Het expansievat of het overdrukkraantje?

Vanhool

  • #1
Even een vraag.
Wij hebben hier een hoogrendement gasketel met schoorsteenaansluiting hangen van Junkers een ZWR 24KD.
Vermits het voor ons de 1x is dat we met dit soort ketels te maken krijgen hoop ik nu dus even een duidelijk antwoord je te krijgen.

Wij hebben van de week iemand laten komen om onze badkamer volledig te renoveren.
Vermits we niet wisten hoe we de junkers moesten bijvullen,vroeg ik dat aan die mens.
Hij was zo vriendelijk om mij dit even te tonen.Dus hij liet hem bijvullen tot op 2 bar en het max tot waar de dikke vette blokjes lopen is 2.5 bar.

Na een half uurke zet men vriendin de verwarming op,en ga ik 1u later naar de wc in de badkamer,en hoor ik constant gedrup van aan de Junkers.
Ik ga kijken en zie een gans plasje liggen en besluit een emmer te gaan halen zodat het water daarin verder kan lekken.
Als ik terug de badkamer binnenkom,stroomt er ineens ontzettend veel zwart water uit het overdrukkraantje en merk dat de druk van de ketel op +/- 2.8 bar sta.
Dus ik hou de emmer onder het overdrukkraantje tot er enkel nog wat waterdruppels uitkomen,en zet dan de emmer onder het overdrukkraantje.
Terwijl neem ik contact op met de loodgieter die een uurke ervoor dus de boiler heeft bijgevuld,en hij zegt,dat hij onmiddelijk komt.
Bij aankomst zegt hij ons direkt : Geen paniek,ik weet wat het is,dat is het expansievat dat kapot is.Hij zei laat het maar druppen,dat zal wel gaan stoppen.
Hij zegt vermits jullie toch de badkamer gaan renoveren is het beter om deze ketel nu al te vervangen ipv tijdelijk een ander expansievat te plaatsen,want dat is weggesmeten geld dan.
Ik wil het gerust plaatsen zei hij,dat expansievat als jullie geld genoeg hebben,maar ik persoonlijk vindt het een zotte kost als jullie toch binnen enkel maanden (lees tegen de zomer) renovatie gaan uitvoeren.
Sanderendaags neem ik contact op met een loodgieter die Junkers ons heeft aangegeven als een hele goede.
Ik doe daar men ganse uitleg tegen en hij zei : Als je de ketel bijvult tot 1 bar in koude toestand,en dan de verwarming opzet,en uwe druk stijgt,en uw overdrukkraantje lekt niet zegt hem is uw expansievat niet kapot anders wel.
Ondertussen had men vriendin ook met onze loodgieter contact opgenomen,die de cv is komen doen en die zei het volgende : Dat kan uitgemeten worden of het expansievat wel kapot is of niet,maar dat zal zeker niet meer voor deze week zijn.
Dus hierop wachten we in de hoop dat hij volgende week zal komen.
Ik leg ook ons probleem uit bij een collega op men werk,die vroeger loodgieter was geweest en die zei me het volgende : Als uwe boiler op 1 bar staat,want 2 bar is veel teveel,en uw overdrukkraantje lekt niet als uwe druk omhoog gaat,en uwe druk zakt als uwe ketel afslaagt,dan is er geen probleem en is uw expansievat niet kapot.
Na men werk kom ik thuis,en ga direkt zien of het druppen al over was,we zaten ondertussen al 16u verder,stelde ik vast dat het nog steeds drupte aan het overdrukkraantje.
Dus bel ik een kennis van men ouders op die zelfstandige loodgieter is om te vragen of dit normaal is,waarop ik als antwoord nee krijg,en dat hij is gaat langskomen.
Hij komt langs en doet via het overdrukkraantje nog water daaruit komen zodanig de druk zakt en ook het druppen van water stopt.
Hij haalt omkasting van de boiler af en klopt met zijn meter op het expansievat en zegt :Das kapot en zal moeten vervangen worden.
We bespreken dat en zeg hem de dag erna nog iets te laten weten wanneer het mogelijk zou zijn om dit te komen doen.
De dag erna,na men werk besluit ik om de druk op te voeren van de ketel in koude toestand naar 1.2 bar,want de druk stond op 0.6 bar,en onze emmer was nog steeds kurkdroog van de avond ervoor tot de dag erna als ik thuis kwam van men werk.

Nu is het zo als we de verwarming opzetten of ons wassen,dat er om de 5min kan iets langer zijn ook eens 1 druppelke uit het overdrukkraantje lekt.
Nu lees ik op verschillende forums mogelijk oorzaken :

-Vermits er aan dat overdrukkraantje geweest is,kan het dus zijn dat er een stuk kalk ergens blijven steken is en daardoor niet meer te goei afsluit,en dat het daardoor zou komen.

-Dat je kan testen of het expansievat stuk is door er onderaan op de kloppen,en als daar hol klinkt en bovenaan dof is het nog inorde.

-Dat er aan het onderaan expansievat een sjepapeke zit zoals bij een en autoband,en als je dat indrukt,en er komt lucht uit is uw expansievat nog ok.

-Zegt men vader vandaag tegen mij,dat er bij hun elektrische boiler ook een overdrukkraantje opzit,en dat daar ook af en toe een lekje water uitkomt,en dat het wegloopt in een buisje van de afvoer.
Enkel is dit buisje er dus niet bij ons,maar komt het lekje water dus voorlopig nu terecht in een emmer.
Ik kan me helaas niet herinneren van de 6 maand dat we nu reeds in deze woning wonen,dat het toen al nat heeft gelegen aan de grond,eigenlijk nog nooit niet opgelet toen.
Heeft men pa hierin gelijk of niet?

In het voorlaatste geval zit dat sjepapeke bij ons dus bovenaan het expansievat,en niet onderaan,en als ik dat indruk met de punt van een schaar,komt er lucht uit,maar hangen er ook enkele waterplekjes aan de schaar.

Vermits er dus wordt gezegd dat die sjepap onderaan zou moeten zitten en het bij ons bovenaan is,vermoed ik,dat het expansievat er omgedraaid inzit,en als ik dan onderaan klop met iets dat het daar dan dof zou moeten klinken en bovenaan hol.
Of ben ik hierin mis?

Na dus zelf al vanalles proberen uit te testen en 4 verschillende loodgieters te raadplegen,en ook telkens een andere uitleg te krijgen,weten wij het dus zelf niet meer wat het zou kunnen zijn.

Iemand van jullie wel?

En wat zouden jullie doen?Zoals loodgieter 1 zegt,toch maar ineens een nieuwe ketel plaatsen,of zoals men ouders hun kennis zegt,en mocht blijken dat het nodig is,een extern expansievatje plaatsen?
Hou er rekening mss mee de ketel is van 01/92.

Sorry mensen voor de lange uitleg en eventueel schrijf fouten,maar voormij is het ook reeds al zeer laat :lol: ,en hebben jullie door het lange schrijven een beetje leesvoer :lol: ,en hoop ik hier van jullie toch al direkt een duidelijke begrijpbare oplossing te horen.
 

Klorissa

  • #2
Als de druk oploopt tijdens het stoken van de verwarming is het expantievat defect en wat het overstortventiel betreft kan men onderscheid maken tussen twee soorten.De een is een beveiliging van het expantievat en deze mag niet lekken en de ander zit in de koudwaterleiding en is samengevoegd met een stopkraan (inlaatcombinatie).Het expantievat en het overstortventiel kun je gewoon laten vervangen omdat het een deel van de installatie is en niets te maken heeft met een eventuele nieuwe ketel dan zou hij gewoon kunnen blijven hangen.Ook maar even opzoek naar een loodgieter die er wel verstand van heeft en vooral eerlijk is.
Probeer ook in het vervolg berichten wat korter te maken,dit was een heftige opgaaf
 

Vanhool

  • #3
De druk gaat max nu 0.4 bar omhoog eigenlijk.
Is dit teveel?
 

Klorissa

  • #4
Nee ,alleen als de druk boven de drie bar komt grijpt het overstortventiel in en als dat eenmaal open is gegaan dan moet hij vernieuwd worden
 

Vanhool

  • #5
Wat moet er dan vernieuwd worden?
En kan het dus zijn omdat de druk van de ketel op 2 bar is gezet,dat het overdrukventiel open is gegaan,doordat de ketel teveel druk kreeg?
En dat dus eigenlijk er niets aan de hand is met het expansievat?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Wanneer u de installatie gaat vullen op 1 a 1,5 bar in koude toestand en de druk loopt tijdens het opstoken niet meer op dan 0,4 is het expansievat waarschijnlijk niet defect.
Is het vat defect dan loopt de druk verder op en gaat via het overdrukventiel lozen, er komt dan wel meer water uit dan enkele druppels.

Het vat is te controleren door het te demonteren, er mag dan heel weinig water inzitten, is het vat zwaar en zit er veel water in dan is het sowieso defect.
Met een bandenspanningsmeter is de voordruk te meten, meestal is dat 0,5 bar, bij grote installaties meestal 1 bar.

Het overdrukventiel wordt na lozing vervangen omdat de praktijk uitwijst dat ze daarna vrijwel altijd blijven lekken.
 

Vanhool

  • #7
De cv staat nu +/- een uurke op,en er is geen lek meer uit het overdrukkraantje gekomen.
Conclussie?
Dat er niks mis is of ben ik verkeerd?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Uw hele verhaal lezend denk ik inderdaad dat er niets aan de hand is, waarschijnlijk dat de installatie te veel vuldruk heeft gehad en daardoor het overdrukventiel water geloosd heeft.
Houd de installatie en vooral het overdrukventiel in de gaten en vervang eventueel het ventiel.
 

Vanhool

  • #9
Vanaf dat de overdruk er dus geweest is,en ik de junkers in koude toestand heb bijgevuld tot 1.0bar heeft het overdrukventiel niet meer gelekt.
Allee niet meer klopt ook niet echt.
Als de cv opstaat stijgt de druk tot max 1.4 bar en als we de junkers afzetten om onze cv te verwarmen,dan lekt het overdrukventiel 1 druppel om de 5min ofzo maar dat stopt zodra de junkers wat afgekoeld is.

Dus mijn vermoeden is,dat het overdrukventiel,door de overdruk het begeven heeft.
Allee begeven,dat er ergens een stukje kalk blijven steken is en daardoor niet volledig sluit.
En een eerlijke loodgieter vinden in deze wereld is zeer moeilijk blijkbaar,ze verkopen liever iets dat redelijk wat euro's koopt,dan eerlijk te zijn.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Uw laatste opmerking is nogal denigrerend voor de loodgieters die wel eerlijk zijn, die zijn er best wel.

Uit uw antwoord kan ik niet opmaken of u het overdrukventiel wilt vervangen :?
Dat lijkt me wel verstandig nu blijkt dat hij bij 1,4 bar toch iets druppelt.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #11
Ook al eens gedacht aan een defecte drukmeter :idea:

Als de druk in werkelijkheid groter is dan de meter aangeeft kan de druk wel eens aflopen op via prescor, terwijl de drukmeter netjes 1,4 bar aangeeft en de druk werkelijk 3 bar is :idea:

En wilt aub u stoppen een CV technicer een loodgieter te noemen die niet eerlijk is, ik giet nooit geen lood :mrgreen: maar ga het anders gebruiken om te schieten, op wie dat kunt u zelf dan wel raden :)

Vr Gr en succes ermee
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
:mrgreen:
 

Vanhool

  • #13
Maja,bekijk zelf men eerste post,e zie is hoeveel eerlijk loodgieters jullie er in terug vinden.
 

Gerrit

  • #14
Dat zal dan wel een regionaal probleem zijn.

De mensen die hier adviseren hebben dat probleem-voor zover ons bekend-niet. :wink:
 

Klorissa

  • #15
Het begint een beetje ordinair te worden en ik denk dat de vraag ruimschoots beantwoord is,voor mij mag hij op slot
 

Vanhool

  • #16
De loodgieter dat morgen zou komen,gaat nog niet 1 de moeite doen om het expansievat te testen (uit meten) om te zien of het wel echt kapot is.
Dat heb ik allang verstaan aan de telefoon.
En men vriendin zei dus dat het naar gas rook vanmorgen in de badkamer,terwijl de termostaat afstond en de brander volgens haar goed aan het branden was.
Dus nieuwe brander zegt de loodgieter.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Dan belt u toch een bedrijf dat alleen centrale verwarming doet of een onderhoudsbedrijf ?
 

Vanhool

  • #18
En denk je echt dat die zullen komen?We wachten al meer dan een week op iemand en zien hier niemand.
Als ze hier in België de grote euro's niet kunnen verdienen,laten ze je gewoon stikken,of ze beliegen je.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #19
Een eerlijk antwoord, als u tegen mij door de telefoon net zo zou praten als dat u hier op het forum schrijft, zou ik ook niet meer willen komen.

U vraagt al om moeilijkheden voor wat betreft de prijs en de reparatie, zonder dat echt bekent is wat er werkelijk aan de hand is met uw installatie.

Ik zou ook mijn hoofd ook niet in z'n wespenest steken, en dan later mogelijk gezeur over de rekening, want daar zal u het ook nooit over eens worden.

Vr Gr en succes ermee

Wat mij betreft kan er nu wel een slotje op dit topic.
 

Henkjan

  • #20
Wat een vreemd topic is dit aan het worden, ik kan er geen touw aan vast knopen, en vind het wat zeurderig worden. slotje is een goed idee van cvolieboy.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu