Hoe schildert een vakman de boeiboorden?

Ikheetsjaak

  • #1
Op bijgevoegde foto's is te zien dat de kantpan over het boeiboord heen valt.
Om er langsheen te schilderen lijkt me niets, hoe doet een vakman dat, gewoon de pan weghalen?

 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Ik haal de bovenste van het dak af en leg vervolgens de andere kantpannen een rij hoger en naar binnen zodat ze tegen de panlat steunen en op de gewone pannen liggen.
Een beetje schuin leggen.
Na het schilderen leg je ze weer terug. Maar ze moeten wel een beetje stevig liggen en het moet niet zo hard waaien als vandaag.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Helaas worden in 9 van de 10 schilderbeurten betreffend de boeiborden waarover kantpannen liggen er langs de kantpannen geschilderd.

Kantpannen, en dan vooral betonpannen , zijn vaak strak op elkaar aangesloten en zwaar.

Waar het bij uw boeiborden vooral om gaat is de weerkant ( dus het oppervlak van de delen waartegen regen en zonlicht komen. )
Zo te zien op de foto is de eerste laminaatlaag van de boeidelen losgekomen op verschillende plaatsen.
De praktijk leert dat het repareren van laminaatlagen niet duurzaam is. Het vocht is namelijk tussen de eerste en opvolgende lagen doorgedrongen waardoor de vezels opzwellen en die karakteristieke multiplex plekken vertonen.

Tijdelijk optisch verbeteren kan natuurlijk wel, met 2K-epoxy ( en zeker geen polyester !) zijn goede resultaten te bereiken. Probeer wel op die plekken het laminaat tot op een gezonde laag weg te steken. Breng eerst de reparatie direct op het gezonde hout aan ( dus niet eerst gronden.)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu