Hoe een groot gat in kozijn te vullen?

Bas V

  • #1
Dag allemaal,

Ik ben vandaag begonnen met wat rot hout weg te steken uit een kozijn dat al een tijd niet onderhouden was.

De hoeveelheid houtrot was meer dan verwacht, en het gat dat ontstaan is is daarom ook wat groter dan verwacht. Aanvankelijk wilde ik dit met twee componenten vuller opvullen, maar ik vraag me af of dit de beste manier zal zijn aangezien ik dan waarschijnlijk wel 2x 1kg vuller zal moeten gebruiken (rond de 80,- schat ik zo).

Is eventueel een balkje in het gat plaatsen, en de rest eromheen opvullen een beter idee? En moet ik dan nog meer wegsteken? Hebben jullie hier nog tips voor?

Het gaat is ongeveer 25 cm hoog, 10 a 15 cm breed, en ik denk 10 cm diep.



Ben benieuwd wat jullie denken.
 

De Bob

  • #2
Rotte delen verwijderen, en zo strak mogenlijk voorzien van nieuw hout, of totaal nieuwe delen

Dat kan u dan plamuren (2k) en verder afwerken.

Grote gaten opvullen met houtrot/2k komt na een tijd los, het hout werkt en de opvulling werkt niet in de zelfde hoedanigheid als het hout mee.

Wij hebben daar slechte ervaringen mee, na een jaar ga je de afschijding/naad zien.
 

Bas V

  • #3
Bedankt voor je reactie De Bob!

Lijkt mij ook beter om een groot deel van het gat met hout (meranti?). Maar hoe krijg ik dat dan strak tegen het hout in het gat aan? Is het handig dit met een grote dot vulmateriaal tegen de achterkant van het gat te plakken bijvoorbeeld? Of eerst het hout erin, en daarna nog achter dit hout gaan vullen oid? Is het erg als er eventueel wat lucht of een open holte achter blijft?
 

De Bob

  • #4
Zo strak mogelijk wegsteken/zagen, en dan een flinke laag constuctie lijm rondom, en de nieuwe delen vastzetten, zonodig met verzonken schroeven, dan kan u het later op maat schaven, zonder de schroefkoppen te raken.

Daarna dichtplamuren met 2k en verder afwerken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu