Het verschil tussen semi-gloss en zijdeglans?

Annelies46

  • #1
Kan iemand me vertellen wat het verschil is tussen semi-gloss verf en zijdeglansverf? Ik neem aan dat er verschil tussen beiden is.

Daarnaast heb ik nog een andere vraag en dat is of een (duurdere) kwaliteitsverf ook betekent dat deze minder vergeeld?
In mijn woning vergeelt het houtwerk aanzienlijk op plaatsen waar minder licht is. Een poos geleden heeft een bedrijf een houten achterwand in een donkere ruimte geschilderd met verf op waterbasis. Echter, ik kan niet zeggen dat deze minder vergeelt. Terwijl dit normaal wel het geval zou moeten zijn. Ook was het geen bouwmarktverf. Dus dat zou het ook niet kunnen zijn. Heb zelf het vermoeden, dat de vergeling ook deels veroorzaakt wordt door het aanwezige ventilatiesysteem in huis.
Gaarne advies. Heb weinig trek om elke 3 jaar alle houtwerk te laten schilderen :( .
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Semi-gloss = halfglans. Deze heeft een iets hogere glansgraad dan zijdeglans.

Normaliter vergelen watergedragen verven zeer langzaam, omdat zij geen voor UV-licht ontvankelijke groepen in hun molecuulketens hebben.

Alkydharsverven hebben die wel.

Sorry voor deze scheikundige uitleg maar het is niet anders.

U zult de oorzaak dus elders moeten zoeken en niet bij de watergedragen verf.
 

Annelies46

  • #3
Ok, helemaal helder. Bedankt daarvoor.
Heb alleen nog geen antwoord op mijn vraag of (duurdere) kwaliteitsverven minder snel vergelen dan een ietwat goedkoper alternatief. En dan doel ik m.n. op de 2 verfmerken (miscchien sla ik er wel een paar over :oops: ), die als beste aangeschreven staan. Zeker als je om de 3 jaar moet verven, heb ik zelf zoiets dan zou een goedkopere (hiermee bedoel ik niet een bouwmarktverf) toch ook moeten voldoen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
U doelt op de 2 verfmerken die beide met een S beginnen?

Nee, deze fabrikanten leveren verven van topkwaliteit met constante productcontrole .

Als u een B-merk verf gebruikt ( die deze beide fabrikanten ook op de markt brengen vooral voor het DHZ segment ) dan is de kans op vergeling door toepassing van een goedkoper bindmiddel/pigment aanwezig, maar uiterst twijfelachtig of dit binnen na 3 jaar al het geval is.
 

Annelies46

  • #5
Inderdaad bedoelde ik de beide S-en.
U schrijft, dat beide een constante pruductcontrole ondergaan, Dit zal zeker het geval zijn. Alleen is het wel jammer, dat de producten welke de productcontrole niet doorstaan ook verkocht worden. Per saldo heb je dan verf, die helemaal niet aan de gestelde verwachtingen voldoet. Maar goed, dat is een geheel andere discussie die ik hier niet verder zal voeren.

In ieder geval, ben ik een flink stuk wijzer geworden. Waarvoor wederom dank :D .
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
U kunt dat iets genuanceerder beschouwen: een bus verf van 48 euro wordt beter begeleidt dan een van 29,75. :mrgreen:

Er is op beide producten een controle, maar de A-producten hebben andere specificaties.
 

Annelies46

  • #7
Kees de schilder schreef:
Er is op beide producten een controle, maar de A-producten hebben andere specificaties.
Zou u dit willen toelichten? Ik vind het interessant om daar wat meer over te weten. Deze mogelijkheid krijg ik niet ellke dag :wink: .
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
A- verfproducten zijn constant aan innovatie ( vernieuwing ) onderhevig.

Niet omdat de fabrikanten dit nou zo fijn vinden, maar wel om aan wet- en regelgeving te voldoen en vooral uit concurentieoogpunt.

DHZ producten lopen zonder noemenswaardige vernieuwing ( afgezien van de VOS regelgeving die verplicht is ) zeer lang door, vaak 10 jaar.

Als u weet dat van een bepaalt merk elke 3 a 5 jaar het topproduct opschuift ( AZ>SB>XD ), dan vergt dit ook een frequentere controle.

Bouwmarkten bieden nu topproducten aan ( A-merk ) voor een gereduceerde prijs. Ze liegen niet eens! : AZ was en is een topproduct maar staat voor de fabrikant op de derde plaats qua kwaliteit en duurzaamheid, want AZ is allang mijlenveer ingehaald door XD qua duurzaamheid en glansbehoud.
 

EGeen

  • #9
Trouwens nog even inhakend op uw vergeling:

Er was een watergedragen verf gebruikt als ik dat zo nalas, Dit kan ook een hybrideverf zijn (wel op de "terpentine" alkydhars), maar dan met verdunning water. Deze vergelen nog wel, door de "hars" die erin zit. Echte watergedragen verf is acylhars.
 

Annelies46

  • #10
Wederom weer een flink stuk wijzer geworden.

@EGeen, ik heb de gebruikte verf toen opgeschreven. Heb deze op internet opgezocht en deze staat omschreven als een polyurethaanacrylaatlak.

Wat moet er dan op het blik staan, zodat ik zeker van ben dat ik de juiste verf heb?
De verf, die ik op het oog had staat omschreven als een watergedragen verf op basis van polyurethan-alkydemulsie. Begrijp, ik het dan goed dat ook hierin nog die "hars" aanwezig is wat nog steeds zorgt voor vergeling?
Je moet onderhand "scheikundige" zijn om met een gerust hart te kunnen schilderen (klein beetje overdreven, maar daar lijkt het wel op).
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #11
U bent wel geen scheikundige maar toch heeft u het bij het juiste eind: het bindmiddel, dus de alkydhars, is geemulgeerd in water.

Dat kan voor vergeling zorgen, maar nogmaals, uiterst onwaarschijnlijk dat u vanwege dit verschijnsel om de 3 jaar de boel moet schilderen.
 

Annelies46

  • #12
Dan toch nog een laatste vraag: maakt het uit of de ondergrond een alkydlak is en niet eerst watergedragen grondverf is gebruikt v.w.b. de vergeling?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #13
Nee. De ondergrond heeft geen lichtcontact en vergeelt daarom ook niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu