Hoe droogt stucwerk?

Marcus84

  • #1
Misschien een rare vraag. Ik heb altijd geleerd (en lees ik ook overal) dat stucwerk van binnen naar buiten droogt. Als er net gestuct is dan ziet en voelt het er duidelijk nat uit. Op den duur ziet her er effen-wit uit en voelt het ook droog.

Dit was altijd wat ik heb begrepen. Nu is hier 1 week geleden gestuct en op sommige plekken wel 2-3cm. Ik heb dag en nacht de schuifdeur en daar tegenover een deur open gehad. Met de hoeveel wind en hoge temperaturen van de laatste week droogde het als een malle.

Stucwerk ziet er wit uit, voelt droog en de ruimte is ook niet meer vochtig.
Gisterenavond ging ik de wandcontactdozen opzoeken en bij het uittikken merkte ik dat het stucwerk binnen toch nog wel vochtig was.
Hoe kan dit als stucwerk van binnen naar buiten droogt en het aan de buitenkant ook droog voelt? En als je het dus blijkbaar niet meer kunt zien en voelen, hoe kun je dan weten wanneer het droog is?

De reden dat ik het vraag is omdat ze de keuken komen zetten en iedereen (zowel stucadoor als keukenboer) zeggen: oh dat ziet er keurig droog uit. Dus niemand ziet beren op de weg, behalve ik.

Wie kan mij het verlossende antwoord verschaffen van hoe dit werkt?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Water kan op 2 manieren uit stucwerk verdwijnen: Door een chemische reactie (binding) van water met kalk, en door verdamping.

Voor een maximale sterkte moet er dus lang genoeg voldoende vocht in de muur zijn om al het kalk te kunnen binden. Het overige vocht zal verdampen.

Bij hoge temperaturen en een lage luchtvochtigheid zal het vocht aan het oppervlak eerder verdampen. Dat kan tot gevolg hebben dat het stucwerk niet zijn maximale binding heeft, en bijvoorbeeld afbrokkelt op termijn.
 

Marcus84

  • #3
En wat kun je me nu aanraden te doen? Men komt morgen de keuken zetten en ze geven zelf aan dat het nog niet erfect droog hoeft te zijn. De kastjes komen altijd iets van de wand te staan en de plint zou ruimte voor ventilatie laten.

Toch plaatsen en de deuren constant een klein beetje open zetten zodat het ventileert maar niet exteeem?

Kan het vocht nu nog wel door het gedroogde oppervlak heentrekken?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Als het oppervlak droog is, zou het (zeker in deze periode) geen probleem mogen zijn. Mits je inderdaad maar voldoende ventileert.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
De keukenboer heeft vast ervaring hiermee. Ze geven ook garantie op hun werkzaamheden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu