Het zoveelste sedumdak topic

Willem 224

 • #1
Hoi allemaal,

het wordt een saai onderwerp zo langzamerhand, maar ook ik heb even wat tips nodig voor mijn tuinhuisje waar ik een sedum dak op wil leggen. Ik weet dat ik de balken waarschijnlijk moet versterken: de vraag is hoeveel.

De situatie:

Het gaat om een plat dak, met een licht afschot.
lengte: 600cm
breedte (overspanning): 220cm + 20cm uitstekend deel.
betimmering bovenop: 1,8cm
hart-op-hart: 42cm
balken-dikte: 4,4cm
balken-hoogte: 14cm - 11cm (11cm aan de lage zijde van het afschot, 14cm aan de hoge)

de leverancier van het tuinhuis zegt dat dakconstructie gebouwd is voor een draaggewicht van 25kg/m2, maar die schatting lijkt gebaseerd op een veel grotere overspanning dan die 2,2 meter. Ook op een veel grotere sneeuwbelasting dan waar ik me midden in de stad zorgen over hoef te maken. (De laatste keer dat ik hier meer dan vijf centimeter sneeuw heb gezien gebruikte ik nog een inbel-modem). De meeste andere berekeningen die ik kan vinden gaan uit van hart-op-hart van 61cm, en 38mm balken.

Mijn huisje is niet hoog dus ik maak de balken liever niet dikker, maar ik kan ze wel breder maken of met staal verstevigen.

Waar ik achter probeer te komen is: wat is de maximale belasting nu ongeveer, en hoe dik (/breed) moeten mijn balken zijn wil ik aan de vereiste ~80-100kg/m2 draagvermogen komen?

Elke hulp is welkom, bij voorbaat dank,

IMG_20200805_174315573.jpg IMG_20200805_174328193.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Willem 224

  • #2
  Oja, en de balkenschuif geeft me voor elke hart-op-hart-afstand dezelfde suggesties voor balkmaten waardoor ik de indruk krijg dat die niet mee wordt genomen in de berekening.
   

  Willem 224

  • #3
  sorry voor de eigen post bump - ik zou de originele post bijwerken als dat kon.
  De verkoper heeft me inmiddels bereikt en me medegedeeld dat het om C24 vurenhout gaat.

  Iemand enig idee?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu