Het expansievat of het overdrukkraantje?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik had het slotje al een bladzijde terug geopperd maar nee hoor we gaan er gewoon mee door ruimte zat op het web,geen enkel probleem
 
Graag terug naar de techniek.
Gaslucht betekent gevaar dus let heel goed op hoe dit komt. Gaat de ketel normaal aan en uit? op CV en op warmwater? Blauwe vlammen? Is er eigenlijk nog gaslucht te ruiken?
Nogmaals let heel goed op en controleer de boel, bij twijfel laat uw boel controleren. Huur eventueel iemand in op voorrijkosten + uurloon, u krijgt dan ook geen discussie over eerlijkheid.
Het zou ook kunnen zijn dat alle vreemde luchtjes in de badkamer (cosmetica? rioollucht?) aan de ketel worden toegeschreven nu er een ander probleem met de verwarming is.

Als er inderdaad een gasprobleem in de ketel is en een brander vervangen moet worden, kan dit in de papieren lopen en moet u nadenken of de vervanging niet vooruitgeschoven kan worden. Misschien kan een nieuwe ketel ook ergens anders dan in de badkamer, scheelt vochtproblemen.

Als u zeker weet dat er geen gaslek is en er geen gaslucht meer te ruiken is:
Dit is een forum voor zelf klussen.
Feit is dat uit uw eerste, lange verhaal blijkt dat na het bijvullen de druk ongewoon sterk is gestegen. Conclusie: het expansievat is waarschijnlijk defect.
Dat de druk nu niet meer zo hard steigt komt mogelijk doordat nog ergens lucht in de instalatie zit. Lucht is samendrukbaar.
Een expansievat is niet zo heel duur (+/- 30 euro) en kan blijven zitten als er een nieuwe ketel komt. Ik kan me voorstellen dat een professioneel iemand dit aan de hand van uw verhaal klakkeloos vervangt. 't is de pest van deze tijd: arbeid is duur en spullen zijn goedkoop dus waarom eerst een uur kijken of het expansievat al dan niet defect is, als dit in een kwartier vervangen kan worden.
Zeker als u dit zelf kunt, vervang het expansievat dan. Het is een schoefdraadverbinding, afdichten met hennep of teflontape.
Uiteraard eerst de stekker van de ketel er uit en aftappen tot onder de plek van het expansievat. Let op: als het expansievat inderdaad defect is zit het vol vies water. In uw situatie is dat des te vervelender, omdat u aangeeft dat het autobandventiel naar boven steekt. Uw aansluiting zit dus waarschijnlijk naar beneden. Pas op voor schade door water en vlekken.
Ik raad u trouwens aan zo mogelijk het nieuwe expansievat goed op te hangen, dus met de aansluiting naar boven en het autobandventiel naar beneden. Alleen zo krijgt u de boel goed ontlucht, scheelt in het roesten en in de levensduur. Er zijn voor expansievaten ophangbeugels in de handel die aan de muur geschroefd kunnen worden, met bovenop een ontluchtventiel en onderop de schroefdraad voor het expansievat.

Een overstortventiel dat heeft afgeblazen blijft vaak problemen geven, zoals een beetje lekken.
Ook dit is een goedkoop ding (10 euro) en kan bij een afgetapte installatie simpel vervangen worden, ook dit is een schroefdraadverbinding. Hiervoor geldt het zelfde: zo enigszins mogelijk gewoon preventief vervangen.

Mocht u een nieuwe ketel installeren, dan vallen de kosten voor het expansievat + overdrukventiel in het niet bij de totale prijs voor de ketel. Ook dan zonder meer: vervangen die dingen.

Of u nu preventief deze dingen vervangt of niet: stook de boel voor de winter eens op (zet de kamerthermostaat hoog en de ramen open), controleer of de druk niet te hoog op loopt, of alle radiatoren helemaal warm worden en of de keteltemperatuur niet verder op loopt dan zo'n 80 a 90 graden. De ketel moet dan uit gaan of minder hard gaan branden.
Beter nu een probleem geconstateerd dan van de winter in de kou.

Helaas ook een lang verhaal maar ik hoop dat u er iets mee kunt. Succes.
 
Een ketel van 15 jaar is technisch afgeschreven maar kan nog prima mee als het moet.Echter dure reparaties zijn te verwachten.

Een prescor(overdruk beveiliging )die eens heeft aangesproken blijkt vaak defect en door druppen, dus in 99,9% van de gevallen is het advies vervangen, dicht gaat hij nooit meer.

Een expansie vat is normaal niet echt te controleren door ertegen te kloppen.

Een goed vat klinkt hol maar een hol vat geeft geen info over de positie van het membraan en als die in het midden net een ballon is is toch echt defect en toch klinkt hij hol.

Als je lucht uit het ventiel laat lopen gaat je vat zeker defect, het membraan gaat dan hangen en vervormt dan geheel.De voordruk moet minimaal 0,5 bar blijven.

Elke monteur benaderd een probleem met zijn eigen methode.
Deze methode is een mix van kennis en ervaring.

De ene wil u de kosten van een vat besparen en u een ketel verkopen zodat u in de toekomst niet teveel kosten meer maakt.
De tweede weet uit een ver verleden ook nog wel een beetje van ketels en roept meteen dat het alleen een beetje overdruk is geweest.
De derde heeft weer een andere mening.

Maar alleen de eerste heeft er belang bij dat hij een goed advies geeft hij wil graag verkopen, en slecht advies verkoopt moeilijk.

De andere twee gaan voor de snelste oplossing, dit is in theorie juist maar hoeft niet het voordeligste te zijn voor u.

Om nu deze heren meteen als oplichter te bestempelen vind ik ook zoiets.
 
Alle mogelijke antwoorden zijn nu wel zo ongeveer gegeven.
Het forum is bedoeld voor hulp aan klussers en geen klaagmuur.

Slotje dus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan