Hoe groot moet mijn nieuwe ketel worden.

Zenn

  • #1
Inmiddels ben ik toe aan 'n nieuwe ketel. Sinds de oplevering van ons huis hebben we e.e.a. verbouwd. We hebben op de beneden verdieping vloerverwarming gekregen en hebben tevens 'n serre laten bouwen welke in directe verbinding staan met onze woonkamer.
Onze cub inhoud van de woning is ca. 350 m³. Kan iemand mij vertelen of 'n ketel van 25KW nog voldoende is?
Alvast bedankt... :D
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Ik denk dat dit ook afhangt van de hoeveelheid warm water die je per minuut hebben wil . heb je wel of geen ligbad
 

Chathanky

  • #3
Met een 25kw ketel kun je een flink huis verwarmen, zeker een geïsoleerd huis.
Als je weet wat je aan vermogen hebt geïnstalleerd dan weet je ook wat je nodig hebt.

De afgifte van je vvw moet je rekenen tussen de 70 en 130 watt/m2. En dan komen je radiatoren daar nog bij op. Als je die stookt met de opgegeven temperaturen dan kun je de fabrieksgegevens hanteren.
Houd wel wat ruimte aan natuurlijk. Vooral de vloerverwarming is het lastig wat hij nu precies afgeeft.

Daarnaast moet je tapwaterwens ook kunnen voldoen mocht je een combiketel willen.
 

Zenn

  • #4
Tapwater wens is voor ons niet zo belangrijk. We hebben nu een cw3, en voldoet prima. De ketel welke we op het oog hebben heeft cw4. Hier gaan we dan wel al op voorruit. De Calenta welke we willen kopen (of mag ik hier geen merken noemen!) heeft een vermogen van dacht ik 28KW. De vloerverwarming welke ligt heeft 'n opervlakte van ca. 75m². En dient als hoofdverwarming. Alleen hangt er in de serre (volledig van glas) als bij verwarming nog 'n radiator.
 

Grashopper

  • #5
De Calenta heeft een vermogen van ongeveer 24 kW voor verwarming. Voor warm water 28 kW. Hiermee kun je inderdaad een flink huis warm stoken. Je kunt inderdaad het beste de vermogens die je hebt geinstalleerd (vloerverwarming en radiatoren) bij elkaar optellen om te zien of je aan 24 kW voldoende hebt. Denk dat je hieraan zat hebt. De meeste mensen kiezen een toestel met een hoger vermogen voor de grotere hoeveelheden warm water.
 

Zenn

  • #6
Ik zal de vermogens van de radiatoren eens allemaal op tellen. Voor de vloerverwarming moet ik inderdaad een schatting maken. Ik kan natuurlijk ook een stapje hoger gaan en voor de Calenta 40c kiezen, deze is maar ongeveer 100-150 euro duurder. Of is dit niet zo'n goed idee, omdat de ketel te groot is voor het afgegeven vermogen van de radiatoren en de vloerverwarming.?
 

Chathanky

  • #7
Een te grote ketel is af te raden.
Een keteltje hoort ook bij mildere dagen netjes te draaien en niet te vaak aan en uit te schakelen.
Het volledige vermogen heb je overigens maar een paar dagen per jaar nodig.
Ook is de vraag of je alle radiatoren wel gebruikt, vaak staan er wel enkele dicht of sterk geknepen met een thermostaatkraan op een laag pitje.

Bij 75 m2 en dus 130 watt/m2 zit je net niet op 10 kw aan vermogen.
 

Zenn

  • #8
Ik heb alle vermogens incl vloerverwarming bij elkaar opgeteld en kom aan de 23KW. Dan moeten inderdaad alle radiatoren open staan. Dit is dus bijna nooit het geval. Als ik het goed begrijp kan ik dus de Calenta 28c nemen. Kies ik voor de 40c dan heb ik wel weer cw5 i.p.v cw4 voor wat betreft warm tapwater. De 40c past dan wel weer niet goed bij mijn instalatie qua vloerverwarming en radiatoren. Welke keuze zouden jullie maken als experts......?
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #9

Grashopper

  • #11
Zou zelf ook voor de CW4 gaan. Daarmee heb je ook een 8 l/min van 60 graden celcius en dus een 13l/min van 40 graden. Heb zelf ook een CW4 welke voor ons ruim voldoende warm water geeft. Qua start/ stops is zo'n toestel ook gunstiger.
 

Gorp

Specialist Verwarming
  • #12
Er zijn cv ketels (ook van NL-fabrikaat) van 25KW, die CW5 en zelfs CW6 geven.

Deze toestellen zijn weliswaar iets groter dan de door U genoemde ketel, maar bieden dan ook meer comfort op warmwater.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #13
Vorig jaar heb ik in de woning van mijn ouders de ketel vervangen. Dat is een vrijstaande woning van 1984. Bij de bouw was er volgens de warmteverliesberekening 17 kw nodig voor de verwarming.

Nu hangt er een nefit topline aquapower plus in. Deze heeft op verwarming een goeie 23 kw. Warmwater genoeg omdat er een oplaadboiler in zit.

Ik ben destijds bij het kiezen van de ketel uitgegaan van het vermogen dat nodig was voor de verwarming. De oorspronkelijke installatie is inmiddels met de garage uitgebreid, zodat het verwarmingsvermogen zo'n 21 kw is. Doordat de nieuwe ketel daar goed bij past werkt de installatie heel rustig met heel weinig start en stops.

Omdat veel warmwater ook een eis was, heb ik toen gekozen voor een oplaadboiler, in plaats van een zwaarder toestel met platenwisselaar. Al met al is het een perfect werkend geheel geworden.

Gewoon uitgaan van het noodzakelijke vermogen voor verwarming en daarna een passende warmwatervoorziening.
 

Zenn

  • #14
Oke, hartelijk dank voor jullie bijdrage. Ik ga dus voor de kleinere van de twee. Nu nog opzoek naar 'n goede instalateur! Zelf monteren zal geen optie zijn, toch? Ook al heb je technische achtergrond?
 

Chathanky

  • #15
Dit laatste mag je zelf beoordelen. :wink:
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #16
:!: Lees ook de garantiebepalingen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu