Hoe laat ik mijn waakvlam permanent branden?

Kevcb

  • #1
Beste cracks en andere experts,

Ik heb een vraag over mijn Fasto F1400 EV geiser met gaskeur CW 1. Sinds een poosje valt namelijk de waakvlam uit en dan wel vlak na gebruik. Ik heb een nieuw thermokoppel aangeschaft en geplaatst, omdat de de tijd van uitvallen van het oude thermokoppel 12 dan weer 14 seconden was. Nu valt hij na uitgaan van de vlam na 20 seconden uit. Een verbetering op zich, ware het niet dat hij met even grote regelmaat uitvalt. De waakvlambrander - een stalen buisje gebogen onder een hoek van 90 graden, met een veertje wat uit het uiteinde steekt - heb ik gereinigd, en de vlam die wordt geproduceerd is strak en blauw. Bovendien raakt hij het thermokoppel frontaal waardoor het koppel zich middenin de vlam bevindt. Echter, wat wel eens gebeurt is dat de vlam er zo hard uit geblazen lijkt te worden dat het kleine waakvlammetje dooft te midden van de grote vlammen. Het is op die momenten dat de thermokoppel de gastoevoer doet uitschakelen nadat ik klaar ben met warmwater gebruik. Nu ben ik bij de plaatselijke geiser-dealer/ servicedienst geweest, en die zei me dat dat betekent dat de vlammen teveel zuurstof trekken. Hij zei me het zegel dat toegang geeft tot de gasregelaar te verbreken en de gastoevoer wat naar beneden bij te stellen. Zogezegd, zogedaan. Toch valt de vlam weer uit. Wat mij echter opvalt is dat het gas waarop de waakvlam brandt, zo hard/snel uit de waakvlambrander komt dat ik het vermoeden heb dat dat het probleem wel eens kan zijn. Ik ben op zoek gegaan naar een regelschroef daarvoor (voor de waakvlam) door het buisje van de brander naar gasblok te volgen. Maar meer dan een enorme schroef kwam ik niet tegen. De vraag is natuurlijk of dat überhaupt het probleem is. Wie kan mij uit de brand helpen? (Naar een goede permanent brandende waakvlam... :))
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #2
Als ik het zo leest staat de waakvlam af te blazen, laat de gasvoordruk controleren.
 

Viru

  • #3
De benodigde primaire lucht voor de waakvlambrander wordt bij dit toestel niet uit de omgevingslucht gehaald maar wordt toegevoerd door een pijpje.

indien de lucht in de ruimte,door het lang in gebruik zijn van het toestel,of door onvoldoende ventilatie te sterk met co2 vervuild is, stijgt ook het co2 in de rookgassen,waardoor de aangezogen primaire lucht met de te hoge concentratie co2 de waakvlam dooft.

ik zou dit eerst controleren (eventueel testen met ramen en deuren open)
een ernstige vervuiling geeft dezelfde klacht.
 

Kevcb

  • #4
Hoi Viru,

Het lijkt erop dat je tip heeft geholpen. Na het openen van mijn raam op een kier is het probleem tot nu toe verholpen. Wat ik wel vreemd vind is de plek waar dat pijpje de "primaire lucht" vandaan haalt. Het pijpje loopt van de waakvlambrander voor het gasblok langs, en gaat dan rechts van de geiser langs het grotere koperen werk omhoog. Hij eindigt in het gedeelte van de geiser waar de verbrandingsgassen vandaan komen. Daar 'pakt' het de lucht voor de waakvlamverbrander vandaan.

Verder ben ik prima geholpen met je antwoord. Ook op een andere site heb ik de vraag gesteld en veel antwoorden hadden voornamelijk iets met de gasvoordruk in zich. Maar het is simpeler dan dat gebleken. Helaas had ik al een nieuw thermokoppel gekocht, maar daar val ik verder geen buil aan.

Ik heb nog wel een vervolgvraag. Omdat de persoon van de installatiewinkel mij heeft aangeraden aan de stelschroef van het gas te draaien om minder gas de geiser in te stuwen en zodoende meer zuurstof voor de waakvlam over te houden, heb ik het zegel ervan verbroken en aan die schroef gedraaid.

Omdat ik uit de informatie die ik erover kon vinden heb opgemaakt dat een juiste instelling van die stelschroef nogal nauw luistert vind ik het belangrijk dat die instelling goed, maar in ieder geval geen gevaar of een andere onwenselijke situatie oplevert. Ik heb de schroef nu zo afgesteld dat mijn kraanwater in ieder geval niet heter is dan voordat dit probleem zich aandiende. Dat is het maximale wat ik kan doen. Heb ik daaraan goed gedaan?

Alvast bedankt,

Groet, Kevin
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
1. Die persoon bij het installatiebedrijf moet in een schandblok, wat een onzinverhaal.

2. De gasdruk van een geiser moet met een meter afgesteld worden en niet zo maar met de hand.

Hij had u het advies moeten geven beter te ventileren, als de waakvlam van een geiser alleen blijft branden wanneer u een raam open gaat zetten zat u met de luchtkwaliteit op een zeer bedenkelijk niveau.
Er dient continu een raam of rooster open te staan voor de ventilatie om problemen te voorkomen.
 

Viru

  • #6
Het pijpje zit bewust boven het lamellenblok ter beveiliging (denkvlam).

ik weet niet of je de hoeveelheidsregelaar hebt verdraaid, maar mocht dit zo zijn, kun je dit weer corrigeren, door te meten hoeveel liter water per minuut je kunt tappen en dan op maximaal dit terugdraaien naar 5 liter per minuut.

de gasdruk moet 9mbar zijn voor een optimale verbranding. dus hiervoor moet je een installateur laten komen.

succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu