je ze te ver open dan krijg jij daarvan een beste eindafrekening!

Vraag mij ook af of jij hier wel aan mag zitten, stadsverwarming is doorgaans eigendom van VvE en niet van gebruiker.
 

Joris1234

  • #5
Thanks voor de tip. Tsja, wat kan ik zeggen, ik heb ze al dichtgedraaid en verder niets opgeschreven :? Overigens heb ik dat een jaar geleden ook al een keer gedaan, een handeling waarvan ik de eneco-monteur vooraf op de hoogte stelde die één defecte kraan daarvoor moest vervangen, en van hem hoorde ik niets in die richting. Ik heb ze naderhand open gedraaid, en geen rare rekening gehad over het afgelopen jaar?

Maar afijn, het is nu ook weer gebeurd, dus daar kan ik verder weinig nog aan doen. Zoek wel nog steeds hulp voor de situatie nu.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Op de tweede foto lijkt mij naast de rode knop nog een knop te zitten onder de buis
komt er water uit het buisje daar haaks op als je aan die knop draait.

een waterstofzuiger werkt het beste maar met een vuilzak er onder als je de koppeling van de radiator los draai kom je ook een heel eind
het water komt er makkelijker uit als je eerst het ontluchtingsventiel aan de bovenzijde van de radiator opend
 

Joris1234

  • #7
Hoi Boertje125,

Ik wilde je nog even bedanken voor je input. Dankzij je info is het me gelukt kaas te maken van de situatie, en intussen heb ik al een aantal radiatoren succesvol los gekoppeld. Ik heb vertrouwen in een goede afloop! Nogmaals bedankt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu