Hemelwaterafvoer gebruiken als doorvoer zonnecollectoren

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Op het platte dak van mijn huis krijg ik eind deze week zonnecollectoren. Het platte dak van 95 m2 is voorzien van 2 hemelwaterafvoeren. Eén HWA loopt in een koof door de slaapverdieping naar beneden de garage in (vlak naast de meterkast) en is daar zichtbaar als 110 mm pijp. De andere loopt ook door een koof in de slaapverdieping naar beneden maar is daar niet te zien. Ik verwacht dat deze HWA ook 110 mm is.

Ik zat een manier te bedenken om de stroomkabel(s) van / voor de zonnecollectoren binnenshuis van het dak naar de meterkast te laten lopen, omdat buitenom langs de gevel niet mijn voorkeur heeft.

Ik had eerst gedacht om de kabels naast de HWA te laten lopen, door de koof naar de garage. Ik heb de koof echter beklopt en deze klinkt geheel massief. De HWA komt in de garage ook geheel omsloten uit de betonnen verdiepingsvloer.

Mijn gedachte was daarom om in de HWA een aparte pijp te steken (vanaf het dak) tot in de garage en deze daar weer uit laten steken. Zodoende lopen de kabels binnenshuis naar de meerkast. Indien noodzakelijk kan het zichtbare gedeelte van de HWA in de garage voorzien worden van schuifmoffen o.i.d. om het mogelijk te maken.

Mijn vraag is of dit mogelijk is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik heb het topic naar hier verplaatst, de vraag heeft meer met elektra te maken dan met afvoeren.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Hmmm, ik dacht juist van niet: mijn vraag is of je zonder problemen in een HWA een tweede pijp kan maken. Waar deze voor gebruikt wordt is van minder belang.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Het lijkt me meer de vraag of dit zo mag met elektra kabels.
Een pijp zonder kabels is geen probleem zolang er geen verstopping ontstaat.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
In dat geval staat de vraag hier beter.

Indien de kabel buitenom loopt is deze ook aan het weer blootgesteld. Maakt dit verschil?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Een HWA die binnenshuis loopt, moet waterdicht zijn. Hier een andere buis doorheen steken is niet erg verstandig, als het al waterdicht te maken is. De capaciteit gaat ook achteruit, en grotere kans op verstopping.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #7
BertPleizier schreef:
In dat geval staat de vraag hier beter.

Indien de kabel buitenom loopt is deze ook aan het weer blootgesteld. Maakt dit verschil?
Wel qua werk :mrgreen: zeker als je in de garage je stroomkabel weer lekvrij uit je 110mm pijp wil vissen, want dat is de essentie. Je zou een 32mm buis door 110 buis kunnen laten lopen en dan vervolgens in de garage heel creatief met verloopstukken, inzetstukken en vijlen aan de gang moeten. Maar het zou kunnen, mits je de dakvoer niet teveel blokkeert. Die dingen zijn berekent op een bepaalde capaciteit en daar ga je dan morrelen natuurlijk.

Als je een vmvk-as kabeltje over de gevel laat lopen in een grijs 3/4 buisje, is dat dan zo storend?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Technisch is er geen bezwaar mits de kabel geschikt is om los in een buis te hangen, je zal wel een trekontlasting moeten maken.
Persoonlijk zou ik een buis naast de afvoer 'laten' boren en deze in huis afwerken.Op het dak ook een goede afwerking tegen inwateren en zo geen kans op verstoppingen en lekkages.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #9
Vandaag zijn de panelen geplaatst. Het eerste dat de monteur zei na bestudering van het dak en de meterkast was "zullen we de kabel mooi door de HWA laten lopen? Anders moeten we door het dak heen of buitenom en dat is ook niet fraai".

Zo gezegd zo gedaan. De kabel duikt nu de HWA in en komt ter hoogte van de bovenkant van de meterkast netjes uit de HWA en hij loopt direct de meterkast in. Rondom de kabel is het uiteraard ook weer afgedicht.

Voor verstopping ben ik niet bang: het dak is altijd schoon (plat dak zonder grind, goede afwatering en daardoor nooit plassen, waardoor bladeren direct wegwaaien). Er is altijd nog een tweede HWA beschikbaar.

De HWA is 110 mm, en recht. Mocht er verstopping zijn dat is deze zo vanaf het dak door te prikken met een stok.
 

FreddyFiets

  • #10
Hopelijk de kabel wel zo gemonteerd (met een lusje naar beneden), dat bij een mogelijk lek (waar de kabel uit de afvoer komt), het water niet de meterkast zelf in loopt?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #11
Ja, dat is gedaan. De HWA zit gelukkig al 20 cm naast de meterkast. Daarnaast komt de kabel lager uit de HWA dan de plek waar hij de meterkast inloopt. Water zal dus nooit bij ene eventueel lek de meterkast in lopen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu