Hoe hotelschakelaar vervangen door dubbel stopcontact?

Antonia

  • #1
Na het behang afhalen (7 lagen!) in de slaapkamer besloot ik het dubbele stopcontact los te maken en er een nieuwe op te zetten. Uit de muur komen een rode en een groene draad en daar zitten ook weer draden aan. Volgens mijn buurman is het een hotelschakelaar.

Dat hoeft van mij niet. Ik wil gewoon twee stopcontacten - die hoeven niet van een andere plaats aan en uit te gaan. Hoe moet ik dit doen? Ik weet dat het oude kleuren zijn, geen probleem daarmee. Het nieuwe (dubbele) heeft plaats voor 4 draden volgens mij. Wie heeft adviezen?
 

Ronald42

  • #2
Indien het een (wat voor één dan ook) schakelaar betreft moeten er 1 of meerdere zwarte draden bijzitten als dit niet het geval is moeten gewoon alle rode bij elkaar net als alle groene 1 aftakking van beide kan dan op een willekeurig stopcontact worden aangesloten.

Zet wel de spanning uit als u dit gaat doen.
 

Antonia

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie!
Als ik dan op het stopcontact 1 rode en 1 groene draad aansluit is dat dan genoeg? Of moet ik bij dit dubbele stopcontact van ieder 2 draden aansluiten?
 

Ronald42

  • #4
Die andere rode en groene zullen ongetwijfeld ergens anders een stopcontact of lichtpunt voeden. U moet deze draden dus zogenaamd parallel aansluiten. Dit kan d.m.v. lasdoppen (lasklemmen) of door contacten op het stopcontact. Er moet daar dan wel een mogelijkheid voor zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu