Waarmee herstel ik deze scheur in de muur?

Caro973

  • #1
Hallo,
Ik hoop dat iemand me advies kan geven hoe ik het beste een scheur in de muur kan herstellen.

Ik ben net eigenaar van een leuk huisje uit 1948 en ben druk aan het schoonmaken en schilderen. De muur met de scheur is van de slaapkamer op de eerste verdieping aan de westzijde van de woning (rijtjes huis, tussen woning). Tot de onderzijde van het raam zat een gammele lambrisering (horizontaal 4 latten met daarop verticaal 'dikfineer' stroken) die ik heb verwijderd. Daaronder zat behang. Tot hier was er eigenlijk nietst te zien (het behang was nog heel).
Toen ik het behang van de muur trok (zat erg los aan de randen) kwam de scheur te voorschijn.
Ik kan de stenen zien zitten (zijn dezelde grijze als op de zolder in het zicht zitten) en daarover zit een hele grove laag van ca. 8 tot 10mm. (volgens een kennis het ouderwetse stuc waar erg veel zand in zit). Ook kan ik zien dat de scheur al een keer was aangesmeerd/hersteld.

Nu is mijn vraag:
Waarmee kan ik dit het beste dicht smeren? Ik neem aan dat ik eerst grof moet vullen en dan met iets afwerken. Het gedeelte naast en boven het raam is nu gestuct dus zal het niveau verschil moeten opheffen. ALs afwerking wil ik 'glad' glasvlies/weefsel behang toepassen en dit schilderen.

Ik neem aan dat het belangrijk is om te weten waarom de scheur er zit. Maar ik weet niet goed waar ik dit moet zoeken. Graag suggesties. Er is aan de buitenkant of beneden in de woonkamer trouwens niets te zien.

Als er meer informatie nodig moeten jullie het maar aan geven. Ter verduidelijking 2 foto's.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Zo onder een kozijn ontstaat er wel vaker een scheur, al is deze wel breed. Is het een spouwmuur? Binnenspouwblad dragend?

Als er op de begane grond niets zichtbaar is, kan je wel aannemen dat het niet aan de fundering ligt.

Verder is van belang te weten of er beweging in de scheur zit.

Er zijn reparatiemethodes voor scheuren. Als er geen beweging inzit, kan dichtsmeren al voldoende zijn. Anders bv. zo'n setje gebruiken:

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu