Hoe krijg ik een t-splitsing op t-splitsing lekvrij?

Stargasm

  • #1
Leute,

Onder onze gootsteen wilde ik een aansluiting maken voor een vaatwasser. Ik heb dit willen oplossen zonder te hoeven zagen/solderen (geen gereedschap en ervaring).

Volgens de doe-het-zelf zaak was het mogelijk een t-splitsing te plaatsen volgens onderstaande constructie: ik heb tussen de waterleiding en de t-splitsing (verbonden met knelfitting) met de stopkraan en aansluiting van de flexibele slang naar de koudwaterkraan, een extra t-stuk gezet (2 x knel x binnendraad). Bij de knelverbinding is de oude knelring op de waterleiding blijven zitten (ik wilde immers niet zagen) en met de oude moer opnieuw bevestigd met het nieuwe t-stuk. Dit geeft echter geen problemen: na gebruik van ptfe-tape over de ring (tipje you-tube) is dit lekvrij.

Aan de binnendraad is de kraan gedraaid, ook met ptfe-tape. Dit lekt (erg langzaam, maar toch).

Aan de bovenkant van het nieuwe t-stuk is op de schroefdraad een sok gedraaid en daar is weer schroefdraad van de t-splitsing met stopkraan en flexible slang opgedraaid. Overal is ptfe-tape gebruikt (in ieder geval 5x schroefdraad omwikkeld). Met name de onderkant van de sok lekt. Zonder ptfe-tape spoot het water er ongeveer uit bij die sok (maten kloppen), met tape (2x opnieuw getaped) blijven er druppels ontstaan. Zeer langzaam weliswaar, maar het lekt.

Is zo'n sok uberhuapt geschikt voor een waterdichte verbinding? Is er een andere constructie (verbinding tussen de t-stukken) denkbaar of moet ik óf blijven proberen met (meer) ptfe-tape tot het genoeg is om lekken te stoppen, of toch gaan snijden en nieuwe en meer knelfittingen gaan gebruiken?

Dank en groet

 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
Man, man wat een gepruts, het doet pijn aan mijn ogen. Verschrikkelijk.

Knikker subiet die sok er tussen uit en dan in plaats daar van een kort koperen pijpje met 2 knelringen en 2 moeren.

Meestal kan je de oude knelring wel gebruiken en dan even wat verder vast snokken. Die PTFE tape gebruiken op die oude knelring is prutswerk. Mocht het toch lekken: je kunt de oude ring er af halen door deze voorzichtig in te knijpen met een waterpomptang en dan wrikken. En dan een nieuwe knelring.

Verder horen die stopkranen en de leidingen eigenlijk in muurplaten gemonteerd te worden. Ik hoop maar niet dat je last heb van waterslag.

Trek de kritiek niet persoonlijk aan, ook ik heb het moeten leren.
 

Tiho

  • #3
Volgens mij zit de 1/2 duim sok ook op de schroefdraad van een 15 mm knelaansluiting . Dat past ongeveer wel maar niet helemaal. Zelfde geldt voor het stopkraantje. Dat is ook knel en geen 1/2 duim denk ik.
 

Stargasm

  • #4
@Cyruse: dank voor het compliment :wink:

Ik had eerder op de door jou aangegeven wijze al eens geprobeerd om de oude knelring los te krijgen, maar hij gaf niks. Maar op zich is dit wel lekvrij nu. Mogelijk probeer ik het nog eens als ik alles weer los heb.

Leidingen / stopkranen zijn werk van (aannemer) huurbaas. Helaas inderdaad waterslag...

@Tiho: Dat van de sok(maten)verklaart veel. Met dank aan de G***A heb ik dus een niet passend systeem proberen passend te maken (3x gevraagd of het zo zou werken, foto en bestaande aansluiting laten zien, mijn eigen verantwoordelijkheid maar als leek vertrouw je toch op advies...).

Ik vraag bij een kleinere zelfstandige bouwmarkt of ze een stukje koperen leiding van 5 cm willen afsnijden voor me.

Dank zover!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Verwijderen knel ring kan ook zo



je had ook een T-stuk messing 1/2 x 1/2 x1/2 kunnen nemen met een puntstuk 1/2x 15 knel dat op koper buis kwam en boven op het kraantje van keuken kraan en op andere aan sluiting je wasmachine kraan.
 

Stargasm

  • #6
Ah, daar had ik nooit aan gedacht, dat moet lukken met die ring.

In jouw opzet moet er als ik het goed begrijp alsnog een sok/verbinding tussen het 1/2 T-stuk en de stopkraan (15 mm schroefdraad)?



 

Tiho

  • #7
Nee niet. De ring moet je vervangen omdat deze lekt zonder de teflon tape. Dat gaat het met teflon tape ook weer doen later zeker als je waterslag hebt. Daarna kun je je t-stuk weer monteren. In de haakse aansluiting van het t-stuk heb je nu een kraan gedraaid die 1/2 duim is gelijk aan het gat. Prima dus. Nu gaan we naar de bovenkant van de koppeling. Dat is 15 mm pijpopname knel. Daar moet dus een leiding in gemonteerd met een wartel en knelring. Het kraantje heeft dezelfde aansluitmaat 15 mm. Dus daarom zei cyruse al dat je een stukje leiding moet.
 

Tiho

  • #8
Zie nu het tweede deel van Henk253 zijn antwoord pas excuus daarvoor.Maar nu hoef je dus alleen een stukje leiding te halen en twee knelringen en moeren. Bij die van henk komt er nog een kraan bij.
 

Stargasm

  • #9
Ja precies. Volgens mij zit ik met Henks oplossing alsnog met een probleem aan de bovenkant van het t-stuk: de verbinding tussen 1/2 duim en de 15 mm kraanaansluiting. Dan zou daar een sok/neusstuk 1/2 buitendraad en 15 mm binnendraad tussen moeten volgens mij.

Maar dat klinkt mij ongeveer hetzelfde in de oren als een sok van 15 / 15 mm in de huidige constructie die de sok van 1/2 - 1/2 vervangt. En dat (als het al bestaat) verdient heb ik begrepen niet de schoonheidsprijs.

Stukje leiding it is.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
Sorry dat ik het niet zo goed heb uit gelegd

je hebt verder geen kranen nodig je kan gewoon alles gebruiken

 

Tiho

  • #11
Is de schroefdraad van een 15 mm aansluiting hetzelfde als een 1/2 duim dan Henk253 ?
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #12
De schroefdraad van een 15mm knel aansluiting is zeker niet hetzefde als een 1/2 draad.
maar is het nu een stopkraan 15mm,of een 1/2duims?
groeten b
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13
Ik was er van uit gegaan dat het een 1/2" is om dat het ook in 1/2"binnendraad was gedraaid.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #14
Als we naar de eerste foto kijken, denk ik dat het een 15mm knel is.
ooit zijn het denk ik dezelfde stopkranen geweest.
en de koude is verpakt en in een 1/2duims messing sok gedraaid.

groeten b
 

Stargasm

  • #15
Heren, het is inderdaad een 15 mm stopkraan in een 1/2 sok. Daar zit hem blijkbaar de crux van het probleem.

@ Boudewijn0318: goed gezien dus.
ooit zijn het denk ik dezelfde stopkranen geweest
'Ooit' is onlangs, voordat ik die 1/2 sok die volgens een medewerker van de doe-het-zelfzaak zou moeten passen ertussen plaatste ;). Tiho wees mij er vervolgens op dat dit helemaal niet past:
Tiho schreef:
Volgens mij zit de 1/2 duim sok ook op de schroefdraad van een 15 mm knelaansluiting . Dat past ongeveer wel maar niet helemaal. Zelfde geldt voor het stopkraantje. Dat is ook knel en geen 1/2 duim denk ik.
Conclusie is dus dat, tenzij er een sok van 15mm/15mm binnendraad bestaat, er geen goede passende verbinding te maken is tussen het t-stuk van 15 mm en de 15 mm stopkraan, behalve middels een stukje koperen leiding en knelverbindingen zoals Cyruse omschreef.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Op de foto's van Henk staat een t-stuk 1/2" en een puntstuk 1/2" maal 15 mm knel, meer hebt u niet nodig.
In het t-stuk passen beide kranen en het puntstuk kunt u op de leiding knellen, verwijder de teflon tape van de knelfitting, dat is niet nodig.

Er zijn knelfittingen waar gewone 1/2"schroefdraad op zit.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #17
Nee jan.
met de huidige stopkranen gat dat niet goed.
die hebben een aansluiting 15mm knel. zoals afgebeeld heb je dan weer de verkeerde draad.

groeten b
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #18


Ben er toch niet mee eens want deze type kranen zijn voor beide geschikt

Schell hoekregelkraan Comfort 15x10 knel 1/2 x 3/8 verchroomd 050400699
 

Tiho

  • #19
Ik wil best geloven dat er kranen zijn met 1/2 duim schroefdraad waar je ook een leiding in kunt monteren. Maar dan zou je dus wel de bijgeleverde moer moeten gebruiken omdat die dus een halve duim is. Op de foto zit er toch duidelijk een doodgewone wartel in de originele situatie op gedraaid.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #20
Klopt henk,maar op de site van de fabrikant staat ook:

Aansluiting: messing klemringkoppeling


dus dan gaat bij mij een lampje branden dat het echt met een knelring en wartel hoort.

groeten b
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu