Lekkage of condens? Hoe kan ik het een en ander uitsluiten?

Hopjesvla

 • #1
Hier en een probleem waar ik niet echt uitkom.

Sinds 2 jaar verhuisd naar een huis waar ik sinds vorige winter een lekkage heb. Of in ieder geval, het lijkt op een lekkage..

Situatie: jaren 30 huis, met koud geïsoleerd dak door de vorige bewoners. Pannen, folie (geen idee welke, is door dakdekker 10 jaar geleden gedaan/vernieuwd), dakbeschot, steenwol met bruine papieren achterkant naar de warme zijde, afgetimmerd met spaanplaat.

Afgelopen winter zagen we ineens in een hoek een vochtplek. Op die plek isolatie weggehaald en daar zit een flinke kier in het dakbeschot waar vocht uit druppelt. Niet altijd, niet bij elke regenbui, maar wel vaak als het wat heftigere buien zijn. Dakdekker laten komen (niet die het dak heeft aangelegd, die was niet beschikbaar) en conclusie was dat er een lekkage was die zeer hoogstwaarschijnlijk door het slechte lood op de schoorsteen veroorzaakt werd en vervangen moest worden. Het lek zit namelijk in dezelfde hoek als de schoorsteen, klinkt plausibel. Lood zag er inderdaad slecht uit, stond wat open en is 10 jaar gelden niet vervangen met dak.

PXL_20201029_205847277.jpg


Lood laten vervangen dit voorjaar, en volgens de dakdekker zag de rest van het dak er prima uit. Hele zomer goed gegaan, ook met buien (maar niet zoveel gehad natuurlijk) en nu zie ik ineens weer met regen hetzelfde probleem, maar ook op een nieuwe plek meer richting de schoorsteen. Wel weer niet met elke bui, maar dus af en toe. Toevallig dus nu het kouder begint te worden en vochtiger in huis. (in de woonkamer is het nu al snel richting de 70% en meer...) Is het dus toch niet een condensatieprobleem?
De schoorsteen is afgetimmerd, soort van koof eromheen gebouwd (was makkelijker voor de vorige bewoners dan opnieuw te laten stuccen...). De buurman stookt niet op zolder, wij ook niet zo veel dus het is niet heel warm. Echt koud ook niet trouwens.

PXL_20201019_180755346.jpg


Hoe kan ik het een en ander uitsluiten? Als het condensatie is dan zit er niets anders op om alles weg te halen en het opnieuw fatsoenlijk te isoleren. Maar het zou natuurlijk lullig zijn als toch blijkt dat er ergens een klein lek zit en dan alles voor niets is. Zit er al aan te denken om een lekdetectiebedrijf in te schakelen, maar ben er huiverig voor gezien de reputaties die deze bedrijven hebben. Of kan iemand er een aanbevelen?

Is het anders handiger om de zolder warmer te stoken? Toch maar weer iemand het dak op sturen? Ben bang dat het dan weer giswerk wordt (goed het heeft me nu ieg nieuw lood opgeleverd wat toch gedaan moest worden binnen niet al te lange tijd).
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  De situatie verandert?, ben je op de zolder gaan verwarmen en voor de vorige bewoners was het nog steeds een zolder gebleven.
  Hoe dik is de wol isolatie, de spaanplaat. Foto van de schoorsteen en het lood kan dat. Mag van de straat af.
  Het heeft goed geregend maar bij hoge temperaturen verdampt de regen snel. Het hout neemt eerst een hoeveelheid regen op en als die zone of plek is verzadigt loopt het water verder naar beneden of het is gestopt met regenen en begint weer opnieuw te drogen en dat laatste gaat niet meer zo hard.

  Geloof niet, zou voor mij nieuw zijn, dat je met apparatuur dit soort lekken kan dedecteren.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #3
  Koof openhalen en controleren.

  Maar gezien de hoeveelheid vocht op 1 plaats ga ik voor een lekkage.
   

  Hopjesvla

  • #4
  Koof is nu open maar daar is weinig te zien (heb helaas even geen foto). De balk die naar de nok loopt bij de schoorsteen lijkt wat vochtig, dus daarlangs zou het gesijpeld kunnen zijn, dan zou het misschien ook terecht kunnen komen op de plek waar het nu naar buiten komt. Doch vreemd, want al het lood bij de schoorsteen is vervangen. Bij de laatste buien was niets te zien trouwens,, de bui daarvoor dan weer wel maar wat dan het verschil was weet ik niet. Misschien toch bepaalde hoek en dat het dan onder de nokvors bij de aansluiting met de schoorsteen slaat?

  Isolatie zelf stelt niet zo veel voor, steenwol paar cm dik maar zeker niet het dikste.

  Vorige bewoners gebruikte de zolder wel als muziekruimte, dus neem aan dat ze de verwarming wel af en toe gebruikte. Wij zelf gebruikende zolder alleen voor opslag.

  Of toch condens? In eerste instantie droogde wij de was in de winter boven (nu niet meer, over gestapt naar een droger in de kelder). ik zie op andere plekken op de gording ook wat oude vochtkringen. Het ziet er niet naar uit dat dat recent is, maar kan ook niet uitsluiten dat het heel oud is. De spaanplaat aftimmering is met spijkers gedaan welke aan het roesten zijn, maar goed dat hoeft natuurlijk niets te betekenen.

  Ik weet gewoon niet echt hoe ik het een en ander kan gaan uitsluiten of wie ik er voor moet hebben. Ik was er van uitgegaan dat door het vervangen van het lood en het inspecteren van het dak (ok, puur visueel tijdens de loodvervanging) het probleem was opgelost. Inmiddels liggen er ook zonnepanelen op (ook op ongeveer de plek van de lekkage (die er dus ook al was voordat de panelen er op lagen)) Was gemakkelijker geweest als er een flink gat in het dak zat, dan was het duidelijk.
   

  Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Vocht wat condenseert tegen de folie onder de pannen zou kunnen, dit heb ik mn vorige woning ook gehad doordat de buitenste folie dampdicht was ipv dampopen
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu