Hoe heet dit onderdeel van een oude deurklink

J-weetje

  • #1
Dag heren met de onuitputtelijk kennis ;-).

Ik heb een vraagje waar ik via google niet uit kom omdat ik niet weet hoe het heet.
In mijn jaren 30 wil ik de oude bakelieten deurklinken hergebruiken. Deze deurklinken zijn nog allemaal in goede staat met uitzondering van 1 onderdeel. Onder/achter het ronde zwarte deurschild zit een metalen ring met 4 scherpe puntjes welke in de deur geprikt moeten worden om met de twee andere stompe puntjes het deurschil op zijn plek te houden. Nu missen er heel wat of ze zijn beschadigd en willen wij graag nieuwe aanschaffen alleen weet ik niet hoe ze heten en waar ze eventueel te kopen. Kan een van jullie mij uit de brand helpen? Hieronder 3 foto's, het is dus het malen, beetje wit geschilderde ding. Alvast bedankt!




 

Tiho

  • #2
Lijkt me sterk dat er nog losse onderdelen voor zijn, zit de rozet er alleen omheen geduwt? Kun je dan geen twee schroefjes in die gaten draaien?
 

J-weetje

  • #3
Niet geschoten is altijd mis, toch? :D Ik kan inderdaad ook gewoon wat korte schroefjes voor de metalen ring draaien, alleen dan moet ik ze wel allemaal hebben :wink:.
De rozet zit eromheen en heeft een heel klein beetje speling. De twee vierkanten pinnetjes (aan de andere kant van de scherpe) vallen in twee gaatjes (die not door en door zijn) van de rozet. Deze kan dus amper bewegen/meedraaien met de klink.

Heb even bij de bouwmarkt gekeken naar gewone losse ringen maar als ze buitenmaats al groot genoeg zijn dan zijn ze te dik. Als laatste uitweg kan ik over een draaibank beschikken, kost alleen ff wat tijd en er zijn nog zoveel klusjes te doen in huis :lol: Bedankt voor het meedenken overigens!
 

Tiho

  • #4
Ik bedoel linksboven en rechtsonder ( dat is niet zo dicht op de rand ) bv een bolkopschroefje. Waar deze kop dan komt op de rozet staat al mooi afgetekent. Steek het puntje van een metaalboor hier voorzichtig in en het kopje valt weer daarin
 

J-weetje

  • #5
Beste Tiho,

Hartelijk dank voor het meedenken. Ik was alleen eigenlijk op zoek naar een oplossing voor de ontbrekende ringen. Ik had ongeveer hetzelfde al bedacht als wat jij suggereert. Dat zou dus goed moeten lukken als twee hetzelfde denken :wink:
 

Tiho

  • #6
Je miste er ook een paar, beetje overheen gelezen :oops:

Als het twee mm bv is zou ik het uit plaat maken, tenminste is het gefelste randje binnenin belangrijk? Als je een bestaand ring aftekent op plaat met een kraspen, kun je eerst vlak langs de lijn zoveel mogelijk wegslijpen en daarna rond afwerken met lamellenschijf.
 

J-weetje

  • #7
Dat opstaande randje houd de rozet die rond de deurklink zit ook aardig op zijn plaats. Dat zou ik misschien nog op kunnen vangen voor twee kunststof ringen op elkaar te lijmen van de goede dikte en diameter, deze kan ik eventueel op de draaibank maken. Ik bedoel dan een grote diameter en een kleintje. Ik word alleen niet echt vrolijk van het idee dat ik er een stuk of 15 moet doen :oops: Vandaar de vraag of iemand deze dingen kent en ze te koop weet :cool:
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Zoals al gezegd door Tiho, zal dit onderdeel nergens meer te koop zijn.
En mocht dat wel zo zijn, dan worden er op dit forum geen adressen gegeven.

Dus je zult zelf creatief aan de gang moeten gaan.
Zoek een rozet of ijzeren ring, die dezelfde grootte heeft.

Met een slijptol en vijl, kun je dan de lipjes en de puntjes maken.

Ja het is even wat werk, maar als je er 3 gedaan hebt, wordt je daar heel handig in. :wink:
 

J-weetje

  • #9
Soms krijg je antwoorden die je niet wil horen :wink: .
Bedankt voor het meedenken allemaal. Het zal wel een oplossing worden met nylon ringen of misschien zelfs nylon staf op de draaibank. Dan maar veel werk, de deurklinken moeten wel vast zitten natuurlijk :D
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Het lijkt op de foto dat er gewoon gaten in de rozetten zitten. Dan kan je ze gewoon vastschroeven.
Anders gewoon die rozetten vastlijmen zonder de metalen plaatjes. Ik zou het met wat montagekit doen. De klinken worden niet door de rozetten vastgezet toch?
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #11
Hij mist er een aantal begreep ik.
Ik heb hem een PB gestuurd waar ze mischien nog verkrijgbaar zijn.
 

J-weetje

  • #12
Dag heren,
Bedankt voor de antwoorden.
@IJkenhout: De gaten zitten alleen aan de binnekant van de rozet, ze zijn niet door en door. Anders had ik jullie niet lastig hoeven vallen :wink:

@Rene de klusser: Bedankt voor de link, ik heb ze net gemailt.
Ik ga ook nog eens wat lijntjes uitgooien naar de bedrijven die gebruikt bakeliet verkopen, die hebben ze misschien wel los i.p.v. met de hele deurklink.
 

J-weetje

  • #13
@Rene, ik heb het bedrijf gemaild en ze kunnen mij helaas niet helpen. Alleen aan complete deurklinken :shock:

Er staan nog twee lijntjes uit bij winkels/website die gebruikt bakeliet verkopen. In de tussentijd maar eens opzoek naar dunne nylon ringen die mogelijk precies de goede diameter hebben om iets samen te stellen. Als ik eraan denk zal ik het resultaat nog eens terug koppelen hier op de site. Je mag mij er ook aan herinneren :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu