Het verschil tussen HR plus en HR plus plus glas

Henk63

  • #1
Hallo,
Wie kan mij het verschil vertellen tussen HR plus en HR plus plus glas?
 

Mechas79

  • #2
Even voor je opgezocht:

"Om ook de langgolvige stralingswarmte (alle warmte die in een huis opgewekt wordt is langgolvig) tegen te houden, wordt het glas steeds vaker van een dun metaallaagje voorzien. Dit type beglazing heet HR-glas. Het laagje metaal is zo dun, dat het nauwelijks waar te nemen is, het laat het zichtbare licht voor het grootste deel door (lichttransmissie LTA circa 79%). Hoe effectiever dit metaallaagje werkt, hoe beter de isolatiewaarde. Om het verschil in werking aan te duiden wordt het HR, HR+ of HR++ glas genoemd. Modern HR++ glas (5-15-4, argongas gevuld) heeft een U-waarde (warmte transmissie) van 1,1 W/m2K volgens de norm EN 1279.

Zonlicht is kortgolvig en wordt door de coating voor het grootste deel doorgelaten(zontoetredingsfactor ZTA = ± 63%). Zodra zonlicht op een voorwerp valt wordt het omgezet in langgolvige warmte.

De coating wordt onder vacuüm op het glas gesputterd. Het werkzame metaal is zilver, maar er worden andere metalen gebruikt voor de hechting op het glas en tegen de zichtbare reflectie, bijvoorbeeld zink.

Dubbel glas kan ook zonwerend zijn. De metaallaagjes zijn dan dikker en uit meerdere metalen opgebouwd. De zontoetredingsfactor (ZTA) kan dan teruggebracht worden tot wel 20 %. De lichttransmissie (LTA) gaat dan echter ook omlaag.

Drievoudig glas met coatings en gasvulling kan een U-waarde bereiken tot wel 0,5 W/m2K."

bron:wikipedia
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Het verschil tussen beide :

HR+ heeft een luchtgevulde spouw. HR++ is ( meestal ) gevuld met Argongas. Deze gasvulling heeft een hoger thermisch rendement bij gelijke opbouw van het glas ( binnen / buitenblad / spouw ).
 

Mechas79

  • #4
Nou Kees,

Dat heeft u goed kunnen lezen!!!! :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu