Hoe deklijsten verwijderen

Sbussing

  • #1
Goedemorgen,

Ik wil graag weten hoe ik de deklijsten die op mijn schuur zitten, "eenvoudig" kan verwijderen. Tenminste, volgens mij heten het deklijsten. Dat weet ik niet zeker. Ik kom nl. ook het woord daktrim tegen. Dus als de beschrijving fout is, dan hoor ik dit ook graag.

Op de schuur liggen dus aan de voor en achterzijde elk twee van deze kappen. Ik wil ze eraf halen om goed bij de bovenkant te komen om iets af te kunnen dichten tegen het water en om ze goed te kunnen verven. Ik heb gezien dat ze vast geklemd zitten om een soort metalen beugel, maar deze even met je handen los te trekken lukt niet echt. Ik heb het idee dat ik rand moet "verbuigen" en dat doe je niet zo maar even met een je handen. de lijsten zijn van metaal en dus niet van zink.

Ik heb een profisorische tekening gemaakt hoe e.e.a. is bevestigd. De zwarte lijn moet de daklijst voorstellen. De rode lijn de beugel. Het lijkt erop alsof ik de daklijst dus om moet buigen om de kaplijst eraf te kunnen halen. Ik heb ook geen idee hoeveel "geweld/kracht" hiervoor nodig is en welk soort gereedschap ik hiervoor nodig heb.

Heeft iemand een idee of advies?

Daklijst.png
IMG_20200901_111546.jpg IMG_20200901_111602.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het is een deklijst maar ik kan net niet zien of deze van zink is of van plastisol, staal gecoate met een laag pvc, is. Maak als je wilt van een naad van de lijst een foto.
Lekt het soms bij de aansluiting van de muur?
 

Sbussing

  • #3
Wgb, bedankt voor je reactie.

Ik heb een paar foto's gemaakt, maar of het veel toevoegt weet ik natuurlijk. Vanwaar je vraag of het misschien lekt bij de aansluiting van de muur? Want dat is niet het geval.

Op afbelding eindigend op 33 zie je een stukje van de klem waar de deklijst omheen "gevouwen" is.

Misschien dat het wat verduidelijkt. De lijsten zijn 15 jaar oud.

IMG_20200901_133917.jpg IMG_20200901_133931.jpg IMG_20200901_134013.jpg IMG_20200901_134057_1.jpg IMG_20200901_134113_1.jpg IMG_20200901_134233.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dit is een metalenplaat voor zien van een coating, meestal PVC.
Bij de muur is een klassiek punt om problemen te krijgen. Ik zie dat er iets omhoog is gezet dan moet in de hoek van het opgezette deel een naad zitten en deze wordt met kit waterdicht gemaakt en we weten allemaal kit is je mag 3 keer raden.
Wat is dan het probleem.
Helaas geen idee hoe je die kap los kan halen en daarna weer terug kan zetten.

Afdekkap tegen muur 2 .jpg
 

Sbussing

  • #5
Klopt, dat is gekit. Maar ik heb nog geen problemen. Dak wordt ook elk jaar gecontroleerd, dus ik zal de dakdekker eens vragen hoe ik die kap eraf kan krijgen. Iets zegt mij dat het met een tang mogelijk moet zijn die kap los te "trekken" terugplaatsen lijkt mij dan meer een kwestie van vast klikken. Ik denk ook dat het metaal is.

De vraag is alleen als je de kap met een tag Los trekt, de boel niet teveel verbogen wordt waardoor het terugplaatsen een probleem wordt doordat het dan mogelijk niet goed meer sluit.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
De dakbedekking van een schuur die elk jaar wordt gecontroleerd? Dat is wel heel erg luxe. Wie betaald dat als ik vragen mag?
Zodra de dakdekker ziet dat jij aan die kap heb zitten klooien of er iets gedaan is met de dakbedekking geef je hem de stok om jouw te slaan.
 

Sbussing

  • #7
Het hoofdgebouw heeft ook een bitumen dak en we doen dit samen met 3 andere huiseigenaren omdat we in het verleden genoeg ellende hebben gehad met lekkage. Dat is gerepareerd en daarna hebben we meteen een contract afgesloten voor een jaarlijkse controle. Better save than sorry.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Tpv de beugel op de rand van de kap duwen zodat deze naar beneden gaat, dan kan je deze uit de beugel wippen. Gewoon proberen welke zijde het beste gaat, de hoge of de lage kant.
 

Sbussing

  • #9
Bedankt voor de tip, ik heb dat al een beetje geprobeerd en moet best veel kracht zetten, maar het kan haast niet anders. Ik dacht dat er misschien een stuk gereedschap was waarmee het misschien makkelijker zou gaan. Bv een kanttang.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Waarom wil je deze afdekkappen verven?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu