Hoe kruipruimte isoleren

Mart22

  • #1
Ook ik wil de kruipruimte (60 cm diep) met glaswol van 16 cm dik isoleren. Het gaat om een houten fundering. Op de vloer ligt parket. Onder het parket zijn toentertijd (aan de bovenkant dus) groene viltplaten van plusminus 3 mm gelegd en daaronder dunne aluminiumfolie.
Ik hoorde nu van een collega dat de kruipruimte niet meer geïsoleerd kan worden: de bovenkant (viltplaten en aluminiumfolie) zou immers al als isolatie gelden. Het hout zou dan gaan stikken.

Mijn vraag nu: klopt het dat de kruipruimte niet meer geïsoleerd kan worden? Het lijkt mij vreemd. Immers praktisch heel Nederland heeft parket in een jaren-30 huis liggen. Het lijkt mij logisch dat dit altijd met vilt en aluminiumfolie daaronder gebeurd. Bij voorbaat dank voor de reacties.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Het kan zeker, maar wel met een dampopen isolatie. Je wilt voorkomen dat door condens het hout nat kan worden en kan gaan schimmelen.
 

Mart22

  • #3
Dank je wel Walker. Is een dampopen isolatie te vergelijken met glaswolisolatierollen met aan 1 kant aluminiumfolie?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je gaat veel meer isolatiewaarde aanbrengen dan de groene platen die er al liggen. Die groene platen kan je verwaarlozen. Het aluminiumfolie niet, dat is een damprem, wel afhankelijk van hoe goed het gelegd is en of het noch heel is.
Maakt verder niet een zoveel uit, het damppunt zal sowieso in het glaswol komen te liggen. Wel de balken ook inpakken.

edit: " glaswolisolatierollen met aan 1 kant aluminiumfolie? "
Die folie is dampdicht.

ps. werken met glaswol in een kruipruimte is niet leuk.
 

Mart22

  • #5
Dank voor de reactie. Ik vind het nu alleen maar ingewikkelder worden. Met name "Wel de balken ook inpakken". Wat bedoelt u daarmee? Moeten de balken met de isolatierollen worden ingepakt ?/ moeten de balken met aluminiumfolie worden ingepakt?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dat er niet alleen isolatie tussen de balken komt, maar ook aan de onderkant van de balk. Zo komt de hele balk aan de warme kant te zitten.

Geen alu folie gebruiken, eventueel wel een damp open folie. Hoewel het ook helemaal zonder folie kan, het waait niet in een kruipruimte.

Het is allemaal niet zo lastig hoor.

Is je kruipruimte wel mooi droog? Anders kan glaswol niet de beste keuze zijn.
 

Charel

  • #7
Je kan die kruipruimte zeker nog isoleren, ik zou het zelfs ten zeerste aanraden.
Het feit dat er boven de balken al een aluminiumfolie ligt is positief. Die laag komt dan, na het isoleren aan de warme kant van de isolatie te liggen wat normaal ook de bedoeling is bij een dampscherm.
Ik zou naakte flexibele isolatieplaten (glaswol, rotswol, houtwol...)gebruiken tussen de balken.Je moet dan wel iets voorzien waardoor die isolatie er niet tussenuit kan zakken. Ideaal lijkt mij dan om onder de balken isolerende houtvezelplaten te bevestigen (onderdakplaten), die ondersteunen het isolatiepakket, ze zijn voldoende dampopen, ze zorgen er voor dat ook de balken rondom geisoleerd zijn en vooral beletten ze afkoelende luchtstroming onder en in de isolatie.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Charel schreef:
Ideaal lijkt mij dan om onder de balken isolerende houtvezelplaten te bevestigen (onderdakplaten), die ondersteunen het isolatiepakket, ze zijn voldoende dampopen, ze zorgen er voor dat ook de balken rondom geisoleerd zijn en vooral beletten ze afkoelende luchtstroming onder en in de isolatie.
Goed plan, die platen zijn voor op een dak daar heb je lekker veel ruimte om te kunnen werken.
 

Mart22

  • #9
Beste mensen,

Dank jullie allen voor het meedenken en de reacties. Ik kan verder.
Vriendelijke groeten,
Mart
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu