Hoe zinken deklijst aanbrengen op plat betonnen afdakje / voorportaal

Noordpijl

 • #1
Iemand een idee wat de beste manier is? Het gaat alleen om een lang stuk restant dakgoot dat precies past over de randen van het betonnen afdakje bij de voordeur. Op de bovenkant komt dan ca. 20 cm, de voorkant wordt geheel bedekt en is ca. 10 cm. en de onderkant ca. 1 cm waardoor deze klemt. In principe zou ik het zelfs gewoon kunnen vastklemmen zonder hulpmiddelen. Het heeft geen functie behalve voor de sier zodat je de lelijke betonnen voorkant niet meer ziet (die niet meer strak is) maar een strakke zinken lijst. Is er risico op vochtproblemen, betonrot of andere problemen?

Betreft dit afdakje: https://www.klusidee.nl/Forum/topic...te-ijzeren-steunpaal-betonnen-afdakje.113684/
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #2
Je zou er een zinken afdakje op kunnen maken, maar het probleem is condensatie onder het zink of je moet iets op het beton maken om dit te voorkomen.
Ik denk dat achter bij de muur lood in de muur zit.
Had een doorsnede tekening gemaakt maar de randen worden dan met
een krapkant er om de buiten zijde geklemd en boven op komt de bodem plaat gesoldeerd.
Naamloos.jpg
 

Noordpijl

 • #3
@Henk253 : dank voor de suggestie en tekening. Er zit geen lood in de muur overigens maar een klein extra randje/glooiing cement, alsof het gladgestreken kit is. Dakje ligt iets op afschot. Om condens te voorkomen dacht ik er juist aan om alleen de randen te doen en dus geen volledig dakje. Wilde wel de bovenkant en zijkanten waterdicht maken/impregneren. Welke problemen zou ik overigens met condens kunnen verwachten?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #4
Geen expert maar ik verwacht toch als je het zink wat ruimer om het dak plaatst er voldoend ventilatie komt. Niet vergeten dat de lucht van 3 kanten er in en eruit kan. Daarbij is er geen bron voor een warmtestroom.
 

Noordpijl

 • #5
@Wgb ; het zink zou er nu strak omheen geklemd kunnen worden dus heb geen mogelijkheid om het ruimer te plaatsen. Wat is het risico als er wel condens ontstaat? Zowel zink als beton zouden hier toch tegen moeten kunnen?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #6
Nadeel als je de losse randen er om zet dat je die vast moet maken met jou systeem dus moet je boren op de randen van het beton wat vol met betonijzer zit en de kans dat zijkanten los knappen.
Daarom had ik zoiets als je randen met krapkant klem er om zet en dan boven op een plaat zink die het geheel vast houd.
En achter op maak je dan een strip zodat het gehele afdakje vast ligt maar wel uit kan zitten en krimpen.
dak muur strip - Google Zoeken
Of je maakt er door een kunststof dakbedekking bedrijf een laag er op maar dat moet ook geboord worden de hecht strips.
 

Noordpijl

 • #7
@Henk253 : boren is inderdaad onwenselijk. Waarschijnlijk klemt alles strak genoeg om vast te blijven zitten maar ik weet niet wat dat met de condensvorming doet. Ik dacht er daarom aan om het zink met bitumenkit oid vast te zetten. Dan is het tevens volledig waterafstotend. Enig nadeel is dat als het niet werkt, het wel troep is om er weer af te moeten halen…
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #8
Zinken bekleding dient geventileerd te worden, zie hier
 

Noordpijl

 • #10
@Rola : bij een (binnen) dakconstructie en hout e.d. kan ik dat helemaal begrijpen maar - niet om eigenwijs te zijn - als ik op een betonnen afdakje het zink met bitumen (oid) volledig vastkit dan kan er toch ook geen vocht tussenkomen?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #11
@Rola heeft gelijk als beton en zink en daar tussen krijg je condens dan krijg je een chemische reactie dat vreet in je zink en naar een paar jaar is het al verrot.
Ik had ook een hout er tussen getekend.
Dat vocht zit in het beton en zink word heet door de zon en het vocht wil uit het beton dus weer condens.
 

Noordpijl

 • #12
@Henk253 : maar dat probleem heb je dan toch niet als het zink volledig verlijmd wordt met het beton? Of is dat te naïef gedacht?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #13
Dat kost je het beton en je zink want zink zet anders meer uit dan beton dus gaat weer scheuren.
Als je het zink van onder bekijkt is het wit.

Als zink in aanraking komt met een verkeerd materiaal, dan verhoogt het risico op corrosie. Een gevelbekleding in zink wordt om die reden meestal aan een houten structuur vastgemaakt.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #14
Als je een waterdichte laag erop wil plakken, neem dan dakbedekking.
Zink rechtstreeks op beton plakken geeft binnen een paar jaar problemen.
 

Noordpijl

 • #15
Ik probeer het te begrijpen en waardeer de reacties. Ik had als leek namelijk verwacht dat een bitumieuze of flexibele kit o.i.d. de spanningsverschillen zou moeten kunnen opvangen, zeker omdat het een kleine strook zink (lees: restant dakgoot) is die alleen over de randen komt, dus niet het volledige afdakje @Rola . Voor wat het waard is: het afdakje staat in de schaduw/ noordzijde.

Andere optie; de randen waar het zink overheen komt met epoxy behandelen en het zink gewoon hier los op klemmen? Geen chemische reacties tussen zink en beton en ook geen onoverbrugbare spanningsverschillen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #16
Je moet maar doen zoals je het wilt maken, wij geven een goed advies zoals het moet.
We zien het eind resultaat wel als het klaar is.
Succes met de klus.
 
 • Like
Waarderingen: Rola

Noordpijl

 • #17
@Henk253 en @Rola : dank voor de adviezen.

Voor de goede orde: ik ben niet eigenwijs, ik wil het graag begrijpen. Klakkeloos zaken aannemen leer ik weinig van. Jullie advies is dus om het gewoon niet te doen of ik zou er een geheel zinken dakje met ventilatie van moeten maken. Had het idee dat ik dit restant zinken dakgoot nog leuk en makkelijk kon hergebruiken omdat het exact paste. Maar goed, kennelijk een stuk complexer dan gedacht en het moet zeker de constructie niet aantasten. Dan maar naar de stort ermee.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu