YMVK as op de juiste manier gebruiken

Rna

  • #1
Hallo allemaal,
Ik wil graag even de bevestiging of ik het juiste doe. Vanwege nieuwbouw wordt de tuin helemaal afgegraven, daarom wil ik - voordat er schone grond gestort wordt - de bekabeling neerleggen voor de toekomstige tuin.
Vanuit de woning ligt er een mantelbuis tot aan de plek waar de veranda komt, vanaf dat punt zal ik met een centraaldoos de verdelingen in de tuin gaan maken. Concreet:

- Een 2 aderige YMVK-AS kabel (blauw/bruin) vanuit de woning naar de veranda die vanuit daar, met dezelfde 2 aderige YMVK-AS kabel naar diverse buitenstopcontacten gaat
- Een aftakking gaat via een schakelaar (Klikaanklikuit) naar verschillende 220V buitenlampen. Na de 'schakelaar' gebruik ik de bruine draad als schakeldraad en maak ik deze zwart dmv tape.

Klopt het dat ik bovenstaande dus kan doen met steeds dezelfde YMVK-AS kabel en de bruine draad - indien als zodanig gebruikt - als schakeldraad kan gebruiken?

tuin.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ja, je kunt dit allemaal zo maken met 2-aderige kabel (+ aardscherm uiteraard).

Alleen wanneer je met 1 kabel zowel contactdozen als als geschakelde verlichting wilt aansluiten heb je meer aders nodig.
 

Rna

  • #3
Dank. Ik bestel 100 meter kabel, maar uiteraard sluit ik de dozen apart aan van de verlichting.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Zo vanzelfsprekend is dat niet hoor.

Afhankelijk van de indeling van de tuin is dit misschien wel makkelijker:

1675020805849.png


De bruine draad heeft dan continue spanning zodat de contactdozen altijd werken, de zwarte draad schakel je voor de verlichting. Als je dat van plan bent moet je een 4-aderige YMVK-AS kabel nemen of 3-aderig als je deze met de juiste draadkleuren (bruin, zwart, blauw) kunt vinden.

Maar beiden apart aanleggen kan natuurlijk ook. Het is met een schematische weergave wat lastig te bepalen welke optie handig is. :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu