Hoe bolletjesregen tussen gevelsteen/gevelbekleding stoppen?

Hankezp82

 • #1
Hallo,

Onze spouw is geïsoleerd met piepschuim bolletjes, maar zo afentoe vallen er nog wat bolletjes uit op de plek waar de gevelstenen overgaan in houten gevelbekleding, zie bijgaande foto's ter verduidelijking. Kunnen we dit voorkomen/verminderen door compriband? Of leidt dit tot vochtproblemen/houtrot?

De borstwering is als volgt opgebouwd van binnenuit: steen, spouw, hardhout, red cedar. De randen zijn veelal gekit en rond het net geplaatste red cedar zit een paar mm speling om uit te zetten/ter ventilatie. Blijkbaar zijn er een paar lekjes.

Graag jullie advies. Dank!

Gr.

IMG_20211002_170749377.jpg IMG_20211002_170757685.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #2
  Een strookje compriband zal dit prima af kunnen dichten.
   

  Hankezp82

  • #3
  @Walker: bedankt voor je reactie, maar kan deze oplossing niet leiden tot houtrot?
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #4
  De ventilatie achter het red cedar is als het goed is verticaal aangebracht. Dus het zal blijven ventileren. Ik neem aan dat de bolletjes uit de spouwmuur (achter de bakstenen buitenmuur) vandaan komen. Wat voor isolatie zit er achter het red cedar?
   

  Hharbers

  • #5
  Mijn huis heb ik ook laten voorzien van EPS thermoparels in spouw
  Ik had rondom naden zoals raandorpels en open stootvoegen ook bolletjes die jaren later nog naar buiten wilde. Ik heb met ijzerdraadje de losse bolletjes eruit gebosteld en was er daarna vanaf
  Als het goed is zitten de bolletjes in de spouw aan elkaar gekleefd tot een soort koek en kan je muur niet verder leeg lopen. Ik zou er dus niet te veel werk in steken
   

  Hankezp82

  • #6
  @Walker: Achter het horizontale red cedar zit verticale hardhoutenschootjes en daar achter de spouwmuur. De bolletjes komen inderdaad uit de kier tussen de buitenmuur en het gevelhout (de kier).

  @Hharbers: bedankt voor uw reactie. Volgens mij zijn mijn bolletjes echter niet verlijmd, maar los in de spouw gespoten... Het zijn namelijk al jaren best veel bolletjes (handvol na flinke wind).
   

  Hharbers

  • #7
  dan zou ik ook strookje compriband er in steken
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Ik ben wel benieuwd hoe dat detail eruit ziet. Het beste is om de zijkant van de spouw af te dichten. Als je alleen een compriband ertussen doet, loopt de spouw nog steeds leeg achter de gevelbekleding.

  Mogelijk kan je er bv. een rugvulling tussen krijgen. Dus niet tussen metselwerk en hout, maar in de spouw.
   

  Hankezp82

  • #9
  Bedankt IJkenhout. Ik kan niet meer bij de zijkant van de spouw, want daar zit het hardhout reeds voor (zie foto's in openingpost). De spouw kan volgens mij niet leeglopen, in bijv. een kruipruimte oid of zie ik iet over het hoofd?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #10
  Als het niet kan leeglopen zouden er geen bolletjes uit komen.

  Het gaat om deze verbinding. Die moet dicht. Als je alleen de kier aan de voorkant dicht maakt, vallen de bolletjes nog steeds achter de gevelbekleding.
  IMG_20211025_085819.jpg
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu