Welke adereindhulzen en persing gebruiken in groepenkast

Timmeh

  • #1
Goedemorgen,

Voor het inrichten van een nieuwe groepenkast gebruik ik 6mm2 en 10mm2 H07V2-K met soepele kern. Hiervoor had ik een Cimco stiftkabelschoen voorzien commerciele link verwijdert. Nu bedenk ik mij dat dit mogelijk niet de juiste keuze is. Voor de 6mm2 draad heb ik de 4-6mm2 kabelschoen, maar de stift lijkt kleiner dan 6mm2, ik denk 4mm2. Betekent dit nu effectief dat ik maximale stroom voor 4mm2 moet hanteren met deze kabelschoen? Welke type adereindhuls zouden jullie aanraden te gebruiken?

Andere vraag is dat ik onderin de kast een Cabur verdeelblok gebruik met ronde aansluitingen (commerciele link verwijdert ). Van daaruit gaan kabels (zowel 6mm2 als 10mm2) naar aardlekautomaten (Hager ADA916G, commerciele link verwijdert) met vierkante aansluitingen. Is het nog belangrijk dat de ronde aansluitingen en vierkante aansluitingen een andere persing krijgen? Ik ben in het bezit van een Stanley Fatmax automatische striptang die ook kan krimpen link verwijdert ) en een 6-kantperstang die tot 6mm2 kan link verwijdert). De Cimco stiftkabelschoen past niet in de laatstgenoemde en heb ik dus met de Fatmax geperst. Zie bijlagen. Is dit nou een geschikte persing of kan ik daar beter een andere methode toepassen?

Alvast bedankt voor jullie adviezen!

Geperste_kabelschoen.jpg Stift_kabelschoen.jpg Fatmax_tang.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Auto-Geen

  • #2
1690444610517.png

Dit type is meer geschikt.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Die striptang van je is niet geschikt om een degelijke persing te maken. Koop of leen een achte krimptang voor dit doel. Of bestel de groepenkast kant en klaar. Of laat een elektricien komen.
 

HBH

  • #4
@Timmeh
Gele kabelschoentjes zijn geschikt voor koperdoorsnedes van 4-6 mm2. Dit betekent dat de stift minimaal dezelfde doorsnede heeft als die van een 6 mm2 koperdraad. (meten is weten)
 

Timmeh

  • #5
Bedankt voor de gegeven adviezen. Ik heb de door Auto-Geen voorgestelde kabelschoenen besteld voor 6mm2 en 10mm2. De gemeten stift van de eerder genoemde schoenen was inderdaad 4mm2. Tegelijk ook een andere handmatige adereindhulstang voor 0,5 - 16mm2 gekocht voor de paar draden van 10mm2 en de zelfinstellende adereindhulstang met 6-kantpersing gebruikt voor de draden van 6mm2. De krimpen zien er in mijn ogen goed uit en geven mij een veel geruster gevoel dan de eerder gemaakte krimpen.

Bedankt allen!
 

HBH

  • #6
Om echt zeker te zijn van een goede krimp zou je kunnen proberen de hulzen met bijv. een combinatietang, van de draad te trekken. Wanneer dat bij de eerste niet lukt dan weet je in ieder geval dat je de goede combinatie huls en krimptang hebt voor de desbetreffende draad.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu