Hoe kan ik het beste een aantal vloerbalken vervangen?

Gvsteen

  • #1
Beste klussers,

Ik zit met het volgende:

Ik heb een benedenwoning uit 1930 gekocht. Na het strippen van de woning blijkt dat er in het verleden een knoeier in de woning heeft gewerkt. In een aantal vloerbalken zit een enorm gat, zodat er een heteluchtverwarming onder door kon. De heteluchtverwarming heb ik er uitgesloopt, maar de verminkte vloerbalken zijn in een dusdanige staat dat ze echt vervangen moeten worden.

De vloerbalken zijn 190 * 70 mm. De overbruggingsafstand is 3,47 m. De originele vloerbalken zijn tijdens de bouw ingemetseld in de muur. Aan de ene kant zit de balk 17,5 cm diep in de muur, aan de andere kant zit de balk 12,5 cm diep in muur.

Ik kan de kapotte vloerbalken er makkelijk uit halen door ze helemaal door te zagen, en ze eruit te trekken. Ik vraag me echter af hoe ik de nieuwe vloerbalken weer op een gemakkelijke manier terug in de gaten krijg.

Ik ben het volgende van plan:

Ik maak het diepe gat van 17,5 cm wat ruimer, en ik schuif de nieuwe vloerbalk daarin. Vervolgens schuif ik de vloerbalk een stukje terug in het gat aan de overkant. De nieuwe balk zit dan voor ongeveer 8,5 cm in beide muren.

Ik ben van plan om de koppen van de balk eerst goed in de loodvrije loodmenie te zetten.

Ik heb een paar vragen:

1) Is de bovenstaande methode de meest handige?

2) Of is het handiger/beter raveeldragers aan de muur te bevestigen, waar we de balken op kunnen laten rusten?

3) Of kan ik beter alleen de ingezaagde en de ingescheurde delen van de oude vloerbalken vervangen? Ik zou de ingezaagde en de ingescheurde delen van de oude vloerbalk kunnen wegzagen, en deze vervangen door nieuwe stukken vloerbalk. De oude en de nieuwe stukken zou ik vervolgens aan elkaar vast maken met een "wang". Dat zou ik kunnen doen door er aan beide kanten een nieuw stuk balk tegen aan te lijmen, en het geheel zou ik vastzetten met stukken schroefdraad.

Wat is de beste manier? Wat is de makkelijkste manier?

Ik ben benieuwd naar jullie commentaar!

Steen
 

StefanD

  • #2
Ik zou de balk laten zitten en over de hele lengte aan weerszijden een plank van ongeveer 19x3cm lijmen en schroeven.
 

Gvsteen

  • #3
Nog bedankt, Stefan!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Let erop dat de koppen in de muur nog goed zijn.

Vul de gaten in de bestaande balken netjes op met blokjes hout. En controleer ook of de balken zijn doorgezakt. Je kan ze indien nodig wat omhoog krikken voordat je ze opklampt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu