Hinderlijk geluid van luchtstroom door heel het huis

Nath1204

  • #1
Ik kocht een nieuwbouw en naast een slechte akoestische isolatie van het geluid buiten, heb ik last van een onleefbaar geluid van tocht/luchtstroom in de woning. Vooral hinderlijk in de slaapkamer. Tijdens rust lijkt het oorverdovend. Technici horen het niet?!?! Ik heb alles geprobeerd. Water afsluiten, electriciteit afzetten, gaskraan dichtgedraaid. Alles tegelijkertijd. Ventilatie uitgeschakeld, losgekoppeld en alle roosters dicht gedraaid. Nog steeds is er het geluid van een stroom, en zelfs nog meer hoorbaar na afsluiting ventilatie. Ik kan dit niet volhouden, je wordt er gek van. Wat kan dit zijn of hoe kan ik probleem detecteren. Ik voel geen tocht ik hoor het alleen. Oordoppen op maat lossen last van verkeersgeluid op, maar gesuis/gezoem blijft hoorbaar. Zou vocht onder de woning oorzaak kunnen zijn? Mijn bad was namelijk gedurende 11 maanden niet aangesloten. Help.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik moet dan denken aan die mop van de gebroken vinger. :mrgreen:

Ben je al naar de huisarts geweest?
 

Evenwatanders

  • #3
Misschien valt het probleem onder zgn. laagfrequent geluid.
Dat zijn geluiden uit vaak niet direct te traceren bronnen, die zich soms over meerdere kilometers door de grond of zelfs door de lucht kunnen verplaatsen. Mensen die het verschijnsel niet kennen, hebben veelal meteen een vooroordeel en denken dat het in het hoofd van de klagers zit (en verwijzen dus naar een arts). Niets is minder waar!

Zoek bijv. maar eens op: 'de brom van Amersfoort'.

Het probleem komt steeds vaker voor en is zodanig groot dat er een aparte stichting in het leven is geroepen om klachten te verzamelen. De naam is: Stichting laagfrequent geluid.

Sterkte ermee!
 

Bert pit

  • #4
U beschrijft geluid van tocht. Als de woning meerdere verdiepingen heeft, is het beneden vaak warmer dan boven, met als gevolg een luchtstroom. Het lijkt mij sterk dat die stroom zo sterk is en aanhoudt dat deze geluid veroorzaakt, maar de een is gevoeliger dan de ander.

Zet beneden alles dicht, deur naar de hal en dergelijke. Op de slaapkamer deur juist flink open en raam ook open. Dan zou er geen geluid val lucht meer hoorbaar moeten zijn.

Is er nog wel geluid hoorbaar, controleer dan eens of iemand in de buurt een lucht/warmtepomp of airco heeft geïnstalleerd. Deze moeten per 1 juli voldoen aan een geluidsnorm.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Belangrijkste vraag: Met welk soort ventilatiesysteem is je woning uitgerust?
En heb je na het inrichten van je woning nog voldoende ruimte tussen de onderkant van de deuren en de vloer?
 

De Bob

  • #6
Windmolen(s) in de buurt ?
 

Nath1204

  • #7
Ventilatiesysteem D. Er is zeker voldoende ruimte onder de deuren (mss te veel?) De woning is zo ingericht dat leefruimte op 1e verdiep is en kamers en badkamer op gelijkvloers. Kamers hebben valse plafonds (gyproc). Technische ruimte (koker) is mss niet goed geïsoleerd ook de doorgang van de leidingen van berging (1e verdiep) naar gge (gelijkvloers) zijn ruim en mss niet opgevuld zoals het hoort. Er werd ook een gat in de gevel geboord om electriciteit naar buiten te brengen. Zou deze wanneer ze slecht is gedicht, oorzaak kunnen zijn?
 
  • Like
Waarderingen: De Bob

Nath1204

  • #8
Ja, maar bij buren is de hinder niet. In een rij van 12 aaneengesloten woningen hebben slechts 2 last van geluidshinder van buitenaf en ik dan ook nog eens hinder intern. Station in de buurt en gebouw achterliggend waar ventilatie uitgang naar ons gericht is.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #9
Is het geluid in de slaapkamer overal even hard, of zijn er plekken waar het vrijwel stil is en andere plekken waar het veel harder is?
 

Nath1204

  • #10
Moeilijk te zeggen, mss ietsje duidelijker aan het raam. In de andere ruimtes is het ook hoorbaar maar minder. In de garage hoor ik dit geluid ook, maar daar zijn wel zichtbare spleten aan garagepoort
 

ABCDE

  • #11
Nath1204 schreef:
nieuwbouw
[...]
gaskraan
Nu nog???

Als je toevallig stadsverwarming hebt... dat wil ook nog wel eens kabaal maken.
 

Nath1204

  • #13
Vastgebouwd aan huis
 

ABCDE

  • #14
Ja, en je verwarmingsysteem? Wat is dat voor iets?

Sowieso; roosters en type D ventilatie... does not compute.
 

Nath1204

  • #15
Vaillant ketel ecotec plus. Ik noteer momenteel dagelijks gasteller. Er is klein verbruik in de nacht en ook overdag als we niet rhuis zijn. Terwijl verwarming uit staat en geen warm water wordt gebruikt.
 

ABCDE

  • #16
Comfortstand op ketel uitzetten.
 

Nath1204

  • #17
Moet ik nakijken. Dacht niet dat die standaard actief staat. Buren activeerde die wel, maar er werd mij gezegd dat dit onnodig verbruikt.
 

Nath1204

  • #18
@Bert pit
Woning is omgekeerd ingericht. Zal ik dan best is proberen boven alles af te sluiten en beneden in de kamer raam open te laten en deur opzetten. Of juist omgekeerd?
 

ABCDE

  • #19
Bert pit schreef:
Deze moeten per 1 juli voldoen aan een geluidsnorm.
1 april, niet 1 juli

En niet voor reeds bestaande installaties.

Al zou ik het geen probleem vinden om via rechtswege het ganse kantorenpark aan de overkant van de straat de installaties te laten uitzetten...
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #20
Heb je de buren al eens gevraagd alles uit te zetten?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu