Hoe gat van verwijderd kattenluik dichtmaken in deur

dirkje-edj

  • #1
In onze keukendeur zit een kattenluik dat we niet gebruiken. Ik wil dat er graag uitgehaald hebben, en dan het gat dichten. Een nieuwe keukendeur kopen en installeren is geen optie namelijk.

Het stuk hout dat er ooit uit is gehaald, is er helaas niet meer, dus dat kunnen we niet gebruiken bij het dichten. Er zou iets overheen kunnen, maar we willen dan ook graag eerst nog het gat weer vullen, want het lijkt me dat dat beter isoleert.

Wat is naar jullie methode de beste - en ook de makkelijkste graag (mijn man is helaas geen klusser) om dit te doen?

Zie de foto voor de situatie.

Graag hoor ik van je,
Alvast bedankt,
Dirkje

524A5FB5-AF2F-42A7-A07B-8D7942D91287.jpeg
 

Fmrama

  • #2
Als je het kattenluik eruit heb , zou ik eerst de planken (rode streepjes) van de deur weer aanelkaar verbinden. Links en rechts met een lat, die smaller is dan de dikte van de deur. De lat aan de 3 deurdelen vast schroeven.
Zo’n zelfde lat boven en onder in jet gat. Je houd dan binnen en buiten een ruimte over waar je een plankje in kunt zetten. Bijv. De deur is 5 cm dik. Het latje 3 cm. Je houd binnen en buiten een rand van 1 cm. De plankjes voor de binnen en buitekant 1 cm. Evt lijmen of schroeven. De kiertjes dicht plamuren. Schuren ed. Ipv 1 plankje kun je ook 3 plankjes gebruiken en dan de randen afronden in de vorm van de deurplanken. De ruimte tussen de plankjes kun je opvullen met een stukje piepschuim.
Ik hoop dat de beschrijving wat duidelijk is,
126B7B2D-5236-472E-8EFA-F454E74993AF.jpeg
 

eezacque

  • #3
Ik ben bang dat je dit nooit helemaal goed krijgt: je blijft het verschil altijd zien. Zelf zou ik een dun plaatje over de vier latten heen zetten, over de volle lengte en breedte, aan weerszijden, en binnenin het gat opvullen met hout of isolatie.
 

dirkje-edj

  • #4
Dankjewel @Fmrama en @eezacque , want jullie bevestigen min of meer allebei wat mijn eigen overweging (van een leek dus) was. Ben daar erg blij mee.

Mijn eigen gedachtengang was:
1. Als het kattenluik eruit is, de omtrek van de kattentunnel, die dus gelijk is aan het uitgezaagde gat, over te nemen op een sjabloon.
2. Dat deel uit een stuk hout zagen dat zo dik is als het vlak van de deurdeel waarin het luik zat. Laten we stellen dat het onderste dunnere deurdeel 3 cm dik is, en dat de hele deur 5 cm dik is.
3. Dan het volgens het sjabloon uitgezaagde deel in het gat terugplaatsen en vastzetten / vastkitten in de deur.
4. Daarna dan aan beide kanten van de deur over het gehele ‘dunnere’ rechthoekige vlak een afdekkingsplaat zetten van 1 cm dik.

Dank voor jullie hulp en bijdrage!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Lijkt me op zich een goed plan.

Gebruik voor een en ander watervast verlijmd multiplex en zet de betreffende plaatjes aan beide zijden in de grondverf, liefst minstens 2 keer. De kopse kanten ervan bij voorkeur nog een keer extra gronden. Datzelfde geldt ook voor het gat zelf: als daar op de kopse kant nog geen verf zit, breng dat daar dan ook aan.

Gebruik beslist géén mdf of spaanplaat!

Zorg ervoor dat er geen water tussen plaatjes en oorspronkelijk hout kan komen, dus helemaal in de kit leggen. Als er iets van water tussen blijft hangen ben je zuur. Het geschilderde hout van de deur zelf (waar die plaatjes overheen komen) terdege ontvetten voor je kit gebruikt. Ontvetten doe je overigens tegenwoordig niet met ammonia maar met een biologische ontvetter.
 

dirkje-edj

  • #6
Dankjewel voor je waardevolle adviezen, @Kees, die zal ik zeker ter harte nemen.

Zou ik het deel van het gat van het kattenluik ook uit een stuk kunststof materiaal kunnen halen misschien? Want een plaat watervast verlijmd multiplex van 30 mm alleen kost al minimaal iets van 120 euro, zag ik, omdat ik een hele plaat moet kopen. En dan heb ik alleen nog maar het deel van het gat van het kattenluik…
 
Laatst bewerkt:

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
dirkje-edj schreef:
...omdat ik een hele plaat moet kopen...
Als je bij een kleine, locale 'bouwmarkt' (bijv. H**o) vraagt hebben ze misschien nog een restje liggen.
Zou ik voor dit soort plaatjes zonder meer eerst proberen, voor ik een hele plaat van bijv 244x122cm zou kopen.
Uit een rest kunststof zou ook wel kunnen, vraag is of je dat goed kunt kitten.
Alhoewel het wel opgesloten wordt door de twee grotere, dunnere plaatjes.
 

dirkje-edj

  • #8
Dankjewel, @Kees, ik ga ermee aan de slag!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu