Hoe buitenmuren isoleren?

Harm80

  • #1
Hallo,

ik heb een huis uit 1926 dat nog geen isolatie heeft. Nou zaten er gipsvoorzetwanden in met een luchtspleet naar de buitenmuur van 5 cm. Ik heb alle gipsplaten verwijderd omdat ook de elektra verouderd was. (oude kleurcodering, geen aarde, onhandige hoogte)

De buitenmuur is een steensmuur van 20 cm dikte. Ik zou graag met PIR-platen of met luchtzakken-isolatie (TonZon) isoleren. Ik vraag mij alleen af hoe degelijk / betrouwbaar deze laatstgenoemde isolatie is: blijft dit jaren lang goed werken? Is het niet vatbaar voor bijv. muizen die het materiaal aantasten? PIR voelt als een bekendere en veiligere keus. Kunnen jullie hier iets over zeggen?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als je met die folie wilt gaan werken zo ik eerst eens heel goed laten kijken naar een ventilatie systeem in de woning.
 

Harm80

  • #3
Dank voor je reactie, kun je ook vertellen waarom ventilatie zo belangrijk is specifiek voor dit systeem (TonZon)?

Ik neig nu naar PIR omdat dat wat bekender is. Ik vraag mij dan af hoe ik de muur moet opbouwen: van binnen naar buiten: houten latten (ipv gipsplaten), damp-dichte folie (?), PIR platen (met aan beide zijden aluminiumfolie?), damp-open folie (?), 2 cm luchtspouw, buitenmuur.

Ik vraag mij af of dit een goede opbouw is en of de damp-open en damp-dichte folie nodig zijn?

Ook vraag ik mij af of de 2 cm luchtspouw (die mij goed lijkt zodat vocht afgevoerd kan worden) nog geventileerd moet worden, bijv. met open stootvoegen? (die zitten nu nog niet in de buitenmuur)

Een boel vragen...
 

Marcn88

  • #4
Kijk eens naar pir gips platen dit zijn kant en klare oplossingen voor dit soort dingen,
Er dient een ventilatielat gemonteerd te worden met hierop de pir gipsplaten deze zijn voorzien van een dubbele alucachering en een dampdichte folie is dan dus niet benodigd
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu