Hoe kan de rotor van mijn afkortzaag verbogen zijn?

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik heb een Ferm FKZ-205 afkortzaag. Vorig jaar heb ik hiermee dunne hardhouten paaltjes mee afgekort. Op een gegeven moment (was bijna klaar) liep de zaag vast en zat er geen beweging meer in het zaagblad.

Ik heb de machine toen zo weggezet, maar afgelopen week heb ik 'm toch eens open gemaakt om te kijken wat er nu precies kapot was. Wat blijkt: de as van de rotor is verbogen aan het einde. Daar zit een tandwieloverbrenging naar de as van het zaagblad en telkens als de as van de rotor naar beneden komt bij het draaien (doordat hij verbogen is) voel je het zaagblad blokkeren.

Ik vraag me af hoe een as van bijna 9 mm dik zomaar kan verbuigen. Terugbuigen gaat niet, dus ik heb een nieuwe rotor besteld voor 25 euro (viel me eigenlijk best mee).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik vermoed dat de as bij de rotor verbogen is, hierdoor kan de rotor iets aanlopen tegen het veld.
Dat de as krom is bij het tandwiel lijkt me uitgesloten.
De as krijgt een enorme dreun door het vastlopen en door de tapse tandwielen wordt de as omhoog gedrukt en verbuigt, komt ook voor bij dure machines dus zo raar is het niet.
Heel vaak is het tandwiel dat op de zaag-as zit ook kapot of beschadigd, controleer dat tandwiel ook even.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het andere tandwiel is nog in orde. Wel raakte het lagertje dat op de rotoras zat beschadigd met verwijderen. Hier heb ik dan ook maar een nieuw lagertje voor gekocht van 4 euro 16. Gelijk voor ZZ gekozen i.p.v. Z, dus het lagertje is nu aan 2 kanten stofdicht.

De nieuwe rotor werd vorige week bezorgd in een luchtkussenenveloppe. Maak ik 'm open, is de plastic koelvin die om de as zit gebroken.

Ik belde naar de afzender, krijg ik te horen dat ze onderdelen altijd in een pakje versturen. Gelukkig werd er kosteloos een nieuwe opgestuurd.

Deze gisteren gemonteerd en de machine weer in elkaar gezet en alles werkt weer!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Mooi.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu