Hoe kan het dat mijn schutting na twee weken in stort?

M. de Bruin

  • #1
Hallo,

Ongeveer twee tot vier weken geleden heb ik een schutting gezet van geimpregneerd zweeds rabat. Deze is ruim 19 meter lang en geschroefd met gegalvaniseerde 4x4 torxschroeven van een degelijk merk. Toen ik vorige week thuis kwam, was ongeveer de helft van de schutting ingestort/losgeraakt. Op alle plaatsen, en dan bedoel ik onder, midden en boven, zijn er planken af en/of los. De schroeven zijn doormidden of zelfs in drie delen gebroken.

De leverancier van het hout en diverse andere mensen om mij heen zeggen dat de planken met geweld los moeten zijn getrapt/geslagen. Vooral ook omdat de schutting pas net staat en ook de onderste planken zijn los geraakt. Andere mensen zeggen weer dat het niet mogelijk is dat de schutting door vandalen is vernield, omdat de schroeven ook in de palen zijn afgebroken en niemand kan 1,80m hoog trappen. Het hout is ook niet echt beschadigd. Ik heb het met de leverancier gehad over de wind, de werking van de planken, eventuele spanning op planken en schroeven e.d. maar hij houdt voet bij stuk dat de schutting met geweld in elkaar is getrapt. Hij heeft iets dergelijks nog nooit gezien en gehoord.

Nu gaat het er mij niet om of de leverancier al dan niet gelijk heeft, maar intussen staat iedereen voor een raadsel wat er met de schutting gebeurd kan zijn. Heeft iemand een idee of er iets kan zijn waardoor schroeven 'spontaan' kunnen afbreken en de schutting in elkaar kan zijn gestord?

Bij voorbaat dank voor de reacties!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Niet (juist) voorboren en de schroeven te zwaar laten draaien breekt ze ook af, ik heb hier ook gehad dat de plank leek vast te zitten maar na 1 dag toch los lag, koppen en schroeven vol doormidden.
Vandalisme laat vaak de planken splijten, niet de schroeven afknappen.

Foto's helpen ook bij de beoordeling.
'
 

M. de Bruin

  • #3

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Misschien een beetje vreemd, maar trap zelf eens een plank er vanaf. Ziet het er dan hetzelfde uit?

Wat zit aan de andere kant? Buren / paarden / openbare weg?
 

Henk E

  • #5
Ik zat eerst te denken aan slechte kwaliteit schroeven maar als ik de laatste foto beter bekijk dan zou het toch best zo kunnen dat er afgetrapt zijn.
Was er iemand niet blij met die schutting?
 

M. de Bruin

  • #6
Zelf was ik nog niet op het idee gekomen om er een plank af te trappen, maar dank voor de tip! Ik ga het vanavond direct proberen :D

De schutting staat op mijn grond tussen de buren en mij (foto) en achter komt eerst de schutting, dan een hekje van gaas van de woningbouwvereninging (huurhuis) en dan een brandgang. Ik kan me niet voorstellen dat iemand bezwaar tegen de schutting heeft, in ieder geval de buurvrouw niet. Ik heb met haar overlegd al staat de schutting volledig in mijn tuin. In de brandgang loopt wel veel 'gespuis' rond, en voor de schutting er stond lag er ook regelmatig (bouw)afval in de tuin. Daarom heb ik de schutting voornamelijk geplaatst. Naast de buren ken ik niemand in de buurt, ik ben bezig met een verhuizing. Dus dat iemand het persoonlijk op mij en mijn spullen gemund heeft kan ik me ook niet voorstellen.

In ieder geval dank voor de reacties!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Waren de planken erg nat toen ze verwerkt werden?
Bij rvs schroeven heb ik dit al vaker gezien, bij gegalvaniseerde schroeven nog niet.
 

M. de Bruin

  • #8
Nee, de planken waren eerder kurkdroog dan kletsnat. In de tijd dat de planken losgeraakt zijn heeft het wel (flink) geregend.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Ik vind het vreemd dat alleen onderaan er planken af zijn, als het door de werking van het hout zou komen moesten er verder naar boven ook planken los gaan.
Misschien toch vandalisme ?
 

M. de Bruin

  • #10
Ik heb vanavond een trap tegen een plank gegeven en ik ben er inmiddels van overtuigd dat er absoluut niet tegen de schutting is getrapt. Ik heb niet eens op volle kracht getrapt en het hout brak al bijna door. Dus als iemand er zo hard tegen aan schopt dat er wat breekt, dan verwacht ik dat de planken eerder breken dan de schroeven. Waarschijnlijk zijn de schroeven en te snel ingedraaid want nu alles redelijk herstelt is, gebeurt er tot nu toe niets meer.

Overigens waren er niet alleen onder planken af, ook een van de bovenste lag in de tuin. De planken waren wel verbogen door het vocht en duwde als het ware de plank erboven aan de onderkant van de palen af. In combinatie met de verzwakte schroeven zijn de planken denk ik losgeraakt. Het is opvallend dat bijna alle schroeven ook op een millimeter nauwkeurig op dezelfde plek gebroken zijn.

Allemaal hartelijk dank voor het meedenken,ik ben er zoals gezegd van overtuigd geraakt dat er geen vandalisme in het spel is.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #11
Overigens zijn gegalvaniseerde schroeven geen goed idee voor een duurzame oplossing buiten. Maar dit terzijde.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu