Hoe doldraaien/strippen schroef voorkomen bij schroeven met boortol?

TheVincinator

  • #1
Hallo allen,

Ik ben als niet bepaald handige en ervaren 'klusser' bezig traphekjes op te hangen. Om de boel passend te maken, moet ik houten balkjes van circa 4 centimeter breed tegen het bestaande houtwerk van de trap schroeven. Zo gepiept, zou je zeggen, maar het eerste balkje kostte al de grootste moeite.

De schroeven (8mm, 8cm lang) kwamen op een gegeven moment muurvast te zitten, terwijl ze nog voor een deel uit het hout staken. De boortol had amper nog grip, wat ik ook probeerde. Het koppel stond op de schroefstand, ik had hem in de eerste versnelling gezet en probeerde het bitje zo langzaam mogelijk te laten draaien... Maar hij bleef doorslippen in de schroeven. Met grof geweld zijn de schroeven er uiteindelijk min of meer ingekomen, maar ze zijn nu wel flink dolgedraaid. Ik had overigens zowel in het balkje als in het hout van de trap voorgeboord, met een boortje van 3mm.

Mijn vraag is nu dus: wat doe ik verkeerd? Hoe kan ik ervoor zorgen dat dit bij het monteren van de volgende balkjes beter gaat? Je zou toch zeggen dat hout op hout schroeven één van de simpelste klussen is die er zijn... Maar bij doe-het-zelven is niets simpel, dat heb ik al wel geleerd :wink: Dank voor jullie hulp alvast!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Voor een schroef van 8 mm diameter is voorboren met 3 mm veel te klein.
Voorboren doe je met een boortje met een diameter gelijk aan de kern van de schroef of, indien in wat harder hout geschroefd, met een nog net iets grotere maat. Meteen als je bij de eerste schroef merkt, dat het met de maat voorboren die je hebt gedaan niet gaat, zou je moeten overgaan op een grotere maat voorboren. Met grof geweld doordouwen heeft geen zin, inderdaad beschadig je daarmee alleen de schroefkop maar of je kunt zelfs hebben dat de schroef afbreekt.

Waarbij je het gat in datgene dat je moet bevestigen normaal gesproken boort op de echte diameter van de schroef. Dus een gat van 8 mm voor een schroef van 8 mm, in dit geval in het balkje dat je wilde bevestigen.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #3
Als het zo dramatisch is zal er ook wel wat met je bitje zijn. Pak eens een nieuw bitje en kijk of dat beter gaat. Let ook op het juiste soort bitje, bij kruiskop even checken of het pz of ph is. Beter is torx.

Verder met 1 hand op de achterkant van je boormachine wat kracht uitoefenen.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

TheVincinator

  • #4
Dank voor jullie reacties! Zo moet het lukken! :prima:
 

Sander 1972

  • #5
Maar waarom van die dikke schroeven? Ga je er een flatgebouw aan hangen?
Kun je wat foto's plaatsen. Ik denk dat je met een 4.5x70 of 80 sterk genoeg bent
(klus zal wel gedaan zijn inmiddels, keek even niet naar de datum)
 

Willem52

  • #6
Voor de volgende keer als je dit leest.
Standaard is voorboren met 0,8 x de diameter. Dus in jouw geval 0,8 x 8 =6,4 wordt 6 mm voorboren.

@Willem52: Vet gedrukte letters voegen echt niets toe. Bericht aangepast - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
18

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu