Vervangen van deur van een ATAG MX4111A combimagnetron

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #1
Door een dommigheidje :oops: is het glas gebarsten van de deur/klep van mijn combimagnetron ATAG MX4111A.Ik kan wel aan een vervangende deur komen, maar is het vervangen mogelijk zonder speciaal gereedschap?
Groet, Hein
 

Lampje45

  • #2
Daar na dit soort werkzaamheden de stralingsdichtheid gemeten moet worden lijkt mij dit geen klus voor op de keukentafel.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het probleem bij magnetronovens is, dat zeker bij het vervangen van een deur het heel erg nauw komt, dat dat goed gedaan wordt. Een plateaumotortje vervangen via een luikje onderin, dat zou ik nog wel aandurven (ondanks dat ik weet dat er in een magnetronoven hoge spanningen voorkomen), maar vervanging van een deur zou ik me niet aan wagen.

Bij een net iets verkeerde montage kan het gebeuren, dat het apparaat niet meer 'stralings'dicht is en er daardoor door het magnetron opgewekte golven uit kunnen treden. Die golven zijn bepaald niet goed voor je gezondheid. Niet voor niets schrijven fabrikanten in hun servicedocumentatie voor, dat na reparatie een 'stralings'test gedaan dient te worden met een daarvoor geschikt meetinstrument.

Ook kan het voorkomen dat de volgorde van de deurschakelaars verstoord wordt, waardoor een zekering, die altijd aanwezig is in dergelijke apparaten, eruit gaat (er wordt bewust een kortsluiting veroorzaakt bij verkeerde volgorde van sluiten van de deurschakelaars).

Ik raad je daarom ten zeerste af om een dergelijke werkzaamheden zelf te verrichten.

Edit: terwijl ik dit aan het tikken was, heeft @Lampje45 een soortgelijk antwoord geplaatst. :prima:
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
Valt allemaal wel mee, bij verkeerd plaatsen zal de deur niet dicht gaan of scheef staan en niet meer starten.
Deur zal dus echt recht moeten staan wil het gaan werken.
Gebruik een tiewrap om het scharnier naar je toe te trekken.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #5
Hier hebben specialisten een verschillende mening. Ik zal eerst eens hoe gemakkelijk de deur demonteerbaar / monteerbaar is. Als dat heel moeilijk is ga ik niet verder.

@ S.oldeerbout
Wat bedoel je met het "naar je toetrekken" van het scharnier met een tiewrap?

Groet, Hein
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu