Wat is het verschil tussen hybride en synthetische verf?

Fiesiekus

  • #1

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Hybride is nogal een futuristiese naam voor veel mensen. In het kort komt het hier op neer:

Synthetische verf = Terpentine- / of dmv een ander oplosmiddel dan water verdunbaar. Chemisch drogende verf. Ik ga hier niet de molecuuldroging uitleggen, maar synthetische lak droogt niet uitsluitend door verdamping van het oplosmiddel, derhalve een on-omkeerbaarproces. Tot deze groep behoren ook de luchtdrogende, ( oxidatie ), thermohardende ( moffellak ), katalytische ( polyester ) en de 2 -componentenlakken (polyurethaan ).

Hybrideverf = Waterverdunbaar. Water is het belangrijkste oplosmiddel.
Voordelen: Naast een goede doordroging kan het makkelijk met een fohn verwijderd worden / of met afbijt en hecht goed op een alkydharsondergrond.

Natuurlijk niet allemaal rozegeur & maneschijn: kantdekking is minder dan b.v. high-solid verf en de kans op migratie van in water oplosbare inhoudsstoffen bij gebruik op merbau, afzelia en ook op eiken.
 
  • Informatief
Waarderingen: Klusidee ralf

Fiesiekus

  • #3
:prima:
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #4
Belangrijk hierbij is te weten dat een hybride verf eigenlijk een alkydlak is maar dan in een watergedragen omgeving. Het is bij manier van spreken een samensmelting van alkydharsen en acrylaatharsen.

Deze systemen bieden alle voordelen van de alkyds en alle voordelen van de acrylaatverven : ze drogen vlug, zijn elastisch, hebben een zeer goede vloei, waterwerend maar ook dampdoorlaatbaar en uitstekend bestand tegen het gure noorderweer.

Mits een adequate (watergedragen-) primer toepasbaar op bloedende houtsoorten.
 

Kees61

  • #5
Als ik hier nog een vraagje bij mag stellen: welke verf/lak kan je beter niet over welke lak aanbrengen?
Want PU lak op verf op terpentinebasis spuiten geeft narigheid, terwijl het toch allebei syntetisch is. Maar zo zullen er nog wel meer voorbeelden zijn?
Zo zei een schilder: de sterkste lak onder. Dus cellolose matlak mag wel op PU lak, maar andersom niet.

Kan iemand daar iets over vertellen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu