Hoe kozijn tussen regelwerk plaatsen?

Kavermeer

  • #1
Ik ben bezig met een tussenwand, waar ook een deur in moet komen. Ik gebruik 44 x 69 balkjes, daarop komt aan de ene zijde 1 x 12.5 bekleding, en aan de andere kant 2 x 12.5. Ik heb daarom een deurkozijn-pakket gekocht, maat 56 x 114, stomp.

Nu zit ik met het volgende (eerste keer dat ik een kozijn plaats). Als ik de instructies goed begrijp, maak ik mijn regelwerk, zet ik het kozijn eerst in elkaar, en zet ik het daarna tussen het regelwerk. Nou hebben de stijlen en de bovendorpel van het kozijn een U-vorm, waarbij de poten van de U in de richting van de wand staan. Wat ik niet begrijp is wat ik met de holle ruimte doe.

Optie 1: De U-vorm komt 'om' de regel heen. Dan heb ik het probleem dat ik 'm er niet tussen krijg als ik het kozijn al in elkaar zet voor ik het tussen de regels plaats.

Optie 2: De opening in het regelwerk heeft zo'n afmeting dat het kozijn er inclusief de poten van de U tussen past. Maar dan houd ik een ruimte tussen het regelwerk en het kozijn over.

Of is het toch de bedoeling dat je het kozijn ter plaatste in elkaar zet, i.p.v. van tevoren?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Die sponning wordt bij steenachtige materialen met specie gevuld. Bij een houten wand past er precies bij regels van 44x69, 2xgips van 9.5 mm in. Maar daar was je vast ook wel achter :)

Sommige timmerlieden maken de opening een stukkie groter dan het kozijn, bv. een cm speling rondom. Geen idee hoe ze dan de open ruimte opvullen, ik denk met klossen of wiggen. Maar dat weten anderen hier waarschijnlijk beter...

Zelf zet ik het kozijn in de opening in elkaar, dus het zit precies klem. Net dit weekend 4 kozijnen geplaatst :D

Maar je hebt aan één kant dubbel gips. Dan past de sponning er niet omheen. Dan kan je ook één kant van de sponning afschaven, en het kozijn precies pas ertussen schuiven. De andere kant moet je toch afwerken (met een lat ofzo). Dat maakt het monteren makkelijker.
 

Kavermeer

  • #3
Even los van mijn probleem: Als je nou inderdaad regels van 69 hebt, met 2 keer dunne gipsplaten, zodat het kozijn eromheen past, wordt het kozijn dan verder niet met een lat afgewerkt? Wordt het kozijn dan visueel niet heel 'dun'?

Mijn kozijn is dus 114 mm breed, en de hele wand wordt 107 mm. Ik dacht eraan om dan aan beide zijden een lat erop te zetten, en die 3.5 mm ruimte die ik over houd af te kitten. Of ik kan kijken of ik een profiel kan vinden dat net dat stukje uitsteekt.

Maar goed, eerst moet ik bedenken hoe dat kozijn erin komt... Als je, zoals jij, het kozijn in de opening in elkaar zet, dan moeten je regels wel op de millimeter precies geplaatst zijn. Ik weet niet of ik dat, met regels die toch al niet precies recht zijn, voor elkaar krijg.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #4
Neem het kozijn gelijk mee als je het regelwerk van de wanden zet.
Kun je hem blind vast zetten aan de regels.
Maak het kozijn in de sponning 5 mm breeder dan de deur.
Scheelt je heel veel schaven als je de deur afhangt.
Neem bij het plaatsen een stuk gips om hem aan een kant vlak te zetten.
scheelt je met afwerken ook heel veel werk.
 

Kavermeer

  • #5
OK, ik probeer 'm meteen met het regelwerk mee te monteren, en zal de schroeven vanaf de regels erin zetten.

Maar wat betreft die breedte: Het is zo'n standaard kozijn, dus die heeft van die hokjes voor 78, 83, 88 ... cm. Daar kan ik toch niet even 83.5 cm van maken?
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #6
Meten vanaf de gatkant 83,5 en dan met een scherpe beitel het er uit hakken.
het bijgevoegde latje ook even groot maaken en die met een klein spijkertje/schroefje ongeveer 10 cm van onder in de sponning zetten.
De hoogte van de deur inclusief speling voor vloer en draainaad bij elkaar op tellen en dan gelijk de stijlen op lengte zagen.
Zet het kozijn eerst op de hoogste kant van de vloer terplaatste van het kozijn vast.
Zet dan met een waterpas de stijl vast.
Neem een grote winkelhaak of een stuk plaat welke haaks is en zet die in de sponning en zet zo de bovendorpel haaks op de stijl die vast en waterpas staat.
Zo staat het kozijn gelijk goed.
De andere stijl kun je dan gelijk goed op maat zetten en vast.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Kavermeer schreef:
Even los van mijn probleem: Als je nou inderdaad regels van 69 hebt, met 2 keer dunne gipsplaten, zodat het kozijn eromheen past, wordt het kozijn dan verder niet met een lat afgewerkt?
Nee, hooguit de naad afkitten:


Maar ik vind de andere hier beschreven methodes handiger :)

Die voorgehakte maten in kozijnen snap ik ook niet. Ik kom bij een opening van 900mm tussen de regels precies uit op een heel voorgemaakt gat, maar dan past de deur van 830 er net niet in. Dat wordt 820. Hoe zit dat?
 

Tiho

  • #8
Ik heb hem zelf dan op deurmaat 93 gezet, maar dan werd de binnenmaat vanzelf 93,5. Lijkt me eigenlijk ook logisch.

Misschien verkeerd gemaakt toevallig?

@ Kavermeer, heb je hem ook echt gemeten?
 

Kavermeer

  • #9
Net even gemeten: Met die hokjes kom ik op een maat in het kozijn uit van 82.5 cm als ik het hokje voor 83 cm neem. Lekker is dat - je zou maar gewoon de instructies opvolgen. Ik begrijp dat ik het dus zelf moet opmeten en op de juist plaats de beitel hanteren.

Wat betreft die afwerking: Alle deuren hier in huis hebben brede lijsten, dus ik wil er toch wat overheen zetten zodat het meer in lijn met de andere kozijnen wordt.
 

Kavermeer

  • #10
Nog even verder gemeten: Bij het gat van 93 cm klopt het wel precies. Ze zitten dus gewoon niet om de 5 cm. Bij het gat van 83 cm is het iets meer dan 82.5 cm, maar bij het gat voor de kleinste breedte (65?) scheelt het een halve centimeter. Toch wonderlijk. Ik heb 'm nu zelf op 83.5 cm met een beitel open gemaakt.
 

Tiho

  • #11
Meten is en blijft nu eenmaal weten :wink:

Hoewel ik het raar vind, zijn er mensen die dit vaker doen?
 

Kavermeer

  • #12
Natuurlijk, je moet altijd zelf blijven nadenken enzo. Maar ik heb liever geen instructies dan een verkeerde instructie. In het eerste geval doe ik gewoon wat ik denk dat goed is, en als het mis gaat heb ik niet goed nagedacht. In het tweede geval moet ik eerst bedenken in welke gevallen de instructie misschien wel goed is, en of mijn geval daar daadwerkelijk van afwijkt.

Maar goed, het kozijn zit nog niet, dus tot die tijd kan het best dat ik het toch niet goed heb opgemeten...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu