Hoe deze muur klaarmaken voor tegelwerk?

HetIdeeAlleenAl

  • #1
Goededag,

Ik heb een muur in de badkamer waar vroeger een deur in zat. De deur heb ik verwijderd en heb het kozijn dichtgezet met Ytong blokken en PU-schuim.

Op de foto zie je de muur van de badkamer.


Mijn vraag is: Hoe zorg ik voor een stabiele ondergrond voor tegelwerk?
Op maat groene platen schroeven op het kozijn, zodat de gipsblokken en het houten kozijn bedekt zijn. Vervolgens om de groene platen een cementgebonden pleister. De kieren tussen het pleisterwerk en de platen afkitten. vervolgens kimband over de naden?

Zijn er betere ideeën?
 

BeeTeeWee

  • #2
Ik had tevens dat houten kozijn verwijderd. Hout heeft immers een andere uitzettingscoefficiënt dan steen. Overigens zie ik dat kozijn niet meer op de foto, dat is denk ik alleen pur?

Een deurgat in een stenen muur vullen met cellenbeton gaat (uit eigen ervaring) wel goed. Blijkbaar zetten die materialen min of meer in gelijke mate uit.

Vervolgens voorstrijken met een cementpapje (Ytong met een voorstrijkmiddel als bijv. diepgrondeer) en de hele muur met een kalkstucmortel berapen en vlak zetten.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Je hebt nu 4 verschillende materialen, die onderling gaan werken.
1 stenen muur, 2 houten kozijn, 3 purschuim, 4 gasbeton blokken.

Beter is het om tegen de muur nu een raamwerk te maken, van b.v metalstud, en daar dan over de gehele wand groene gipsplaten te zetten.
 

Tiho

  • #4
Je ziet vaak ook op de sites van plaatproducenten dat ze de platen zo op de muur kleven/lijmen. Is dit niet te doen hier?

De gipsplaten zullen toch niet scheuren lijkt mij.
 

Bouwstakker

  • #5
Wat peter zegt is volgens mij een goede optie.
wat ik gedaan heb is de wand uitgeracheld. rachel 22*50 met slagplug op de muur vastzetten. waarnodig uitvullen. daarna groene gips ertegen
in de hoeken en op de vloer kimband om te voor komen dat verschillende materialen (gips en bestaande muur) los scheuren.
als het een buiten muur is kun je ook wediplaten toepassen (geïsoleerde plaat icm cement en gaas. rachel werk is ook handig om leidingen tussen weg te werken.
sc6
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik zou heel de wand stucen met op de overgangen van materialen voldoende breed wapeningsgaas.

Je had natuurlijk voor het metselen het kozijn moeten verwijderen. Je kan dit alsnog doen. PUR heb je ook niet nodig want alle kieren vul je op met specie of blokkenlijm. En als je het helemaal goed wil doen dichtmetselen met hetzelfde materiaal als de wand (en erin vertanden).

Ik bedenk me wel dat een laag stucwerk al ongeveer even dik is als groene gipsplaten erop lijmen, dat is een stuk makkelijk. Je doet dit met kleefgips, hier vind je een handleiding.
 

Pirke

  • #7
Ga je het zelf betegelen? Of laat je het doen ?
Voor mij een wezelijk verschil. ALs je het laat doen, dan kun je je tegels in cement zetten, en waarschijnlijk is het muurtje daarvoor al vlak genoeg. Maar dat kan een tegelzetter beoordelen.
 

HetIdeeAlleenAl

  • #8
Bedankt voor de vele reacties!

Ja het kozijn had ik inderdaad eigenlijk moeten verwijderen.

Het tegelen ga ik zelf doen om kosten te besparen en omdat ik het leuk vind om te doen.

Een voorzetwand is wel mogelijk. Lijkt mij een goed plan. overigens is dit niet nodig, want de leidingen zitten er al in.
Dan maak ik eerst de kalkzandstenen wand glad met een cementgebonden pleister.

Dan kan ik ze verlijmen of op rachelwerk plaatsen.
Als beide opties mogelijk zijn. Welke is dan de beste?
Moet je bij groene platen met tegelwerk ook om de 30cm uitrachelen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu