Hoe dak te isoleren?

Ronklop

 • #1
Hallo

binnenkort is een bedrijf voornemens mijn dak van binnenuit te isoleren met icynene.
Ik begin te twijfelen. Want dat betekent dat ze alles volspuiten. En zoals je op foto 1a (roodomcirkeld) en 10 ziet, lopen er aan onderkant pijpleidingen.
Deze lopen in het voorste deel van de zolder aan beide kanten. En zoals je op foto 8 ziet loopt er ook nog een pijp over de hele zolder.
Als icynene is uitgehard is het alleen nog machinaal te verwijderen. Dus alles er problemen zijn met die buizen e/of pijpleidingen heb ik een issue.

Door middel van de horizontale balken is het dak dus in drieen gedeeld.
Kan ik in het onderste stuk (foto 1a blauw) niet gewoon schuifdeuren maken?
Daarachter zet ik dozen en evt kan ik een soort folie tegen het dak monteren daar. Die pijpen blijven dan altijd bereikbaar.
En de bovenste twee delen (foto 3d) kan ik dan met icynene doen of PIR-plaat. Dat laatste schijnt niet zo moeilijk te monteren te zijn, lees ik.
Als ik het met icynene laat doen, blijft die pijp die van voor naar achter loopt (foto 8) nog wel bereikbaar. Ok, is er wat dan zal ik de gipsplaat waarmee ik het af zal timmeren er wel af moeten halen.

Dus zal dat isoleren? Icynene of PIR plaat op de bovenste twee delen en beneden schuifdeuren? Waar de schuifdeuren zijn kan ik dan nog misschien een soort folie tegen dak plaatsen.

graag jullie reactie

Dank

2.jpeg 3d.JPG 5.jpeg 7a.JPG 8.jpeg 10.jpeg 1a.JPG
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #2
ik zou zelf het leidingwerk demonteren en zo aanleggen dat er bijvoorbeeld met een harde isolatieplaat geisoleerd kan worden, zodoende is en blijft eea toegankelijk.
 

Ronklop

 • #3
Ok, maar is schuifdeuren in combinatie met folie (en natuurlijk staan er allemaal dozen achter die schuifdeuren) ook een optie? Of verlies je dan heel veel isolatiewaarde?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #4
Nee. Schuifdeuren zijn niet luchtdicht. Dus is er kans op condensatie op alle koude oppervlakken achter de schuifdeuren.
 

Ronklop

 • #5
Wat is dan een andere goede oplossing waarbij ik niet de leidingen om ga leggen, maar waarbij ze wel eenvoudig bereikbaar zijn? Die leidingen liggen alleen in voorste deel aan beide kanten (zie fot waar cv ketel op staat).
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #6
je zult toch echt de leidingen in de isolatieschil moeten houden ook ivm bevriezing van de leidingen, ook is het aanbrengen van een dampremmer zo erg lastig helemaal omdat deze zo luchtdicht mogelijk moet aansluiten.
Soms is het nodig om eea aan te passen om iets goed uit te voeren.
 

Ronklop

 • #7
Dank @Marcn.88
Ik ben wel een beetje een leek. De leidingen gaan van zolder naar beneden. Als ik dat wil veranderen is dat aardig wat sloopwerk. Wat bedoel je precies met ' je zult toch echt de leidingen in de isolatieschil moeten houden'?
Die leidingen liggen daar al sinds 1982 op deze manier. Stel dat ik er schuifdeurtjes voorzet en evt aan de dakkant (achterkant leidingen) isolatiefolie, zulen ze dan gaan bevriezen?
En als ik voor de rest van de onderkant ook schuifdeurtjes maak, maar daar PIR plaat tegen aan zet, dan zou je zeggen dat het redelijk goed moet isoleren (de bovenste stukken uiteraard icynene afgetimmerd met gipsplaat).

PS Ik waardeer de reacties zeer
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #8
Hoeveel / welke isolatie zit er nu? Geen sandwichpaneel in 1982 waarschijnlijk of heel dun? Of is dit gewoon plaatwerk met aan de buitenzijde een dun laagje isolatie?
 

Ronklop

 • #9
Tis gewoon dun paneel. Volgens mij een beetje isolatie.In de zomer wordt de zolder warm . in de winter koud.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #10
Dan zitten de leidingen met een flink pak isolatie dat straks aan de binnenkant geplaatst wordt dus bijna buiten.... zie wat @Marcn.88 schrijft.
 

Ronklop

 • #11
Ah, ok, dat bedoelt hij. Door er schuifdeurtjes voor te maken leg ik die leidingen als het ware nog meer in het koude deel.
Ok, dan is misschien een oplossing voor alleen het voorste, onderste deel van de zolder (plm.een meter aan beide zijden) om de leidingen zo te laten. Dus pas een centimer of 10 vanaf de grond, boven de leidingen, op het onderste deel PIR platen te doen. De leidingen blijven zo vrij. Daar ook geen schuifdeurtjes.
De rest van de zolder alleen aan de onderkant ook PIR en daarvoor wel schuifdeurtjes.
En de twee vakken boven vullen met icynene en aftimmeren met gipsplaat?
 

Ronklop

 • #12

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #13
Ik heb recent afgezien van mijn vloer isoleren met schuim. Ik had er geen goed gevoel bij dat alles onder de purschuim geblubberd wordt en dat je nergens meer bij kan komen. Er zijn andere (betere) alternatieven.
 
 • Like
Waarderingen: robdeb

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu